Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.02.2014.
12:10
J. L. Petković - Vesti A

Porodicama nestalih ni obeštećenja, ni izvinjenja

Redakcija "Vesti" imala je uvid u nedavnu prepisku između Amnesti internešenal i specijalnog predstavnika UN na Kosovu Farida Zarifa. Organizacija za zaštitu ljudskih prava kritikuje šefa UNMIK-a ističući "duboku zabrinutost što je žrtvama otmica i njihovim porodicama osporeno pravo na pravni lek i odštetu, uključujući i nadoknadu za povrede koje su pretrpeli".

Pismo Ujedinjenih nacija u vezi sa nestalima
 

Zarif odgovara da je o ovoj temi nekoliko puta govorio na Savetu bezbednosti, a kada je reč o daljoj istrazi otmica i ubistava, on upućuje na Euleks.


- Neuspeh UNMIK-a da sprovede blagovremene i efikasne istrage i pruži rođacima informacije o sudbini njihovih najmilijih je produženje patnje za hiljade porodica i sprečavanje da počinioci ovih zločina budu privedeni pravdi - upozorava Amnesti u pismu od 6. februara.

Amnesti kritikuje odnos prema nestalim licima
 

Ta organizacija ukazuje da se od avgusta prošle godine (kada je objavljen izveštaj o neuspehu Unmika u istrazi nestanka Srba 1998. i 1999.) sastala sa advokatima i osobama čije je žalbe razmatrala Savetodavna komisija za ljudska prava pri misiji UN na Kosovu (HRAP), i podvlači da su zabrinuti što je "veoma mali napredak postignut u vezi sa preporukama HRAP upućenim UNMIK-u".

Uskraćena pravda

Amensti internešenal podseća Farida Zarifa na zaključke izveštaja objavljenog u julu 2013. gde je navedno da UNMIK policija nije uspela da odmah, detaljno i nepristrasno istraži navodnu otmicu 23 kosovskih Srba.
- Zbog nedostatka u istrazi, žrtvama i njihovim porodicama uskraćen je pristup pravdi. UNMIK nije uspeo da implemetira obavezu da obezbedi obeštećenje, uključujući i nadoknadu rođacima nestalih osoba, podseća Amnesti.

Amenesti podseća da je Savetodavna komisija preopručila UNMIK-u da "pozove Euleks i druge nadležne organe na Kosovu da preduzmu sve moguće korake kako bi se osigurala krivična istraga o nestanku i ubistvima članova porodica koje su se žalile i počinioci privedu pravdi".


- Bili bismo zahvalni na informacijama o tome da li su Euleks policija i tužioci inicirali ijednu novu istragu, ili otvorili staru kada je reč o bilo kom slučaju nestalih osoba o kojima se izjasnio HRAP.


Ističući da je javno priznanje odgovornosti za neuspeh da UNMIK sprovede efikasnu istragu o nestanku i ubistvu članova porodica koje su se žalile propisano Osnovnim principima UN, Amnesti podseća Farida Zarifa da su porodice od njega dobile lično pismo, ali da "takođe mnogi smatraju da je to daleko od javnog izvinjenja, koje je takođe preporučeno, i koji i dalje očekuju".


Kada je reč o nadoknadi za pretrpljenu moralnu štetu, Amnesti internešenal ističe da UNMIK do sada nije preduzeo mere da plati adekvatnu odštetu rođacima nestalih, a Specijalnog predstavnika UN na Kosovu podseća da je o toj temi davao različita mišljenja "što zahteva pojašnjenje".


- Primećujemo da ste u svom odgovoru u slučaju B.A. protiv UNMIK-a izjavili da je ste "spremni da se razgovara o mogućnosti postavljanja mehanizama...", dok je drugačije objašnjenje dato u odgovoru na žalbu Šaipa Kanhasija, stoji u dokumentu.


Amnesti primećuje da je u različitim odlukama Farid Zarif "izgleda u potpunosti prebacio odgovornost za isplatu naknade daleko od bilo kakvog plaćanja preko UNMIK-a, zbog trenutnog nedostatka kontrole relevantnih institucija".


- Međutim, naglašavamo, da je u vreme izvršenja zločina, UNMIK bio zadužen za istrage i gonjenje ovih krivičnih dela.


Ta organizacija poziva UMNIK da osigura raspoloživa sredstva koja bi obezbedila porodicama nestalih adekvatnu i efikasnu kompenzaciju u slučajevima kada to preporučuje Savetodavna komisija.

Unmik nema kontrolu nad parama

U svom odgovoru od 19. februara Farid Zarif navodi da je u obraćanju pred Sevatom bezbednosti UN 10. februara rekao da je "napravljen progres u razjašnjenju sudbina nestalih osoba tokom konflikta kada su otkriveni ljudski ostaci na mestu za koje se sumnjalo da se nalazi masovna grobnica".


U vezi zamerki na izostanak obeštećenja porodicana, on kaže da UNMIK od 2008. "nema kontrolu nad kosovskim ujedinjenim budžetom iz kojih bi preporučene kompenzacije Savetodavne komisije trebalo da budu plaćene".


- Budžetska kontrola je sada ekskluzivno pravo u rukama kosovskih vlasti - navodi Zarif.


Na temu istraga šef UNMIK-a ističe da je "Euleks u jasnoj obavezi da istraži ozbiljne zločine", da su misiji EU prosleđene sve preporuke HRAP-a i da se o toj temi razgovaralo na nekoliko sastanaka. Dodaje da "samo Euleks može da obezbedi detaljnije informacije o otvaranju novih istraga i ponovnom otvaranju u slučajevima nestalih osoba".


Kada je reč o javnim izvinjenju Zarif tvrdi da su ona dostupna na sajtu Savetodavne komisije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online