Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 02.03.2014.
21:06
danas.rs A

Dačić će jednog dana biti i predsednik Srbije

''Često se ovih dana pitam kakva je to velika nužda naterala bivšeg predsednika države i lidera tada najveće partije Borisa Tadića da pljune na svoju partiju i mnoge ljude koji su ga cenili i s njim sarađivali. Da tako pljune i na samoga sebe'', izjavio je za beogradske medije potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić.

Milutin Mrkonjić poredi izbore i udaju
 

''Ako se na taj način nekome politički udvara, koliki li je 'miraz' takve udavače'', rekao je Mrkonjić u interjuu za ''Danas''.


Deluje da između SPS i Tadića, uprkos deklaraciji iz 2008, nije došlo do pravog pomirenja?

- Bio je to dogovor čija je posledica bila i zajednička vlast sa dosta uspeha i dobrom međusobnom saradnjom. Ta vlada je mnogo uradila, uz dobru saradnju svih ministara, uz aktivno učešće i predsednika Tadića, posebno u mom resoru infrastrukture. Svi smo tada ostavili u svom poslu neki dobar trag, a posebno, slobodno mogu reći, ministri iz SPS. Tu vladu su krasili dobri međuljudski odnosi, mnogi ministri su ostali dobri prijatelji bez obzira na partijske i ideološke razlike i to je dobar primer za mlade političare da i ljudi koji politički različito misle mogu zajedno da rade i imaju dobre odnose.

Ništa loše o SNS

Zanimljivo je da socijalisti nijednu ružnu reč u ovoj kampanji nisu izrekli na račun naprednjaka. Da li su odnosi tako idealni ili je nešto drugo u pitanju?

- SPS je korektan partner i nikada neće bez nekog velikog povoda o ljudima s kojima je zajedno radio i delio zlo i dobro govoriti na ružan način. Lično, kao inženjer i graditelj, mislim da je vlada trebalo da nastavi izgradnju nekih infrastrukturnih projekata koji su bili u toku. Kadrovske promene u vladi ili politici nikada ne treba da prekinu, uspore ili dovedu u pitanje kontinuitet u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Nije Tadić jedini koji kritikuje i SPS. Da li je to zato što ste sa svima bili u vlasti i svima na neki način okrenuli leđa?

- Nikome sa kim je, kako vi to kažete, bio u vlasti SPS nije okrenuo leđa. Uvek je bio pouzdan partner. Izborna kampanja je, međutim, druga priča, novi start i nova politička trka. Što se napada na SPS u toj kampanji tiče, oni su više plod emocija ili frustracija pojedinaca i njihovih nerealizovanih ambicija, nego argumentovane kritike.

Na koga mislite konkretno? Na Čedomira Jovanovića?

- Znate, kada Čeda Jovanović napadne Ivicu Dačića, to je kao da fića krene na mercedes. To važi i za LDP i SPS. Čeda se proslavio kao organizator kidnapovanja Slobodana Miloševića, predsednika države, i njegovog izručivanja Hagu. Sram ga bilo. Sećam se šta je Sloba o njemu tada govorio: mali format, nizak kapacitet, centar sumnjivih centara moći.

Nije valjda da SPS nema mane? Kritikuje vas i predsednik Srbije, kao da je o vama promenio mišljenje?

- Toma Nikolić je iskusan političar, koji dugo traje. Ne verujem da bi o socijalistima, među kojima ima mnogo drugova i prijatelja, tako lako menjao mišljenja. To, opet, ne znači da neko, poput one njegove savetnice onomad, neće odapeti neku otrovnu strelu prema nama.

Da li su socijalisti spremni da 16. marta osvoje manje od 10 odsto glasova, kako procenjuju neki istraživači?

- Oni koji te istraživače plaćaju uzalud bacaju novac. SPS je ozbiljna partija koja je na svim izborima posle 2000. godine uvek nadmašila dotadašnje rezultate. Očekujem da će tako biti i 16. marta, od 15 do 20 procenata.

U izbornoj noći 2012. Dačić je samouvereno tvrdio da ne zna ko će biti predsednik, ali da zna ko će biti premijer. Verujete li da će ta rečenica i nakon ovih izbora biti izgovorena?

- Ivica Dačić će jednog dana biti i predsednik Srbije. On ima taj kapacitet.

Ipak, Dačić je u kratkom mandatu premijera često bio u senci prvog potpredsednika Vučića?

- Dačić je u ovom mandatu premijera sjajno obavio egzistencionalno značajan posao za državu Srbiju i njene građane sa Briselskim sporazumom. Svojom velikom aktivnošću širom sveta vratio je ugled Srbiji. U ovoj izbornoj kampanji neopravdano je napadan, kao i cela SPS, sa mnogih strana. Ali, ne zaboravite, SPS je po tradiciji najjači kada nas najviše napadaju. Znači da mnogo vredimo i to će rezultati izbora pokazati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.03.2014. 21:51
Uuu mamu ti ruznu, bubuljicavu, punu akni .....pa jesi ti lud, komunjaro, ko da bude precednik, od pecenja i alkohola, holesterol ti udario u mozak...da ce da crknes kolko bi se obradovali
Ponedeljak 03.03.2014. 01:10
Оће лимбурга месеца кад се мајмуни шишају или можда на куров дан
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online