Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 31.03.2014.
14:05
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija srlja u bankrot!

Teško Srbiji ukoliko se ispune predizborna obećanja Aleksandra Vučića! Ovim rečima je ekonomista Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, opisao seriju najava političara, posebno budućeg premijera od ukidanja solidarnog poreza do "nepipanja u penzije".

Olako data obećanja: Aleksandar Vučić


Vučković se složio sa ocenom Svetske banke da će Srbija za devet meseci upasti u "grčki scenario", odnosno potpuni kolaps javnih finansija i duboku ekonomsku nestabilnost. Svetska banka traži hitne reforme kako bi pomogla našem budžetu sa 250 miliona dolara, Međunarodni monetarni fond traži da uštedimo samo ove godine 400 miliona evra kako nam deficit ne bi bio veći od već ogromnih osam odsto. Banke su iz Srbija za dve godine povukle više od dve milijarde evra, što je takođe znak kako one vide našu privredu.

Đubre od rejtinga

Vučković je rekao da trenutni kreditni rejting Srbije BB- spada u kategoriju "đubre od rejtinga" jer znači rizik za potencijalnog kreditora i to je, kako je dodao, "još jedno upozorenje da je situacija u kojoj se nalazi zemlja neodrživa i da ne ulivamo poverenje da ćemo na vreme vratiti novac".

- Srbija ima ubedljivo najveći deficit u regionu i jedan od najvećih u svetu spram bruto nacionalnog dohotka. Takav deficit imaju samo države koje su u ratu ili su izuzetno politički nestabilne - rekao je Vučković.


Svi ekonomisti u Srbiji se slažu da će prva odluka nove vlade biti rebalans budžeta. Fiskalni savet je prošlog meseca zaključio da je Ministarstvo finansija strahovito promašilo projekcije u budžetu za ovu godinu i kako nema uvid u stvarno stanje privrede Srbije.

Tope se devizne rezerve

Povodom podatka da je NBS od početka godine prodala 820 miliona evra da bi odbranila stabilnost dinara, Vučković je ocenio da je to "zabrinjavajuće jer je tu bilo i malo političkog momenta zbog nastojanja da dinar bude što stabilniji u predizbornoj kampanji, što je odraz nepoverenja u dinar".
- Dolaze godine kada ćemo sve više da vraćamo strane kredite i treba čuvati te devizne rezerve za crne dane, tako da ovaj tempo odbrane dinara sigurno nije izdrživ na dugui rok - ocenio je Vučković.

Na sve ovo političari kao da su se utrkivali u davanju anestezije biračima obećavajući nešto što ili znaju da ne mogu da ispune, ili svesno jurišaju ka bankrotu države po scenariju Grčke iz 2010. godine, s tom razlikom što je Grčka imala Evropsku uniju iza sebe za pomoć u otpisu dugova, na šta naša zemlja ne može da računa.


Vučković je ubeđen da će i te kako morati "da se dira" i u plate i u penzije, a da ideja budućeg premijera Aleksandra Vučića o "nepipanju" u penzije nije održiva.


- Ako bi se išlo na smanjivanje samo zarada u javnom sektoru, to ne bi bilo ni ekonomski, ni socijalno održivo jer bi bilo toliko veliko da bi izazvalo velike potrese - dodao je Vučković.


Državni aparat i javna preduzeća u Srbiji su preglomazni, preskupi, prespori i neefikasni. Stotine milijardi su potrošene na preduzeća u restrukturiranju koja nemaju duže od deceniju nikakvog posla, a radnici primaju nekakve plate. Tu su i državne kompanije koje su i najveći gubitaši u zemlji. Samo Srbijagas duguje više od milijardu evra. U Železnice Srbije se svake godine od novca građana upumpava 13 milijardi dinara i to samo za plate, bez ikakvih ulaganja.


Nova vlada nema vremena ni manevarskog prostora da izbegava susret s istinom. Kakva će biti politička, a kakva socijalna cena rešavanja ovih problema, videće se veoma brzo. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 14:06
Sad ce estenova da ponudi kredit, kamata 200%
Ponedeljak 31.03.2014. 14:29
Spas za Srbiju je da odustane od EU i na taj način sačuvaju milijardu eura što će dobiti od carina prema EU. Tu milijardu usmere u nauku i visokotehnološka dostignća i čeka povrat uloženog. Nastavi li čekati pomoć od EU i svetske banke ima Srbjia da propadne. U Srbiji niko ne spominje da je Hrvatska ostala bez 50 hiljada radnih mesta od kad je ušla u EU. Zašto? Zato što EU lobi gura Srbiju u propast. A mediji su u Srbiji uglavnom financirani Soroševim novcem.
Ponedeljak 31.03.2014. 14:39
Sramota za Srbiju,dobili smo avio kompaniju koja nema veze sa Srbijom i nije AIR SERBIA nego AL JAZEERA,a za godinu, dve necemo biti Srbija nego SRBISTAN.vUCKo je najveci IZDAJNIK,priznao je svetu srbsku zemlju KOSOVO I METOHIJU kao drugu siptarsku drzavu a Srbiju ce prodati ARAPIMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online