Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.03.2010.
12:00
J. Jelovac - D. Dekić - Vesti A

Tijaniću izmiče fotelja?

Brojne afere poslednjih meseci, pa i godinu dana, vezuju se za ime Aleksandra Tijanića generalnog direktora Radio televizije Srbije. Zato se nameće pitanje hoće li mu na kraju mandata u julu ove godine, vlast ponovo ukazati poverenje ili ćemo dobiti novog direktora Javnog servisa. Mišljenja su podeljena, pa jedni smatraju da Tijanića bezrezervno štiti Upravni odbor, dok Tadićev kabinet, navodno, već bira novog generalnog direktora Javnog servisa.

Stamen kao stena: Aleksandar Tijanić, Boris Tadić i Vojislav Koštunica pre nekoliko godina

Najnovija afera u kojoj se pominje Tijanić je "SMS prevara" vezana za nagradnu igru "RTS licitacija", sa kojom se u vezu dovodi i odlazak voditelja Jutarnjeg programa Jovane Janković i Srđana Predojevića na Pink televiziju.

Prema pisanju pojedinih srpskih medija Predojević je, navodno, učestvovao u ovoj aferi, pa je stoga najpopularniji voditeljski par i dobio otkaz. Tu su i optužbe Stanka Subotića Caneta da je Tijanić sa Radetom Bulatovićem i Draganom Jočićem svojevremeno fabrikovao duvansku aferu za koju je optužen.

Tužbe i optužbe


Poslednja u nizu afera u kojima se spominje ime Aleksandra Tijanića je "SMS prevara" u vezi sa "RTS licitacijom". Na prozivku Miroslava Markičevića, poslanika Nove Srbije da "Tijanić treba da skupi hrabrost i da se u drugom dnevniku izvini oštećenjim građanima i objasni im kako će im šteta biti nadoknađena", direktor Javnog servisa Srbije odgovorio je na sebi svojstven način.

 

Presavio je tabak i angažovao poznatu beogradsku advokatsku kancelariju da protiv Markičevića podnese krivičnu tužbu.

 

Na Canetove optužbe rekao je da svako pominjanje njegovog imena od strane Stanka Subotića ili plaćenih advokata smatra direktnom pretnjom i smrtnom presudom.

S obzirom na ovo, a uključujući i kritike na sam Tijanićev rad, pogotovu na komercijalizaciju Javnog servisa, nije čudno što se u javnosti sve više spekuliše o njegovom odlasku.


Mišljenja su podeljena, ali preovladava ono iza koga stoji i Miroljub Radojković, bivši član Radio-difuzne agencije, koji je u jednoj izjavi za "Vesti" rekao:


- Ako gađate Tijanića, morate da zaobiđete živi zid koji se zove Upravni odbor RTS!
A Upravnom odboru Radio televizije Srbije mandat ističe tek u aprilu 2011. godine, tako da će u sadašnjem sastavu birati novog direktora.

Na pitanje da li Odbor štiti Tijanića, jedan od njegovih članova Dragomir Antonić kaže da niko nikog ne može da "zadrži u fotelji".

- Postoji mandat. On je za mene generalni direktor RTS dok mu mandat ne istekne, a uopšte ne znam da li se ponovo kandidovati za ovu funkciju.

Istina je da nama mandat ističe u aprilu sledeće godine i da ćemo birati novog direktora, ali nikako ne mogu da vam kažem da li će to opet biti Tijanić. U čaršijske tračeve nisam upućen, niti me interesuju. Mislim da sam i ovim što sam rekao prekoračio svoja ovlašćenja - rekao je Antonić za "Vesti".


Tijanićev odlazak je razmatran, kako su "Vesti" pisale, još početkom marta, a u tom trenutku se razmatralo nekoliko imena za njegovog naslednika. Najčešće spominjana imena bila su Nebojša Krstić, medijski savetnik predsednika Srbije, Srđan Šaper, direktor kompanije "Meken erikson" i Milomir Marić, glavni urednik TV Košava.


Prema našim izvorima, Tijanić bi na jesen mogao da ode na mesto ambasadora u neku od evropskih zemalja. Izvor "Vesti" je napomenuo da se Boris Tadić, predsednik Srbije i lider Demokratske stranke još uvek dvoumi kome poveriti RTS. Naša saznanja sa najvišeg mesta tada su iznenadila Tijanića.


- Ma kakve priče o diplomatiji. To bi, izgleda, neki želeli da me sklone - ljutito je uzvikivao tada Tijanić.


Predsednik Sindikata Radio televizije Srbije Miodrag Zupanc ovim povodom za "Vesti" kaže da je činjenica da je konkurs za generalnog direktora manje-više formalan.


- Odluka je isključivo politička. Taj čovek je stamen kao stena i skoro da ne sumnjam da će dobiti novi mandat. Pitanje koje je važnije jeste koliko je RTS za njegeovo vreme zaista postao Javni servis. Zapostavljeni su kultura i obrazovni program, a time bi najviše trebalo da se bavimo. Mada razumem njegovu potrebu da komercijalizuje RTS, jer para nema - kaže Zupanc.

Preplaćene zvezde


Miodrag Zupanc kaže da ne zna da li je Srđan Predojević zaista učestvovao u "SMS prevari" i da li su on i Jovana dobili otkaz ili su sami otišli.


- Postoji u RTS jedna zaštićena klasa novinara plaćenika i zvezda koje su preplaćene. Oni dobijaju grdne pare, a ostali zaposleni su na ivici egzistencije. Tako je na snimanju patrijarhove sahrane radilo 700 ljudi i odradili su posao savršneo. Čak bolje i od Titove sahrane, koja je sve ove godine smatrana za televizijski vrhunac. Niko od njih nije nagrađen, niti ih je bilo ko pomenuo- rezignirano kaže Zupanac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online