Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.04.2014.
11:53
Beta A

Bojkot Zakona o opštim izborima

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Petar Miletić rekao je za agenciju Beta da srpski poslanici bojkotuju i današnje zasedanje Skupštine Kosova.

Srpski poslanici bojkotuju zasedanje Skupštine Kosova i zaposleni u opštini Gračanica su prekinuli rad na 15 min. a sve zbog najave usvajanja predloga Zakona o opštim izborima
 

"S obzirom da do sada nismo imali konsultacije po pitanju rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, kao ni po pitanju ustavnih amandmana u vezi osnivanja oružanih snaga Kosova koje je predložila Vlada Kosova, odlučili smo da ne učestvujemo u današnjem zasedanju Skupštine Kosova", rekao je Miletić i dodao da se srpski poslanici nalaze u zgradi Skupštine i da kao i prethodnih dana očekuju konsultacije u vezi sa tim otvorenim pitanjima.

Šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke Saša Milosavljević rekao je Beti da su amandmani poslanika srpske i drugih nevećinskih zajednica na Nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu u pripremi i da će biti predati na vreme Komisiji za  zakonodavstvo u ovom parlamentu.

Kako je rekao, poslanici insistiraju na unošenju prava glasa za raseljene i na izmeni i dopuni članova ovog zakona u vezi sa opštinskim izbornim komisijama i biračkim izbornim komisijama. Pored ovoga, kako je naveo Milosavljević, poslanici traže da se
skrati vremenski rok za glasanje birača van Kosova. On je dodao da poslanici zahtevaju da i na narednim izborima pored garantovanih, imaju i pravo na rezervisana poslanička mesta koja se stiču dobijenim glasovima na izborima.

Milosavljević je rekao da su o ovim zahtevima ranije razgovarali sa diplomatskim predstavnicima Kvinte i sa predstavnicima Evropske unije na Kosovu. Kako je objasnio, ranije su o ovim pitanjima razgovarali sa predstavnicima kosovskih institucija, a od predsednice Kosova Atifete Jahjage još nisu dobili odgovor na zahtev da se sa njom sretnu i razgovaraju.

Protest u opštini Gračanica

Zaposleni u opštini Gračanica prekinuli su rad na 15 minuta zbog najave usvajanja predloga Zakona o opštim izborima u Skupštini Kosova, saopštila je ta opština.

Na protestu je još jednom zatraženo da se iz skupštinske procedure povuče predlog tog zakona, kojim se Srbima koji nemaju kosovska dokumenta oduzima pravo glasa. Takođe je zatraženo da se povuče odredba iz zakona kojom se ukidaju rezervisana poslanička mesta za predstavnike manjinskih zajednica.

"Zaposleni u opštini su na ovaj način još jednom poslali upozorenje javnosti da bi usvajanje ovakvog zakona ugrozilo prava i interese manjinskih zajednica na Kosovu", navodi se u saopštenju opštine Gračanica.

Protest je po treći put, prekidom rada, održan u svih deset opština sa srpskom većinom.

Skupština Kosova prošle nedelje je u prvom čitanju usvojila Nacrt Zakona o opštim izborima, a za nedelju dana trebalo bi da se ponovo nađe na dnevnom redu, kada se očekuje njegovo konačno usvajanje. U međuvremenu poslanici mogu da ulažu  amandmane na usvojeni Nacrt.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.04.2014. 11:27
Da se ja pitam nema pregovora sa siptarima.
Četvrtak 10.04.2014. 11:35
Srbi treba da bojkotuju sve izbore na Kosovo i Metohiju koje nije raspisal država Srbija. Koliko vi još bilo teško izdrži te brzo će doći promjene.Ono što paći hoće više na Balkanu neće moći.
Četvrtak 10.04.2014. 11:38
Скупштина Србије није потписала да је Косово држава, према томе и даље је Косово Покрајина Србије . У УН пише да је Косово Покрајина Србије . Резолуција 1244 каже да је Косово Српско . Запад нас моли и дању и ноћу да признамо да је Косово држава али од тога нема ништа . КОСОВО је СРПСКО Косово је тренутно окупирано али кад тад наћићесе неко решење . Србина нико није победио неће ни победити .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online