Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.03.2014.
04:16
Z. Marjanović - Vesti A

Ni država, ni kruna ne mare za svetinju

O životu vožda Karađorđa dosta toga se ne zna, ali postoje i neoborivi podaci poput onog o njegovom venčanju sa Jelenom Jovanović. O detinjstvu Đorđa Petrovića dosta se zna zahvaljujuću zabeleženom kazivanju Gaje Vodeničarevića, koji je bio godinu-dve stariji od budućeg vožda. Za "Vesti" o tome priča Čedomir Stevanović, ugledni hroničar topolskog kraja.

Zaboravljena bogomolja: Crkva u Goroviču
 


- Prema kazivanju Gaje Vodeničarevića, Karađorđevog oca Petra Jovanovića je u tada pustu Zagoricu doselio izvesni Mujo Husein. Petar je bio i prvi žitelj ovog sela. Osim Đorđa, u braku sa Maricom imao je i ćerke Mariju i Milicu i sinove Marka, Marinka i Milovana. Prema priči Gaje Vodeničarevića, čija se porodica u Zagoricu doselila odmah nakon Jovanovića, Petrova porodica je bila veoma siromašna - objašnjava Stevanović.

Ni deviza, ni obnove

Igor Petković, radnik Kulturnog centra u Topoli, koji priprema knjigu o crkvi u Goroviču, kaže da se ovaj hram u zvaničnim dokumentima prvi put pominje u nekom popisu 1528. Od tada propada, a konačno je opusteo 1863. godine.
- Poslednji sveštenik koji je obavljao službu u ovoj bogomolji bio je pop Sreten Lukić. Istina, bilo je više pokušaja da se crkva obnovi, a poslednji put je to bilo osamdesetih godina prošlog veka kada je bilo prikupljeno oko 50.000 nemačkih maraka, ali niti je hram obnovljen, niti se zna šta se desilo sa novcem. U svakom slučaju, velika je sramota da je tako stara crkva, u kojoj se još venčao Karađorđe, u tako jadnom stanju. Usred crkve raste drveće - kaže Petković.

Ovde se vožd venčao: Čedomir Stevanović
 


Sećanje Gaje Vodeničarevića se, u nedostatku istorijskih podataka, uslovno može uzeti kao važno i svedočenje o detinjstvu vožda Karađorđa, možda i jedino, ali je nepobitno da se 1876. godine Đorđe Petrović venčao sa Jelenom Jovanović, ćerkom obor-kneza jaseničkog Nikole i njegove žene Bosiljke iz Masloševa.


- Ne zna se tačno kada je Karađorđe rođen i samo se pretpostavlja da je u vreme ženidbe imao oko 20 godina. Đorđe i Jelena su se venčali u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u selu Gorovič, od Zagorice udaljenog nekoliko kilometara - iznosi Čedomir Stevanović malo poznate podatke.

Greh i sramota: Ratko Velimirović

Prema legendi, jer pisanih dokumenata o izgradnji crkve nema, hram u selu Gorovič gde danas ima oko 70 kuća, zadužbina je srpskog despota Stefana Lazarevića, koji je kao turski vazal sa vojskom tu zanoćio na putu prema Nikopolju i bici koja se odigrala 1396. Posle sna u kojem mu je rečeno da će pobediti kod Nikopolja, već sutradan je naredio da u selu otpočne izgradnja crkve. Po drugom tumačenju, despot Stefan Lazarević je crkvu izgradio kao crkvu pokajnicu, jer se borio na strani Turaka protiv hrišćanske braće. Zvaničnih podataka o ktitoru crkve i njenoj izgradnji nema, ali se zna da je nekoliko puta paljena i opustošena, a takva je i danas.


Veliki greh i sramota padaju na srpsku državu i narod, pa i na dinastiju Karađorđevića, što je crkva u Goroviču u ovako jadnom stanju, mišljenje je Ratka Velimirovića, meštanina Goroviča.


- Da je nekom drugom narodu ovakva svetinja, bila bi obnovljena. Ovako, obilazimo zidine, palimo sveće, molimo se Svevišnjem i nadamo se da će se u ovoj crkvi ponovo čuti zvona - nada se Velimirović.
 

Kum Milisav Saranovac

- Kum na Karađorđevom venčanju je bio Milisav, doseljen u Zagoricu iz sela Saranova, po čemu je dobio prezime Saranovac. Stari svat je bio Mijat Avramović iz Ivanče, a dever Paja, mlađi brat nekog Ivana. Karađorđa i Jelenu venčao je, kako je ostalo zapisano, pop Aleksandar, sin popa Mijata - priča Stevanović.

Ponedeljak 03.03.2014. 12:01
'O životu vožda Karađorđa dosta toga se ne zna' Vidimo sudbinu naroda kome su zametnuli istoriju od pre 200 godina - citaj od pre par generacija i pokusali da je pretope u narodne pesme kako bi se istina potpuno izbrisala. Kao i u II Sv.ratu 'Prema jednoj legendi, Despot Stefan Lazarevic je..' Pa jbt jel taj Despot Stefan ziveo pre 150.000 godina ili u XV veku? Zasto legende, zasto ne istorija? Zato sto ta 'hriscanska braca' o kojima tekst pise, na prvom mestu engleski i francuski ratnici, su vrsili gore zlocine po Srbiji iduci ka Nikopolju nego Turci: silovali, pljackali i ubijali. To kaze istorija, pa ovo sigurno nije bila Crkva pokajanja, poznajuci istorijsku velicinu Despota Stefana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online