Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 06.03.2014.
19:52
Beta A

"To što se NATO nije oglasio znači da nema ništa protiv 'vojske Kosova'"

Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Agim Čeku je danas izjavio da to što se NATO nije oglasio protiv odluke kosovske vlade, znači da nema ništa protiv osnivanja Oružanih snaga Kosova (OSK) koji će biti potrebno deset godina da postignu operativnu sposobnost.

Agim Čeku, ministar Bezbednosnih snaga Kosova
 

"NATO je podržavao Kosovo da BSK pretvori u OSK, a pošto je posle odluke vlade NATO ćutao, to znači da nastavlja da nas podržava", izjavio je Čeku za prištinske medije.

Vlada Kosova je početkom nedelje odlučila da BSK prerastu u Oružane snage, zbog čega je Srbija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. BSK i dalje imaju isti status dok se ne izvrše promene zakona i o tome glasa u Skupštini Kosova, što će omogućiti pretvaranje BSK u OSK.

Pročitajte još:

Takozvane Oružane snage Kosova

* NATO od ubica stvorio vojsku

* ''Vojska Kosova nije takmac Srbiji, ali...''

 

* Tači proglasio Vojsku Kosova

* "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin"

* Da li Kosovo dobija vojsku?

Čeku je dodao da će OSK imati 5.000 aktivnih i oko 3.000 rezervnih pripadnika.

Zadaci OSK su, po ministru, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, podrška civilnim vlastima, nacionalnim zajednicama i učešće u međunarodnim misijama podrške i očuvanja mira.

NATO neće napustiti Kosovo i ostaviti bezbednosni vakuum, rekao je Čeku i dodao da Kosovo stremi punopravnom članstvu u međunarodnim organizacija - EU, NATO, OEBS i UN.

Vlada Srbije zabrinuta zbog kosovskih oružanih snaga

Vlada Srbije izrazila je danas duboku zabrinutost povodom odluke privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji o formiranju "Kosovskih oružanih snaga" i "Ministarstva odbrane".

 

"Aktivnosti Prištine u pravcu transformacije takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u klasičnu oružanu vojnu formaciju neprihvatljive su za Republiku Srbiju i predstavljaju kršenje važeće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Jedino međunarodne snage KFOR-a imaju mandat za sve vojne aspekte bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

 

Dodaje se da takvo delovanje vodi destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji i u suprotnosti je sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.03.2014. 19:53
jebeš nato.... tuga je što se srbija nije oglasila... sa sve šumadincem na čelu ?
Četvrtak 06.03.2014. 19:59
Čika ČEku, dok tu operativnost postignete, neće biti više ni NDKosova, a kamo SAD dominacije, jer će 2025. ćalaknuti SAD po pitanju ekonomije, a već jeste jer samo da se povuku obveznice i čuda na Volstrit i SAD može ključ u bravu. Još gore će biti ako bude krenula sa sankcijama, jer ide konfiskacija imovine u Rusiji i još mnogo toga lošeg po SAD. Amerikanče, najebaćeš, Šiptaru i ti ćeš najebati. Najebaćete svi!
Četvrtak 06.03.2014. 20:10
Седлај магарца и пери гаће,носати ћелчо,кад у Србији раскрстимо с издајницима,од тебе и твоје назови државе и војске остаће само дугмићи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online