Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.03.2014.
14:40
N. Jokić, Đ. Barović A

I Strazbur odbio ratne veterane

Evropski sud za ljudska u Strazburu prava odbio je juče tužbu srpskih ratnih veterana zbog diskriminacije i neisplaćenih ratnih dnevnica s obrazloženjem da su veterani pogrešili u pravnom postupku jer nisu iscrpli sva pravna sredstva u svojoj zemlji.

Nebojša Milenković: Natavlja da protestvuje odsecanjem prstiju

U obrazloženju presude navodi se da u tekstu žalbe ratnih veterana Ustavnom sudu Srbije nije izričito naglašeno da se veterani žale zbog diskriminacije dok je u žalbi Evropskom sudu za ljudska prava diskrimincija osnovni elemenat. Žalbu Evropskom sudu podnelo je 30 osoba bivših rezervišta vojske Jugoslavije iz Niša i okoline, koji su se žalili da su diskriminisani jer je država isplatila dnevnice rezervistima samo iz socijalno ugroženih opština, a njima nije.

Veliko sudsko Veće Evropskog suda za ljudska prava smatra da je sasvim razumljivo da Ustavni sud Srbije nije ni mogao da se bavi pitanjem diskrimincije pošto žalba veterana pred ovom najvišom sudskom instancom u Srbiji o tome nije ni govorila.


Evropski sud za ljudska prava može da osudi jednu zemlju ne zbog nepravedne presude kako se misli već isključivo zbog povrede prava na korektno suđenje i poštovanje postojećih zakona u nekoj od 47 država članica Saveta Evrope kao i u slučaju povrede neke od evropskih konvencija koje su te zemlje potpisale.


Za ovu presudu glasalo je 14 sudija Evropskog suda za ljudska prava, a protiv su bila trojica sudija - Popović iz Srbije, Jidkivska iz Ukrajine i De Gaetano sa Malte. Važnost ove presude je velika jer će ona biti model za pet i po hiljada sličnih predmeta upućenih istom sudu.

Odšteta 50 miliona

Da podsetimo, 2010. godine, oko 16.500 boraca iz Niša tužilo je državu Sudu u Strazburu nezadovoljno činjenicom da je država selektivno delila ratne dnevnice za učešće u odbrani zemlje 1999. godine.
Dve godine kasnije, ovaj sud je presudio u njihovu korist, a da je ta presuda opstala, država bi morala da svim rezervistima iz tog dela Srbije ukupno isplati oko 50 miliona evra.


Kao na iglama, ratni veterani su čekali konačnu presudu, a negativna vest ih je, priznaju, šokirala. Umesto najavljenog slavlja sa trubačima, na centralnom trgu u Nišu, desetina veterana boračkih udruženja je posle objavljene presude, u znak protesta kleklo na gradskom trgu u Nišu.


- I dalje ne možemo da verujemo da je ovaj sud poništio prvostepenu presudu kojom je svim veteranima iz 1999. godine presudio ratne dnevnice. Uveren sam da je u pitanju politička odluka i da nekome očigledno odgovara da se u Srbiji stvara haos - kaže generalni sekretar Saveza udruženja boraca od 1990-1999. godine Ljubomir Bradić.
Prema njegovim rečima, veterani će se uskoro okupiti kako bi dogovorili sledeće poteze.
- Sačekaćemo da se vrate naši advokati i da nam objasne šta se dogodilo. Međutim, uveren sam da će borci posle ovoga otpočeti sa masovnim štrajkovima po celoj Srbiji - kaže ogorčeno Bradić.

Seći ću prste sad ispred Vlade!

Predsednik Udruženja boraca iz Vlasotinca Nebojša Milenković, koji je 15. januara u toku štrajka glađu u Valjevu, odsekao sebi jedan prst na ruci, sada najavljuje da će to ponovo učiniti, ali ispred Vlade Srbije.
- Svake nedelje ću seći po jedan prst, dok ne ostanem sto posto invalid - rekao je Milenković.


Mnogo smireniji je Srđan Aleksić, jedan od četvorice advokata koji su presudu sačekali u Strazburu.


- Ne predajemo se jer smo uvereni da su ratni veterani diskriminisani. Predstoji nam odluka Ustavnog suda Srbije na našu žalbu zbog uskraćenog prava na fer i pravično suđenje - kaže Aleksić.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online