Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
16:40
Srna A

Ratni zločinci moraju biti kažnjeni

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer izjavio je danas u Novom Sadu da su ključni segmenti politike Evropske unije /EU/ na području zapadnog Balkana puna saradnja sa Tribunalom u Hagu, kao i snažna domaća pravosuđa.

Za EU su potrebna snažna i efikasna sudstva: Vinset Dežer
 

"Snažna domaća pravosuđa moraju da istraju u gonjenju i kažnjavanju počinilaca i odgovornih za ratne zločine, a istovremeno između njih mora postojati dobra regionalna saradnja i puna koordinacija", rekao je Dežer otvarajući Šesti regionalni forum za tranzicionu pravdu u novosadskom hotelu "Park".

Forum, koga je u ime Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama rata sa prostora bivše Jugoslavije organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, završiće sa radom sutra, predlozima i preporukama o modelu te koalicije.

 

Na Forumu učestvuju predstavnici 250 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Koaliciju za REKOM čini više od 600 nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona, a njihova inicijativa je pokrenuta 2006. godine.

On je dodao da EU državama zapadnog Balkana ne postavlja samo uslove nego i nudi konkretnu pomoć njihovim tužilaštvima.

"Unija ne postavlja samo uslove, nego pravosuđima, konkretno, BiH, Hrvatske i Srbije nudi pomoć i podršku. Na primer, u obuci zaposlenih u pravosuđima pomenutih država", rekao je Dežer.

On je ocenio da se regionalna saradnja tih država po pitanju izručenja ratnih zločinaca treba rešiti bilateralnim dogovorima.

"Postojeće pravne, pa i ustavne prepreke u neizručivanju ratnih zločinaca treba rešiti bilateralnim ili multilateralnim sporazumima država u regionu zapadnog Balkana", poručio je Dežer.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je rekla da će se videti kolika je podrška političara da se utvrde činjenice o žrtvama rata i zločina kada se 1. juna 2011. parlamentima zemalja regiona uputi dokument sa milion potpisa za pokretanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.


Onda će se znati broj žrtava čijih imena nigde nema, a koje treba skupiti i objaviti i obezbediti garanciju da više nikada neće biti zloupotrebe brojevima, rekla je Kandić.

Učesnicima foruma obratila se i potpredsednik Vlade Vojvodine Ana Tomanova-Makanova, koja je ocenila da se zlo mora prepoznati.

"Multidisciplinarnim istraživanjem tih događaja, zlo rata biće prepoznato, što će doprineti da se ono nikad više nigde ne ponovi, boljem suživotu, ali i miru i toleraniciji među narodima zapadnog Blkana", rekla je Tomanova.

O ličnim stradanjima, gubitku najvoljenijih, bolu doživljenom tokom rata u BiH prisutnim su pričale Semka Agić iz Živinica kod Tuzle, Zorica Marković iz Ilijaša kod Sarajeva i Finka Bobaš iz Viteza kod Travnika, koje su kroz suze istakle da zbog svojih stradanja ne mrze ni Srbe, ni Bošnjake, niti Hrvate, ali da im se duša neće smiriti sve dok zločince ne stigne ruka pravde, ma koje oni vere ili nacionalnosti bili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online