Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.03.2014.
14:50
Beta A

Nemci: Vučić širi svoj uticaj u Srbiji

Nemački mediji navode da su pobedom Srpske napredne stranke (SNS) nacional-populisti ojačali u Srbiji, kao i da zemlji predstoji bolne reforme i još dugačak i mukotrpan put do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU).

Ubedljiva pobeda naprednjaka na izborima: Aleksandar Vučić
 

"Jasnom pobedom na prevremenim izborima mutni vicepremijer Aleksandar Vučić širi svoj uticaj u Srbiji", piše "Zidojče cajtung". List navodi da je izborima prethodila "sadržajno prazna predizborna kampanja" u kojoj su "sveprisutni bili TV-izveštaji o Vučiću i medijima dostavljana otkrića o kontaktima premijera Ivice Dačića sa
mafijom" koja se "pripisuju Vučiću i kojima je trebalo da se za nekoliko procenata smanji popularnost Dačića i njegove stranke".

Da li je Vučić spreman

Švajcarski list na nemačkom "Noje cirher cajtung" je još u vikend izdanju, u najavi izbora u Srbiji, ukazao da bi Vučićeva popularnost "mogla naglo da opadne budu li zaista u Srbiji bile zatvorene na desetine nerentabilnih firmi i time drastično porastao broj nezaposlenih".

"Da li je Vučić na to spreman je otvoreno pitanje. Sumnje su opravdane. Šef SNS je već skoro dve godine najuticajniji čovek u vladi. Za to vreme je i te kako mogao da stane na put lošem upravljanju u državnim firmama, ali je učinio malo. Kada je njegova stranka u maju 2012. došla na vlast Vučić je, uprkos suprotnim najavama, nastavio neslavnu tradiciju i vođstvo državnim firmama i nacionalnom bankom poverio predstavnicima sopstvene stranke. Kriterijum političke lojalnosti bio je važniji od stručnosti", ukazao je švajcarski dnevnik.

"Zidojče cajtung" ukazuje da je "otvoreno sa kim će Vučić skovati koaliciju koja će obezbediti dve trećine glasova u parlamentu, jer samo tako Vučić može da promeni ustav i član po kojem je Kosovo sastavni deo Srbije". Dodaje se takođe i da je "koaliciona vlada Vučića i Dačića već imala većinu, ali da za 21 mesec nije usvojila nijednu jedinu veliku reformu".

"Srpski problemi su slični onima koje ima Grčka: naduvan i korumpiran državni aparat, stotine državnih firmi kojima dominiraju partijski funkcioneri i koje donose samo gubitke, birokratija koja sve guši, prevaziđeni radni zakoni, mediji pod državnom kontrolom i zastareli obrazovni sistem", opisuje nemački dnevnik stanje u Srbiji.

List navodi da nakon izbora Vučić "mora otvoreno da kaže šta smera i to ne samo zato jer će najverovatnije sada on sam preuzeti mesto predsednika vlade".

"S obzirom da su propali Vučićevi pokušaji da dobije jeftine kredite iz Rusije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbiji preostaje samo Međunarodni monetarni fond (MMF). On će pak insistirati na sprovođenju nepopularnih reformi. U pristupnim pregovorima u prvom planu su teme pravna država i pravosuđe gde je Vučićev bilans do sada skroman", piše "Zidojče cajtung".

U izveštajima svi mediji ukazuju posebno na izuzetno malo zanimanje građana za izbore. Vodeći privredni dnevnik "Handelsblatt" navodi da je pobedila "konzervativna SNS", dok je "sunovrat doživela do sada druga po snazi Demokratska stranka (DS)".

Pročitajte još:

* "Nekadašnji ultranacionalista će Srbiju da uvede u EU"

* Rusi: Bivši radikali za ulazak Srbije u EU

* SNS pokorila Srbe i Srbiju!

* Hrvati o izborima: Vožd Aleksandar Vučić

"Vučić, koji je još pre sedam godina ulične natpise sa imenom ubijenog reformatora-premijera Zorana Đinđića prelepljivao imenom ratnog zločinca i srpskog generala Ratka Mladića, prema spolja se pokazuje kao proevropski orijentisan i opredeljen za tržišnu privredu. Ali, to mu svi ne veruju. 'Vučić je vuk obučen u ovčije krzno. On manipuliše srpskim medijima po svojoj volji' - kaže jedan
nemački biznismen koji već godinama radi u Srbiji i izražava žaljenje što je bivši ministar inostranih poslova Gvido Vestervele otvorio vrata tom nacional-populisti", piše "Handelsblatt".

List dalje citira nemačkog menadžera koji ocenjuje da u Srbiji "nema pravne sigurnosti", te da su "sudije i državni tužioci stalno iznova pod jakim utiucajem članova vlade".

Nemački radio (Deutschlandfunk) izveštava da će premijer najverovatnije biti sadašnji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić za kojeg se navodi da je "pre bio nacionalista i 2007. preko noći postao 'Evropljanin' kao i da "postoje i sumnje u njegovo proevropsko držanje".

"Vučićeva desnopopulistička stranka želi političku promenu, a Vučić je najavio da će u središtu njegovog rada biti borba protiv korupcije i stvaranje radnih mesta", navodi Nemački radio.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.03.2014. 02:25
Strasno, neverovatno, doslo je vreme da nam i Nemci cak sasuju istinu u oci, da nam zele i vece dobro, nego mi sami sebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online