Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.02.2014.
20:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Srpkinja, žena zmaj: Pionir u uzgajanju kostiju

Nauka je danas toliko napredovala da običan čovek često ne može da shvati šta se radi u najprestižnijim biomedicinskim laboratorijama na svetu. Tkivni inženjering počeo da se razvija pre 25 godina otkrivajući mogućnost da se od živih ćelija, po narudžbini, napravi kost ili kompleks kostiju koji nedostaju. Jedan od vodećih stručnjaka u rekonstrukciji tkiva matičnim ćelijama na univerzitetu Kolumbija u Njujorku je Beograđanka prof. dr Gordana Vunjak Novaković. Ona je prva žena i prva Srpkinja član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Prva žena i prva Srpkinja član Nacionalne akademije inženjerstva SAD: Prof. dr Gordana Vunjak Novaković

Pre četiri godine, u Americi je proglašena za jednog od pet lidera u nauci i tehnologiji. Profesor je biomedicinskog inženjerstva Mikati fondacije, zamenik je šefa Departmana za biomedicinsko inženjerstvo i direktor Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada NASA, ali i Klemsonove nagrade. Ima više od 100 istraživačkih projekata i 44 patenta. Njen život je zanimljiviji od holivudskih filmova, ali i pun odricanja i rada.


- Živim kao i sve žene, a sve što sam postigla u životu je zahvaljujući jakoj potpori porodice i familije. Porodica je najmanji segment društva, ali i najvažniji. To je onaj deo koji usmerava i određuje - kaže za "Vesti" profesorka koja je kao predavač gostovala u srpskoj metropoli.

NASA i teorije zavere

Većina priča o NASA vezana za teorije svetske zavere, od čipovanja beba, kontrolisanja i upravljanja ljudskim umom preko navodnih, naglih klimatskih promena od cunamija do skorašnjeg plastičnog snega.
- Ne znam ništa o takvim delovanjima NASA, ali sasvim sigurno je da su mnoge stvari, koje je NASA isprobala i ispitivala, makar u onoj oblasti, kojom se ja bavim, a to su svemirska istraživanja, bile sasvim korisne: od čičak trake, koju su prvi koristili astronauti, do toga da se zahvaljujući našim eksperimentima daleko stiglo u lečenju osteoporoze, jer mišićna muskulatura slabi u kosmosu, pa se kosmonauti vraćaju iz svemira sa 30 odsto smanjenih mišića - kaže naša sagovornica.

O njenom naučno-istraživačkom radu se više priča u svetskim metropolama nego u Srbiji, pa je valjda, zato i tek prošle godine postala član Srpske akademije nauka.


- Drago mi je što su moj rad priznali i u mojoj otadžbini. Ponikla sam u Srbiji, osnove naučnih znanja stekla upravo u Beogradu, a sve ostalo je nadogradnja i razvijanje - kaže svetski priznata naučnica.


Gordana Vunjak Novaković, koja se više od 20 godina bavi istraživanjima koja omogućavaju da se ljudska tkiva gaje u laboratoriji.


- Obavili smo neka od pionirskih istraživanja u toj oblasti i moja laboratorija je već 10 godina nacionalni centar za bioreaktore. Cilj nam je da najuspešnija istraživanja dobiju kliničku primenu. Intenzivno radimo na projektu rekonstrukcije kostiju glave i lica implantacijom anatomski oblikovanih tkiva, koje uzgajamo u laboratoriji i to od ćelija pacijenata, koje smo uzeli iz masnog tkiva - objašnjava naša sagovornica, koja je diplomirala 1972. godine, magistrirala 1975. god. a doktorirala 1980. godine na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Bila je redovni profesor na Katedri za hemijsko inženjerstvo do 1993. godine.

Gordana sa studentima
 


- Moj mentor, profesor Dragoljub Vuković, me je u neku ruku i "oterao" u Ameriku da učim bioinženjerstvo. Govorio je da samo rad niko ne može da nam uzme. Valjda zato i sama toliko verujem u rad, koji, kad se voli, nije teret, već prirodno stanje - objašnjava Gordana. - Ako sam dala neki doprinos, to je zahvaljujući timskom radu više naučnika.

Popravka srca

Da li ćete uskoro obradovati svet da i recimo, bolesno srce može da se zameni novim, "veštačkim", odnosno, srcem koje je "izniklo" od presađenih matičnih ćelija?
- Ne, to za sada nije moguće, ali jeste moguće da se neki deo srca obnovi, na tome se radi, ali celo srce, to u neko skorije vreme neće biti moguće. Međutim, postoje metode kojima se teško obolelo srce može naseliti stent
ćelijama, koje mogu da ga regenerišu - kaže dr Novaković.

Istina je da njoj ne trebaju pridevi i ostale stilske figure, jer umesto njih govore činjenice i rezultati! Pored svega toga, ona je i atraktivna žena i dobra supruga i majka. Gordana sa porodicom živi u Njujorku već više od 20 godina. Ne krije svoju nostalgiju jer na zidu kancelarije ima panoramu Beograda, dugačku dva metra, a u laboratoriji uvek po nekog srpskog studenta. Njen suprug Branko je uspešan arhitekta, a sin Staša je doktor na specijalizaciji u Majamiju.


- Njujork i Beograd su po mnogo čemu slični. Nikad ne spavaju, puni su energije. Suprug i ja se dosta družimo i često izlazimo, a idemo u odličan restoran u kome se služi domaća hrana. Naravno, moji momci obožavaju meso, a ja volim morske plodove - otkriva Gordana. - Inače, da ne bude zabune, ja insistiram na svakodnevnom okupljanju oko porodičnog ručka, odnosno večere, kad se svi vratimo sa svojih dnevnih obaveza. Kuvam, ali ne tako što stojim iznad šporeta, već usputno obavljam još nekoliko poslova. Kako svi volimo srpsku kuhinju, onda se zna, zimi se spremaju sarma i podvarak, a leti se pune paprike - priča naš sagovornica i dodaje da obično na spavanje kreću oko jedan sat po ponoći, a da ona ustaje već oko pet sati.


Smatra da bi silno vreme izdangubila kada bi spavala osam sati.
 

Dvorana slavnih

Njen opus se grana u dva pravca, bioinženjerstvo i hemijsko inženjerstvo i to zahvaljujući velikom doprinosu u regenerativnoj medicini. Ona je takođe i član Evropske akademije, male i prestižne organizacije u kojoj je 50 dobitnika Nobelove nagrade. Pre pet godina je u Americi, gde i živi proglašena za jednu od pet lidera u nauci i tehnologiji. Pre četiri godine u Americi je izabrana za priznanje Žene u tehnologiji Internacionalne dvorane slavnih.


Nove tehnologije

- Kosti i druga tkiva kojima mogu da se rekonstruišu lice i glava, dobijaju se u laboratoriji, uz korišćenje matičnih ćelija pacijenta, a zasejavaju se na matricu koja ima osobine kosti i precizno se oblikuje pomoću medicinskih snimaka i digitalnih fajlova - kaže dr Novaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online