Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.02.2014.
10:04
Blic A

Rugaju se saobraćajcima jer ne mogu da pišu kazne, ali...

Saobraćajne policajce na ulici već osam dana izluđuju vozači jer znaju da ne mogu da dobiju mandatnu kaznu.

Saobraćajci ne mogu da pišu kaznu za pojas, ali mogu da nađu nešto drugo
 

"Pogledaj! Ovaj nije upalio svetla", kaže policajac na Slaviji u Beogradu i zaustavlja "mercedes". "Gospodine, upalite oborena svetla. Danas ste upozoreni, ali u subotu ćemo vas kazniti mandatno ako ponovite isti prekršaj", rekao je saobraćajac i vratio vozaču dokumenta.


Saobraćajci navode da su vozači vrlo brzo saznali da saobraćajna policija od 21. februara do večeras u ponoć ne može da napiše mandatnu kaznu jer su joj oduzeti zapisnici. Oni su ostali bez zapisnika zbog loše organizacije prelaska sa starog na novi Zakon o prekršajima, pa policija za manje prestupe (nevezivanja pojasa ili upotreba telefona) može samo da opominje.

"Malopre sam zaustavio vozača koji nije vezao pojas. Samo što sam mu rekao 'dobar dan', on mi se narugao rečima", što si me zaustavio kad ne možeš ništa da mi napišeš. On je bio deseti koji se tako ponašao. Primorani smo ovih osam dana da bezobraznim vozačima tražimo druge propuste koje ne spadaju u mandatne kazne", kaže saobraćajac sa Slavije.

On kaže da od bezobraznih vozača onda traži da pokažu opremu ili ukoliko postoji i najmanja sumnja, šalje automobil na vanredni tehnički pregled.

Do ovakve situacije je došlo zbog nerazmišljanja kada je pisan zakon. U novom Zakonu o prekršajima piše da će postupci koji su pokrenuti posle 1. marta biti vođeni po novom zakonu, a oni pre tog datuma po starom. Zaboravili su, međutim, da kada saobraćajac napiše mandatnu kaznu, vozač ima rok od osam dana za plaćanje pre pokretanja prekršajnog postupka. Problem bi nastao jer bi svaka prekršajna prijava napisana pre 1. marta, a koja je pred sud došla posle tog datuma, bila oborena.

"Vozači bi, u praksi, napravili prekršaj po starom, a pred sudom bi za njih važio novi propis. Prosto, nije postojalo drugo rešenje. U ovom prelaznom periodu od 21. februara do 1. marta odlučili smo da povučemo zapisnike i tako izaberemo manje zlo", kažu u policiji.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, navodi da je za svaku osudu propust donosioca zakona jer nije imao u vidu prelazne odredbe.

"Svako rešenje mora da ima prelazni period i očigledno je da je neko morao da ga predvidi. Ipak, ako policija pojača patrole, kontrolu, ali i deluje preventivno, mislim da ne bi za ovo kratko vreme mogla da bude ugrožena bezbednost. Može, međutim, da neko ko nije kažnjen izazove nesreću. Možemo da se nadamo da se tako nešto neće dogoditi", ističe Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 28.02.2014. 10:28
Kazne su ogromne po meni ne srazmerne primanjima gradjana. Pre par dana sam Imao licno iskustvo, parkiram se ispod skupstine, mnogi znaju imaju dva parkinga, na platnom nije bilo slobodnog meste ali me momci koji tamo "Rade" uparkirase za sto dinara na parking koji pripada skupstini, kazu pogledacemo ne brini! Tako posle obavljenoga posla vratih se do parkinga....utrnuse mi noge, nema auta! Prvo pomislih naj gore, pogledom trazim one "radnike" ali njih nema, policije nema, nema nikoga....nadjem patrolu policije kazu verovatno je pauk odneo. Na pitanje da nazovu I provere, kazu nismo mi nadlezni za ovo, idi na Slaviju tamo je parking pa trazi. Tako moj put preko Slavije zavrsi na Kalamegdanu
Subota 01.03.2014. 07:36
Već će s. policija to da nadoknadi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online