Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.03.2014.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Lažni povod za pogrom Srba

Sve je počelo s vešću. Razornom vešću, koja je iznedrila pogrom. Ni za vest, ni za pogrom niko nije odgovarao. Ne uzimajući u obzir činjenice kosovske televizijske stanice objavile su vest - nevina albanska deca udavila su se u hladnoj reci Ibar bežeći od Srba koji su jurili sa psom. Kukavički, brutalan i etnički motivisan zločin, zaključili su očas posla. Dok su predsatvnici Unmika vapili da nema aposlutno nikakve potvrede za takvu tvrdnju, Radio televizija Kosova je dizala je prašinu.

Slike razaranja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta 2004. godine 

Ubrzo se u program uključio reporter RTK sa terena. Razgovarao je sa jednim od preživelih dečaka, Fitimom Veslijem.


- Da, neki moji rođaci i moji prijatelji smo šetali i otišli smo blizu reke, kada su neki Srbi sa psom psovali iz kuće. Gledali smo ih, ja ih mogu identifikovati ako ih vidim, a znam njihovu kuću. Mi smo pokušali da pobegnemo, ali nismo mogli jer smo bili blizu reke - pričao je Fitim.


Dečak nikada nije rekao - jurili su nas Srbi i pas. Radio televizija Kosova je bila ta koja je odlučila da priču kvalifikuje na način na koji su uradili i pogrešno protumači izjavu deteta. To je jedan od zaključaka izveštaja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju iz 2004. godine o ulozi medija u martovskom pogromu.

Ubijali, palili, a još uvek slobodni

- Da nije bilo neodgovornog i senzacionalističkog izveštavanja kosovskih medija, događaji su mogli krenuti drugim tokom i ne bi dostigli toliki intenzitet i taj nivo brutalnosti - ocenio je zvaničnik Oebsa zadužen za slobodu medija Mikloš Harasti.


RTK je nastavio da raspiruje tenzije. Odmah nakon intervjua sa detetom u studiju je napravljen razgovor sa Halitom Beranijem, aktivistom regionalnog Odbora za ljudska prava i slobode u Kosovskoj Mitrovici. U to vreme, Beranija mnoge međunarodne i lokalne institucije smatraju kontroverznim, on je pozvan da svedoči u procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu i tako ga neki smatraju kredibilnim izvorom.

Potreba za nezavisnim medijem

U analizi Oebsa iz 2004. godine, predstavnik za slobodu medija OEBS preporučio je da bi trebalo sprovesti potpunu istragu o radu elektronskih medija na Kosovu, albanskih i srpskih, za vreme događaja od 16. i 17.marta. Takođe se i u izveštaju zahteva i uspostavljanje jednog lokalnog elektronskog medija na srpskom jeziku za čitavu teritoriju Kosova.

- Gospodine Berani, kakve informacije imate o ovom slučaju? - upitao je voditelj RTK.


- Danas oko 16 sati u selu Čabra u opštini Zubin Potok, dok se šestoro dece igralo iz gore pomenutog sela, grupa srpskih bandita napala je ovu decu. Srpski banditi su imali psa, psovali su njihove albanske majke i prisilili albansku dece da pobegnu...

- Kakva će biti rekacija Odbora povodom ovog tragičnog događaja?


- Mi smo navikli na te srpske bandite.


Beranijeve tvrdnje (koji nije bio očevidac samog incidenta, a u emisiju je pozvan kao "veštak") novinar RTK nije osporio, zaključuje Oebs.


- Neosporavanje Beranijevih tvrdnji i način na koji je novinar kvalifikovao incident navode na zaključak da je incident bio nesumnjivo najzlokobnijeg mogućeg karaktera - ocenjuje ta misija.


Ime Halita Beranija utkano je u mnoge događaje koje definišu sudbinu Srba na Kosovu. Mnogo puta je dizao prašinu svojim izveštajima i izjavama, ali nije poznato da je javnosti ikada predstavio dokaze o kojma je govorio. Prema pisanju "Vol strit džurnala", Berani, "bivši glumac sa bradom Karla Marksa" tvrdio je da čuo od meštana blizu Trepče da kamioni ulaze puni, a da izlaze prazni, i da se oseća čudan miris.


On je sugerisao da su rudnici postali mesto za bacanje tela što je preneo i Dojče vele. Na svedočenju protiv Miloševića, 2002. godine, Berani je između ostalog govorio da ima snimke o trovanju dece u školama, odnosno da se pušta gas, koji na nacionalnoj osnovi truje albansku decu. A prvi se oglasio i posle hapšenja Olivera Ivanovića i optužio ga da je učestvovao u ratnim zločinima aprila 1999. i ubistvima 2000. godine.
 

RTK na jednoj strani

Izveštavajući o incidentu 16. marta, Radio televizija Kosova je jasno stala na jednu stranu, o čemu svedoči vreme koje je dato sagovornicima. Na sadržaj koji je govorio u prilog činjenici da je to etnički motivisanih zločina RTK je izdvojio čak 258 sekundi, dok je samo 12 sekundi dodeljeno drugoj strani.
- Neko je rekao da je incident etnički motivisan. Pošto za sada nemamo takvu informaciju, ne možemo da je potvrdimo, izjavila je u tih 12 sekundi portparol regionalne policije UNMIK-a Trejsi Bejker. Sutradan je osvanuo 17. mart.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 14:47
NIKAD OPROSTITI! NIKAD ZABORAVITI! Dane pogroma Srba jednaki onima u Njemačkoj nad Jevrejima novembra 1938. na koje je čitav svijet sramno ćutao. Šta još EVROPO SRAMNA treba da se desi a da ne ponovite istu grešku kao s Hitlerom do septembra 1939?! Za Drugi svjetski rat je prije svega kriva zapadna socijal-demokratija, pa tek onda Njemačka, jer ste tu Njemačku vi puštali da ide dok vam odgovara sa svojim ponašanjem. Tako danas, malu gačad, Kavkazoide (Albance) puštate da rade DIVLJAŠTVA i dalje kao marta 2004. BANDO POKVARENA! Necivilizovani Zapad!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online