Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.04.2014.
21:16
B92 A

Ko je čiji u kragujevačkim preduzećima?

Poznati folk pevač iz Kragujevca Radiša Urošević u javnom sektoru zaposlio je oba sina, a, kako saznaje B92, uskoro bi trebalo da bude postavljen na mesto umetničkog direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" u tom gradu. Međutim, u Kragujevcu se već godinama ćuti i o drastičnijim primerima.

Malo u kafani, malo u gradskoj upravi: Radiša Urošević
 

Stariji sin člana Izvršnog odbora Jedinstvene Srbije Radiše Uroševića pomoćnik je direktora Sportskog centra "Mladost". Mlađi se krajem prošle godine zaposlio kao saradnik za PR u kragujevačkom "Vodovodu". I to samo mesec dana pošto je njegova stranka okrenula leđa lokalnom SPS-u i priklonila se gradonačelniku Stevanoviću.

"Je l' ja treba svoju decu da ubijem? Znači zato što sam ja poznat moja deca treba da budu slepci? Niko ne dobija pare na lepe oči nego radi. Nema to veze ni sa Verkom, ni sa bogom ocem. Bio je konkurs, da", kratko je rekao Radiša Urošević za B92. Na telefon se više nije javljao.

Njegov koalicioni partner socijalista Obren Ćetković, koji je i direktor Vodovoda, ipak kaže da konkursa nije bilo i da je mlađi Urošević zaposlen zahvaljujući iskustvu koje je stekao kao vlasnik privatnog radija.

"Što bi to bio sukob interesa? Je l’ to znači da se deca nijednog koalicionog partnera ne mogu zaposliti? Koga će da zaposli 'Vodovod' nego one koji žive i rade u Kragujevcu. Zakon o radnim odnosima ne obavezuje javno komunalno preduzeće da raspiše ni oglas ni konkurs. Znači, samo zapošljavanje u državnim organima je u obavezi za konkurs", kaže Obren Ćetković, direktor "Vodovoda".

Pored partijskih, na delu su i rodbinske veze. Sestrić Veroljuba Stevanovića Boris Radivojević, posle sajmišta, došao je na čelo novoosnovanog privrednog društva "Park".

Preduzećem "Parking servis" već treći mandat suvereno vlada rođeni brat člana Gradskog veća za investicije Nebojše Vasiljevića.

U Agenciji za borbu protiv korupcije je rečeno: "Članovi iste političke stranke ili koalicije mogu se opravdano smatrati interesno povezanim licima. Iz odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi proizlazi da između navedenih javnih funkcija (gradonačelnik, član Gradskog veća, direktor privrednog društva, odnosno javnog komunalnog preduzeća) postoji odnos zavisnosti zbog čega je u takvim i sličnim slučajevima, funkcioner dužan da o sumnji u postojanje sukoba interesa obavesti Skupštinu grada Kragujevca i Agenciju".

I dok u Agenciji kažu da je za pokretanje postupka potrebno ispitati sve okolnosti, sociolog Jelena Desnica smatra da borba protiv ovakvih pojava zahteva vreme, ali i saradnju građana i institucija.

"I ovo je način da se skrene pažnja na neki problem koji već prelazi granice normalnog, prelazi u suštini u neki tumor koji nas prosto guši. Treba možda više energije nego što je mi imamo da pomerimo sa te mrtve tačke i institucije, jer mi ne možemo da radimo umesto institucija", kaže Jelena Desnica.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je tokom prošle godine 72 postupka zbog nepotizma, od kojih se najveći broj odnosi na vaspitno-obrazovne ustanove.

Ponedeljak 07.04.2014. 08:53
Lopovi bili,lopovi otisli,lopovi dosli,lopovi ostaju...sve lopov do lopova i prevarant,lopovsku vam mamu u...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online