Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 28.03.2014.
04:20
Srna A

''Ispitati vezu NATO bombardovanja i zdravlja ljudi''

Vreme je da UN ponovo izvrši praćenje situacije u vezi sa NATO bombardovanjem Srbije osiromašenim uranijumom, ocenjeno je u razgovoru ministra bez portfelja u tehničkoj Vladi Srbije zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina sa predstavnicima UN.

Da se istraži korišćenje osiromašenog uranijuma: Aleksandar Vulin
 

Stalni kooordinator za UN Irena Vojačkov-Solorano istakla je da je vreme da se izvrši novo praćenje situacije, posebno ukoliko Vlada Srbije primećuje dokaze o postojanju veze između bombardovanja i zdravstvene situacije stanovništva Srbije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još:

* Još čekamo izvinjenje dželata

* Nemački sudovi zaštitili zločince

* Čega se pametan stidi, NATO se ponosi

Ona je potvrdila da su ovo bili prvi izveštaji takve vrste i da sadrže preporuke o postupanju u skladu sa nalazima, i naglasila da će akcenat djelovanja agencija UN u Srbiji u narednim godinama biti da se više usresrede na pružanje podrške zdravstvenom sistemu Srbije.

Imajući u vidu ranije izveštaje UN, Vulin se tokom sastanka posebno interesovao za detalje konkretnih lokacija na kojima je utvrđen povišeni nivo osiromašenog uranijuma, ne samo na teritoriji centralne Srbije, već i Kosova i Metohije.

On se u kontekstu obeležavanja 15 godina od bombardovanja i vodeći se izveštajima, koje je UN Program za zaštitu životne sredine objavio 1999. i 2002. godine na osnovu terenskih istraživanja, interesovao o napretku koji je u međuvremenu ostvaren, navodeći da takva istraživanje nisu od pomoći samo Srbiji, već i drugim zemljama.

Vulin je ponovio da su za Srbiju apsolutno neprihvatljive bilo kakve oružane snage na Kosovu i Metohiji, osim onih koji su u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno KFOR-a.

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 06:34
Koja faca? Lajavi krelac "in blek" kao nesto je smislio i zalaze se. Sta vredi kada vodja cuti, ne spominje vise Milicu i ne salje na Karlobag, vec pise, pazite pise program vlade, pise knjigu "Moja vlada - moja borba 2".
Petak 28.03.2014. 09:10
Због чега су Србију бомбардовали ??? Због " Демократије". Нису нападали Србију због Милошевића него Милошевића због Србије !
Petak 28.03.2014. 08:58
Da, ispitati javnu tajnu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online