Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.03.2014.
11:19
Đ. Janković - Vesti A

Za poliglotu Kazahstanku škole zatvorile vrata u Loznici

Pre desetak godina Kazahstanka Ajgulja Utkenova nije ni sanjala da će je ljubav odvesti hiljadama kilometara daleko od kuće, da će nepreglednu stepu zameniti brdima i planinama i živeti na obali reke Drine. Tada nije znala da Srbija uopšte postoji, a kamoli Loznica, a danas je njena državljanka i srpska snajka udata za Dejana Jovića sa kojim ima šestogodišnjeg Damnjana i trogodišnju Atinu.

Zbog ljubavi ostavila stepu: Ajgulja sa porodicom
 



Dejana, rukovaoca građevinskim mašinama u Energoprojektu, upoznala je u Kazahstanu. On je 2005. radio u toj dalekoj zemlji, na svom prvom poslu u inostranstvu. Sreli su se u prodavnici, razmenili brojeve telefona i iskra je upaljena.

On je tri kalendarske godine ostao tamo, a onda su rešili da probaju da ljubav pretvore u zajednički život. Govori ruski, kineski, kazahski, srpski i engleski jezik i nada se da bi mogla negde ovde da predaje ruski, ili radi u prevodilačkom birou. Volela bi da se zaposli, pokušavala je u više lozničkih firmi, ali za sada ništa.

PROFESOR
- Završavala sam studije kineskog jezika kad smo se upoznali. Imala sam 24 godine i rešili smo da se uzmemo. Dejan se vratio u Srbiju, a ja sam došla na mesec dana odmora da vidim kako je ovde. Tada smo živeli u Beogradu, a onda sam posetila i njegovo selo i sve što sam videla mi se svidelo. Kod nas je tamo stepa i kada sam videla ovu prirodu oduševila sam se, šume, brda, planine, reke, jezera, vazduh, lepota na sve strane. Osim u Dejana, zaljubila sam se i u ovu zemlju i od 2008. sam ovde - priča simpatična Kazahstanka.

Obilazi svoje

- Između Loznice i njenog zavičaja je skoro 3.000 kilometara. Kazahstan je ogromna, veoma bogata zemlja i dosta se razlikuje od našeg podneblja. Kad smo se uzeli, desilo se da ona tri godine nije išla kod svojih, ali posle tog perioda idemo češće - kaže Dejan.

- Znala sam za Jugoslaviju, ali do tada za Srbiju nisam čula. Onda mi je objasnio da je Jugoslavija prošla kao i Sovjetski Savez čijim raspadom je i Kazahstan postao samostalna država.


Čim su se uzeli, Dejan je posle tri meseca otišao na rad u Rusiju, ali se Ajgulja brzo navikla na život u Srbiji. Kasnije je još tri puta odlazio u Kazahstan, a lani su svi zajedno skoro godinu dana proveli u ovoj ogromnoj državi. Od pre tri godine skrasili su se u svojoj kući na brdu iznad Loznice i tu uživaju. Ajgulja kaže da je veoma pozitivno iznenađena prijemom u Srbiji.

SPREMA SRPSKA JELA
Mada, kako kaže, srpska i kazahstanska kuhinja nemaju sličnosti, "ukusi su potpuno različiti", ona sprema sva srpska jela, sarmu, pasulj, a posebno voli meso. Obožava pečenje, Karađorđevu, ćevape i mnogi joj kažu da jede kao da je odrasla u ovim krajevima.


Dejan sa zadovoljstvom sluša priču svoje lepše polovine. Kako kaže, nije joj pričao bajke o svom selu i Srbiji i srce je odlučilo da ona sa drugog kontinenta dođe ovde.
Ajgulja je sreću pronašla u Srbiji, a pred kraj prošle godine, posle pet godina čekanja i zavrzlame sa papirologijom, postala je naša državljanka. Još samo da se zaposli i sve će joj biti potaman u zemlji koja joj se mnogo sviđa, a za koju do susreta sa Dejanom nije ni znala.

Dremka u bioskopu

Dejan je pri prvom boravku u Kazahstanu radio po 11-12 sati dnevno jer je trebalo ispoštovati rokove zbog čega zamalo nije propala njegova veza sa Ajguljom.
- Na prvom sastanku išli smo u bioskop i on je zaspao tokom filma. Pomislila sam da više neću izlaziti sa ovim čovekom, a drugarica koju sam povela pitala me s kim si ti to pošla?! Međutim, videli smo se ponovo i eto i danas smo zajedno - kaže uz smeh Ajgulja, a Dejan se pravda da ga je tad stigao umor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online