Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 08.04.2014.
14:04
D. N. Petrović - Vesti A

Srpski bataljon pod komandom Prištine

Da bi Srbija i Srbi lakše "progutali" formiranje Oružanih snaga Kosova (OSK) koje će brojati oko 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervista, Hašim Tači planira da, u dogovoru sa Beogradom i u saglasnost Brisela i NATO-a, na severu Kosova oformi "srpski bataljon" koji bi brojao oko 500 aktivnih vojnika i isto toliko rezervista.

Takozvane Oružane snage Kosova (Foto: Arhiva)
 

Napravljen je i plan komandnog kadra "srpskog bataljona" koji bi vodili jedan pukovnik i dvojica potpukovnika. Obuku bi izvršili pripadnici Kfora, a bataljon bi bio pod komandom Glavnog štaba Oružanih snaga Kosova i Ministarstva odbrane u Prištini.
 

Edita demantuje

Potpredsednica Vlade Kosova Edita Tahiri demantovala je da će pripadnici Civilne zaštite na severu Kosova biti integrisani u bezbednosne snage Kosova. Ona je istakla da će Civilna zaštita na severu uskoro biti rasformirana, a da će njeni pripadnici biti angažovani u poreskoj upravi, infrastrukturi, kulturi itd.

Okosnicu "srpskog bataljona" trebalo bi da čine Srbi sa severa Kosova koji su do sada bili angažovani u Civilnoj zaštiti, uz prethodnu bezbednosnu proveru Prištine. Najavljeno formiranje kosovske vojske zabrinulo je Srbe na celom Kosovu jer se veruje da bi Tačijevi vojnici vrlo brzo mogli udariti na Kosovsku Mitrovicu, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan koje Priština sa policijom, ma koliko je imala, nikada ne može staviti pod svoju kontrolu.


Predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović kaže da Oružane snage Kosova nisu predviđene dogovorom u Briselu i da su Srbi odlučno protiv njihovog formiranja. Slično upozorenje stiglo je i od još uvek aktuelnog premijera Srbije i glavnog pregovarača u Briselu Ivice Dačića.

Međutim, mnogo glasniji u osudi najavljenog formiranja Oružanih snaga Kosova bio je predsednik Češke Republike Miloš Zeman koji je nedavno, prilikom posete Beogradu, rekao da bi formiranje OSK značilo legalizaciju i naoružavanje terorističke OVK-a koja je učestvovala u kidnapovanju i ubijanju velikog broja civila.
 

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Čuvajte se, maršira vojska kosovska

* "Vojska Kosova je kršenje Rezolucije 1244"

* NATO od ubica stvorio vojsku

* "To što se NATO nije oglasio znači da nema ništa protiv 'vojske Kosova"

- To što Srbima na severu Kosova nude "srpski bataljon" je najobičnija podvala, mi i sada imamo Srbe u policiji na severu, imamo i Srbe na čelu te policije koje niko nizašta ne pita. Oni su deo policije Kosova i pod direktnom su komandom Prištine i Albanaca. Isto tako imaćemo i Srbe u vojsci i Srbe-pukovnike na njenom čelu koji će služiti samo kao dekor - ističe Srbin iz Kosovske Mitrovice koji odlično poznaje ovu problematiku.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.04.2014. 14:06
JAVITE ODMAH VUČIĆU . ON jedini može SVOM SNAGOM da zaustavi šiptare . To je već "uradio u Briselu" .
Utorak 08.04.2014. 15:59
Pa zasto da ne. Srbi su minoritet u Kosovskoj Drzavu ali isto kao i svoji preci leže mnogo. A terapia je otac naroda Dobrica Ćosić koji je rekao Dobrica Ćosić: „Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ „Laž je srpski državni interes.“ Dobrica Ćosić „Laž je u samom biću Srbina“. Dobrica Ćosić „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.” Dobrica Ćosić “Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…” Dobrica Ćosić
Utorak 08.04.2014. 15:19
DA OPRAVDAJU ONO ŠTO SU DOGOVORILI PREGOVARAČE TREBA BESPLATNO PRESELITI NA KOSOVO DA NADALJE DOLE ŽIVE OVDE NEKA RADE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online