Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.03.2014.
13:55
Beta A

Stranke potrošile oko 13 miliona evra u kampanji, naprednjaci najviše

Političke partije u Srbije su na propagandu u predizbornoj kampanji pred vanredne parlamentarne izbore, održane u nedelju, utrošile između 12 i 13 miliona evra. Najviše je uložila Srpska napredna stranka - oko 4,4 miliona evra, procena je u danas predstavljenom monitoringu organizacije Transparentnost Srbija.

Dobili najviše glasova, ali najviše i potrošili u kampanji: Slavlje u taboru naprednjaka
 

Za spotove na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, Studiu B i Televiziji Vojvodine, utrošeno je između 10 i 11 miliona evra, a na bilborde u Beogradu oko 2,2 miliona evra. Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je da je to procena, a precizniji izveštaj Transparentnost će podneti u maju.

Zorana Mihajlović rekorderka

Najviše promotivne aktivnosti tokom predizborne kampanje imala je funkcionerka SNS, ministarka energetike Zorana Mihajlović (36), a za njom sekretar Privremenog veća u Beogradu Goran Vesić (32).

 

Zorana Mihajlović
 

Izuzetno aktivni pred same izbore bili su i predstavnik SNS i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić (25), kao i predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali (21). Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić se u promotivnim aktivnostima pojavio 17 puta. Ministarka zdravlja iz  Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić-Dejanović, pojavila se 16 puta, a ministar prosvete Tomislav Jovanović 14 puta.

On je podsetio da za mesec i po političke partije treba da podnesu svoje izveštaju o finansiranju kampanje. Stranke su iz državnog budžeta dobile ili će dobiti, oko 7 miliona evra, a očkuje šta će reći da bi opravdale ostatak ppotrošenih sredstava - gotovo polovinu ukupnih.

Po potrošnji za izbornu kampanju na televizijama je, iza Srpske napredne stranke, druga i po izbornom rezultatu, Socijalistička partija Srbije koja je uložila nešto više od 1,5 miliona evra. Ujedinjeni regioni Srbije koji nisu prešli izborni cenzus, treći su po potrošnji za televizijske sppotove, a uložili su oko 1,2 miliona evra. LDP koja, takođe neće ući u parlament, uložila je nešto više od milion evra.

Nova partija u Skupštini, Nova demokrstaka stranka, spotove na televizji je platila oko 950.000 evra, a Demokratska stranka od koje se ona otcepila, izdvojila je za spotove oko 550.000 evra. Za bilborde najviše je dala Socijalsitička partija Srbije - oko
500.000 evra, a oko 50.000 manje utrošlila je Srpska napredna stranka.

Transparentnost Srbija analizirala je i aktivnosti funkcionera tokom predizborne kampanje, rekao je saradnik Transprantnosti Srbija Zlatko Minić. Zaključak je da su njihove promotivne aktivnosti tokom 45 dana perdizborne kampanje porasle za 848 odsto.

Kao zanimljivo, Zlatko Minić je istakao to što SNS za TV spotove u kampanji za beogradske izbore nije potrošlila ni dinara, ali su njeni zvaničnici bili najaktivniji u promotivnim aktivnostima koje se tiču glavnog grada. Po Minićevim rečima, tokom izborne kampanje zabeležen je manji broj slučajeva u kojim su funkcioneri, nastupajući u ime javne funkcije, istovremeno promovisali svoje partije, kao i slučajeva kada su se
pojavljivali mimo svog delokruga rada.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 14:00
GOSPODO IZ SNS ODAKLE VAM TOLIKE PARE DA IH NISTE SLUCAJNO ZARADILI,ILI UZELI OD NARODA,ILI POZAJMILI OD MISKOVICA ILI SARICA
Petak 21.03.2014. 18:39
Lako je SNS-u da potroši toliki novac, stići će milijarda kredita od Arapa. Ni "M" neće da vidi narod od te milijarde.
Petak 21.03.2014. 22:01
Kakvi su to stvorovi koji toliko para na glupost ljudku bace kao da ne znaju koliko je nezaposlenih u Srbiji koliko je gladnih kolike su plate prosvetara , lekara , koliki je državni dug P.s da se ja pitam ja bih to sve otpustio :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online