Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.11.2009.
13:30 >> 14:57h
Tanjug A

Još dva slučaja novog gripa u Čačku

Broj lica kod kojih je potvrđena infekcija virusom novog gripa A (N1H1) u Čačku povećan je na petoro.

Dr Ana Mišović

Prema izjavi dr Ane Mišović, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje, sa Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" u Beogradu stigla je potvrda da su virusom A (N1H1) zaraženi jedan 50-togodišnjak iz Čačka i osmogodišnji učenik iz Mrčajevaca.

Pre tri dana prisustvo ovog virusa ustanovljeno je i kod tri đaka osnovne škole "Milica Pavlović"u Čačku koji su na kućnom lečenju i uspešno se oporavljaju. Najteže oboleli Milorad Ž. (50) prodavac iz naselja Ljubić, u petak je primljen na Grudno odeljenje čačanske bolnice zbog zapaljenja pluća, ali je iste večeri prebačen u kragujevački Klinički centar.

Osnovac iz Mrčajevaca, koji je pre tri dana smešten na Dečje odeljenje bolnice u Čačku, uspešno se oporavlja. U ovdašnjem Domu zdravlja u subotu je otvorena

Premijer i ministri o novom gripu 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković razgovaraće u ponedeljak sa ministrima zdravlja i prosvete Tomicom Milosavljevićem i Žarkom Obradovićem, kao i sa članovima Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju gripa.

Na sastanku će biti reči o aktuelnoj situaciji i merama koje se sprovode protiv širenja gripa A (H1N1), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

posebna ambulanta u kojoj se pregledaju odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom zbog sumnje da su možda oboleli od nekog oblika gripa.

Član radne grupe za praćenje pandemije novog gripa dr. Nada Milić izjavila je da su u Srbiji prema poslednjim podacima potvrđena 162 slučaja oboljenja izazvanog virusom tipa A (H1N1). 

Prevencija u Loznici

U Loznici će u ponedeljak početi imunizacija zaposlenih protiv sezonskog gripa u dečjim obdaništima, školama i u drugim javnim delatnostima, izjavila je načelnica Preventivnog centra Zdravstvenog centra "Dr Milenko Marina" u Loznici, primarijus dr Nada Đurić.

U Loznici su preduzete sve mere za pravovremenu zaštitu stanovništva

Besplatno vakcinisanje protiv sezonskog gripa u Loznici se odvija uspešno već dve nedelje i zahvaljujući dobroj organizaciji protiče bez gužvi i čekanja, a posredstvom Zavoda za javno zdravlje za taj vid zdravstvene zaštite obezbeđeno je 6.000 doza vakcine.

Do sada je u Loznici imunizacija protiv sezonskog gripa bila namenjena rizičnim grupama stanovništva - starijima od 65 godina, hroničnim bolesnicima i zaposlenima u javnim delatnostima, pa je vakcinisano oko 2.500 građana, navela je dr Đurić.

Đurićeva je navela da je interesovanje građana za vakcinisanje protiv sezonskog gripa, za sada, na zadovoljavajućem nivou i odvija se uspešno, a kao i ranijih godina, slabije pokretni i nepokretni građani imaju mogućnost da budu vakcinisani kod kuće.

Osim u Loznici, besplatna zaštita od sezonskog gripa se obavlja i u domovima zdravlja Centra u Malom Zvorniku i u Krupnju, kao i u ambulantama u Lešnici, Banji Koviljači, Dragincu i u još nekim mestima na području Jadra, navela je dr Đurić.

Stanje studentkinje i Čačanina nepromenjeno

Zdravstveno stanje studentkinje i starijeg Čačanina, obolelih od novog gripa, nepromenjeno je u odnosu na subotu, a za pacijenta iz Čačka jutros je stigla potvrda da je zaražen virusom H1N1, izjavili su dežurni lekari u Kliničkom centru u Kragujevcu, gde se to dvoje pacijenata leči.

Klinički centar u Kragujevcu
"Pacijent iz Čačka, koji je smešten na intenzivnu negu Hirurškog odeljenja, i dalje je životno ugrožen i njegovo zdravstveno stanje je jako ozbiljno", izjavio je Tanjugu dežurni anesteziolog na tom odeljenju dr Tomislav Stoiljković.

Studentkinja iz Kragujevca je i dalje na aparatu za disanje i još uvek je životno ugrožena, rekao je dežurni lekar u izolovanoj jedinici Urgentnog centra dr Ivan Grgić. Dr Grgić je naglasio da svi parametri koji su joj urađeni pokazuju na blago poboljšanje njenog stanja.

Dežurni doktor Infektivne klinike Željko Mijailović izjavio je da se na tom odeljenju leči desetak osoba od respiratornih infekcija, ali za njih nema indicija da su oboleli od gripa, bilo da je reč o sezonskom ili novom gripu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online