Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.11.2009.
12:00
Dragan N. Petrović - Vesti A

Albanke spasavaju srpska sela

Zbog bespuća i siromaštva mladi listom odlaze iz Stare Raške. Sela ostaju potpuno pusta. Tamošnje mlade devojke beže od nemaštine pa neće da se udaju za mladiće iz komšiluka, koji su do skoro ostajali sami i neoženjeni. Onda se pojavila organizacija "Stara Raška" koja im je pomogla da supruge nađu u - Albaniji. Više od stotinu mladih Albanki, mahom iz Skadra i okoline, udalo se za mladiće iz Raške oblasti, a već se rodilo 30-ak mališana.

Srećnici: Mladoženje i neveste kojima je pomogla "Stara Raška"

Iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja mladi su se donedavno listom selili u centralnu Srbiju, Beograd i okolinu ili u inostranstvo...

 Seobe iz ovog siromašnog dela Srbije još nisu zaustavljene, niti se mogu potpuno zaustaviti, ali su, dobrim delom i zahvaljujući aktivnostima humanitarne organizacije "Stara Raška" iz Beograda mnogo ređe nego ranije.


Predsednik i jedan od osnivača "Stare Raške" Vojin Vučićević rođen je na Javoru, nedaleko od Nove Varoši, i rešen je da spreči zatiranje čitavih sela na Pešteru, Jadoviku, Javoru, Goliji, Kopaoniku...


- Zbog bespuća, siromaštva, nemogućnosti zaposlenja mladi listom odlaze iz Stare Raške. Sela ostaju pusta, starce često nema ko ni da sahrani. Znali smo da je ovo ogroman i težak posao, ali smo naterali državu da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom. Ako se i do najzabitijih zaseoka izgrade asfaltni putevi, ako u selima postoje škole, ako do svake kuće stigne telefon, ako se oživi poljoprivreda, stočarstvo posebno, mladi će ostajati na kućnim ognjištima i što je, najvažnije, moći će da se ožene, zasnuju porodicu i pristojno žive - kaže Vučićević.


Momir Kovačević, predsednik podružnice "Stare Raške" u Sjenici, tvrdi da delimično zbog sirotinje, a više zbog pomodarstva, mlade devojke iz sela na Pešteru, Javoru ili Goliji neće da se udaju za mladiće iz komšiluka koji su sve donedavno ostajali neoženjeni. One bračnu sreću uglavnom traže negde u Novom Pazaru ili centralnoj Srbiji gde su često prinuđene da peru tanjire i rade mnogo teže poslove nego na selu.

Sabor na Javoru


Od prošle godine ponovo je, najviše zahvaljujući angažovanju Vojislava Bučićevića, dr Voje Milovanovića, akademika Petra Vlahovića, književnika Slobodana Rakitića, novinara Gordana Ranitovića i drugih čelnika "Stare Raške" ponovo oživeo Vidovdanski sabor na planini Javor kod Nove Varoši.
- Na saboru je bilo i desetak Albanki oko kojih je obletalo na desetine prosaca. Neke su došle samo da izvide situaciju, a neke su ostale ovde. Iduće godine planiramo da dovedemo bar dva autobusa devojaka iz Skadra i okoline, imaćemo i bogat kulturno-zabavni program - obećava Momir Kovačević.


- Ako neće naše, hoće Albanke. Više od stotinu mladih Albanki, mahom iz Skadra i okoline, udalo se za mladiće iz Raške oblasti, bar još 50 srpsko-albanskih brakova biće sklopljeno do kraja ove godine. Već se rodilo 30-ak mališana, još toliko ih je na putu. Mnoge otpisane porodice ponovo je ugrejalo sunce, mnoga sela na Pešteru ponovo imaju budućnost. Tako je selo Buđevo bilo skoro izbrisano sa geografske karte, a sad u njemu osam Albanki sa našim bivšim neženjama svija porodično gnezdo. Posle 20 godina ovde se ponovo čuje dečji plač i niko više ne razmišlja o seobi - kaže Kovačević.
"Stara Raška" na neki način posreduje u sklapanju tih srpsko-albanskih brakova.

Osnovano je i Udruženje staroraških neženja, koje je posetilo Skadar, gde se najčešće "regrutuju" mlade neveste.


- Trudimo se da im pružimo besplatnu pravnu pomoć, da im pomognemo oko učenja jezika, da ih ako zatreba i zaštitimo. Svake godine ovim porodicama uručimo po skromnu pomoć od 500 evra. Radi se o vrsnim domaćicama, patrijarhalno vaspitanim devojkama pravoslavne i katoličke vere, koje se ne libe motike, poštuju muža i njegovu porodicu, kojima grad nije opsesija... Dosad se raspao samo jedan srpsko-albanski brak i to krivicom našeg mladića, ali je i ta Albanka ostala na Pešteru i, hvala Bogu, ponovo se udala - kaže Kovačević.

Radost u Buđevu: Albanka Vera Ljumaj-Matović i njen sin Miloš

Čelnici "Stare Raške" pokušaće da u sela Raške oblasti dovedi i mlade devojke iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, ali i da udavače iz Albanije povežu sa neženjama iz Šumadije, Pomoravlja i drugih delova Srbije koji su takođe na udaru seoba i bele kuge.

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 01.11.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online