Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.03.2014.
22:14
Beta, Nedeljnik A

"Posle ulaska u politiku nema kajanja"

“Postoje samo dve stvari u životu posle kojih nema kajanja. Druga od njih je ulazak u politiku i Vladu Srbije”, izjavio je ministar kulture i informisanja u ostavci Ivan Tasovac za "Nedeljnik".

Otvorio dušu: Ivan Tasovac, minista kulture u ostavci
 

U ekskluzivnom intervjuu Tasovac je, govoreći o sve lošijem stanju u medijima, rekao da od njega niko nije tražio da poboljša stanje u medijima, već da se stavi na jednu političku stranu.

"Ne pada mi na pamet, jer kada bih to uradio, to bilo eksplicitno protiv medija. Dakle, neću biti ja taj koji zabranjuje, cenzuriše i propisuje medijima pravila ponašanja", rekao je Tasovac i dodao da za početak medije mora da zaštiti od - sebe.

Tasovac: Od 0,6 do 1,5 je pomak

Tasovac smatra da je povećanje budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje u 2014. godini sa 0,6 na 1,5 odsto ukupnog budžeta, iz kojeg više od polovine ide samo za programe kulture, značajan pomak.

"Kako god da je stanje loše, verujem da javnost vidi da se nešto menja, makar utoliko da smo podigli zavesu i iskopali rovove, započeli borbu i usmerili reflektore, ali ne prema problemima, već prema rešenjima", rekao je Tasovac.

"Zatim idemo na stvaranje institucionalnog okvira za njihovo funkcionisanje, što je Ministarstvo i uradilo, privodeći kraju medijske zakone. Ni to, naravno, neće biti dovoljno sve dok pred društvo, dakle na prostoru širem od politike, ne postavimo problem medija", ocenio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, onoliko koliko je društvo u stanju da to postavi kao društveni problem, toliko će biti uspešno u rešavanju, a da se sve ostalo svodi na to "da su mediji dobri kad napadaju vas, a loši kad napadaju mene".
 

Tasovac kaže da su institucije kulture te koje imaju odgovornost i obavezu da same prepoznaju važnost datuma koji treba da budu utisnuti u kolektivno sećanje. "Ne verujem da sam u stanju da smislim bolji program obeležavanja jubileja, uključujući i ovogodišnje, od recimo 370 institucija kulture i umetnosti, koliko smo do sada uključili u program obeležavanja Velikog rata, koji će početi u julu", dodao je Tasovac.

Na pitanje da li ima ambicije da ostane ministar, budući da je konkurisao za direktora Filharmonije, Tasovac je upitao šta ima normalnije od toga da svaki ministar u tehničkom mandatu razmišlja o povratku u svoju osnovnu profesiju, pod uslovom da je ima.

"Postoje samo dve stvari u životu posle kojih nema kajanja. Druga od njih je ulazak u politiku i Vladu Srbije. Ne mislim da politika mora biti blato. To je prebrz, ali, ruku na srce, i za sada opravdan zaključak nastao na posmatranju broja onih koji vole da se valjaju", rekao je Tasovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online