Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 29.03.2014.
15:35
Srna A

Vulin: Izmene izbornog zakona znače legalizaciju etničkog čišćenja

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da nije moguće ukidanje prava Srbima da glasaju sa svojim dokumentima na kosovskim izborima, jer bi time bila stavljena tačka na progon 200.000 Srba koji su morali da napuste Kosovo i Metohiju.

Aleksandar Vulin osudio smanjivanje prava Srba na Kosovu
 

Vulin je rekao novinarima u Kosovskoj Mitrovici da bi usvajanje nacrta zakona o opštim izborima u Skupštini samoproglašenog Kosova u predloženom obliku izazvalo "znatne posledice po položaj Srba u pokrajini".

- Međunarodna zajednica podržava pravo Srba da glasaju sa svojim dokumentima i pravo na rezervisana mesta u skupštini Kosova - istakao je Vulin.

On je osudio ideju o ukidanju prava Srba da glasaju sa sopstvenim dokumentima kao posledicu želje da se legalizuju rezultati etničkog čišćenja, navodeći da bi to značilo stavljanje tačke na progon 200.000 Srba.

"Tih 200.000 Srba nije napustilo Kosovo i Metohiju zbog ekonomskih razloga, već zato što su se plašili za svoju bezbednost i zato što za njih nije bilo mesta na Kosovu. Ako hoćemo da gradimo međusobno poverenje, onda moramo reći da su ti ljudi otišli zato što su bili oterani i da želimo da ih vidimo nazad - rekao je Vulin.

On je naglasio da je učešće na izborima dobar način za tako nešto i da bi to bilo veoma važno, dodajući da očekuje da će nadvladati razum, jer bi sve drugo vodilo izolaciji Srba. Vulin je upozorio da izbori bez Srba na Kosovu teško da mogu da budu legitimni.

Podsećajući da su predstavnici Srba u kosovskom parlamentu napustili sednicu, Vulin je rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji rekli da ne dolazi u obzir smanjivanje njihovih prava i da to podržava čitav svet.

Ocenjujući da se broj Srba spremnih da učestvuju u radu kosovskih institucija posle lokalnih izbora povećao i da to ne bi smelo da znači smanjenje broja poslaničkih mesta, on je ponovio da će ovo biti jedna od tema na sledećoj rundi pregovora Prištine i Beograda u ponedeljak, 31. marta, u Briselu.

"Briselski sporazum je statusno neutralan, a to znači da glasanje sa odgovarajućim srpskim dokumentima ne može biti dovedeno u pitanje, jer sve ostalo bi bilo preijudiciranje konačnog rešenja", rekao je Vulin.

On je dodao da će Vlada čvrsto biti na tom stanovištu, ali da je još važnije više nego jasno jednoglasno reagovanje Srba u svim opštinama gde čine većinu, ali i uopšte na Kosovu i Metohiji da ne mogu biti smanjivana njihova prava.

Juče su radnici deset opština sa većinskim srpskim stanovnitvom na Kosmetu obustavili rad u trajanju od 15 minuta kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo predloženim zakonskim rešenjem kojim se predviđa gašenje rezervisanih mesta u kosovskom parlamentu i zabranu prava raseljenih Srba da glasaju ukoliko nemaju kosovska dokumenta.

POVEZANE VESTI

Subota 29.03.2014. 17:06
Kosovo i Metohija su očišćeni od Srba, tako da ja ne zam o čemu ti pričaš Vuline. Srba na KiM nema više ni 5%. A sve ste to vi priznali Briselskim ugovorom i pregovorima prije toga.
Subota 29.03.2014. 16:58
Издајник каквог Вучић само пожелети може, заједно са садашњим властодржцима инструмент запада, наравно док траје, након тога пустиће их низ воду и наћи нове бандите и тако у круг. Кад гласачи СНС-а схвате коме су поклонили своје поверење биће касно.
Subota 29.03.2014. 19:05
Ovoj protuvi Putin je zabranio ulaz u Kremlj, to govori isuvise, a kod nas i dalje seiravi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online