Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.02.2014.
15:02
B. Đokić - Vesti A

Preko interneta do vozačke dozvole

Zamena starih vozačkih dozvola od sada je omogućena i preko interneta. General Zorica Lončar Kasalica, načelnica Uprave za upravne poslove u MUP Srbije, kaže za "Vesti" da će to značajno pomoći sunarodnicima u inostranstvu da brzo zamene ovaj dokument.

Zorica Lončar Kasalica, načelnik u MUP Srbije
 


Na koji način se preko interneta može promeniti stara vozačka dozvola?
- Svi oni koji imaju ličnu kartu sa čipom to mogu uraditi preko sajta euprava@gov.rs.
Tako se izbegava da dva puta dolaze u policijsku stanicu, već samo jednom da uzmu dozvolu. Zahtev se podnosi elektronski u zemlji gde naši ljudi žive i rade. Nakon nekoliko dana mogu preuzeti dozvolu u policijskoj stanici u Srbiji gde imaju prebivalište, odnosno kada dođu u otadžbinu. Dovoljno je da predoče ličnu kartu i staru dozvolu.

Kako izgleda procedura?
- Pristupi se sajtu euprave i kreira korisnički nalog. Morate biti na mestu gde postoji elektronski čitač kartice, kako bi se u sistemu MUP-a učitalo o kojoj je osobi reč, a onda i ukucati lozinku, odnosno PIN broj koji je svaki građanin dobio uz ličnu kartu sa čipom. Potom samo pratite uputstva na sajtu. Plaćanje takse od 1.546 dinara takođe je potrebno obaviti elektronski. Posle toga, preko svog korisničkog naloga možete pratiti u kom je statusu izrada vozačke dozvole i preko portala stiže poruka kada je gotova i može da se preuzme.

Ko ne može na ovaj način da aplicira za izradu vozačke dozvole?
- Osim onih koji nemaju ličnu kartu sa čipom, osobe koje imaju neka zdravstvena ograničenja, obično slab vid, ne mogu na ovaj način da apliciraju, jer moraju da uz zahtev prilože i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za vožnju, pa sve moraju da obave u policijskoj stanici. I osobe starije od 65 godina ne mogu ovako aplicirati, takođe zbog potrebnog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti.
 

Pasoš po skraćenom roku

Kako naši sunarodnici da brže dođu do dokumenata?
- Kada podnesu zahtev pasoš i dalje imaju pravo da dokument dobiju po skraćenom roku, samo to treba da naglase kada predaju zahtev. Takođe, dijasporci iz unutrašnjosti Srbije, ako hoće da pasoš preuzmu u Beogradu u Ljermontovljevoj ulici, treba to da naglase na šalteru kada predaju zahtev.


Izdato skoro 15 miliona dokumenata

"Za oko pet godina izradili smo gotovo 15 miliona dokumenata. To je preko 5 miliona ličnih karata, 4, 8 miliona pasoša, skoro tri miliona saobraćajnih dozvola i preko 1, 9 miliona vozačkih dozvola. Ostalo je još oko milion i po vozačkih dozvola da se zameni, a MUP je inicirao rok za produženje, koji je 10. jun ove godine, dok takse neće poskupeti", kaže Kasalica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online