Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 22.02.2014.
12:52 >> 15:59h
Beta A

Kosovo: Srbi bez pratnje otišli na zadušnice

Oko 700 Srba jutros je sa sveštenstvom Sabornog hrama Svetog Dimitrija iz severnog dela Kosovske Mitrovice izašlo na srpsko pravoslavno groblje u južnom, albanskom delu grada bez pratnje Kosovske policije. Oni koji su izašli na groblja u Prištini i južnom delu Kosovske Mitrovice zatekli su porušene grobnice, odnesene nadgrobne spomenike, metalne i mermerne ograde.

Foto: Arhiva
 

Lokalni sveštenik priča da je ovo neviđen zločin koji se događa i nad mrtvim Srbima.

"Groblje jeste donekle očišćeno, ali je vandalizam, slobodno ću reći, procvetao. S groblja se nosi sve što se može odneti", rekao je sveštenik Srni.

On kaže kako veruje da, ako se ovako nastavi, Srbi koji dolaze neće moći za nekoliko meseci pronaći grobna mjesta najmilijih.


Kako je agencija Beta saznala, Crkvena opština Kosovska Mitrovica podnela je pre tri dana zahtev za pratnju, a zahtev je odbijen u Komandi Kosovske policije u Prištini zbog tehničke neispravnosti autobusa, odnosno neposedovanja kosovskih registarskih tablica.

Crkvena opština je obezbedila pet autobusa Kosmet koji su prevozili sve koji su želeli da danas na zadušnice obiđu grobove svojih bližnjih.

Pročitajte još:

* Kosovo: Srbima zabranjeno da posete grobove predaka

* Zabrana do zabrane: Ni Vulin ne može na Kosovo

"Od sinoć smo imali napetu situaciju kada nam je iz Kosovske policije saopšteno da ne može da nam pruži adekvatnu pratnju. Naš verni narod se nije obazirao i odlučio je da i ove kao svake godine obiđe svete grobove", rekao je protonamesnik Sabornog hrama Svetog Dimitrija Milija Arsović.

On je dodao da se svaki put "nadamo i strpljivo čekamo da ispune obećanja i urade nešto, ali svaki put je sve teže i bolnije".

"Najbitnije na ovom svetom mestu je da oni koji ovde počivaju imaju ono što im pripada, a to je da makar da imaju krst na grobnom mestu", rekao je Milija Arsović.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice Srbi i rimokatolici su se sahranjivali do izbijanja ratnih sukoba 1999. od kada se sahranjuju na seoskom groblju u Rudaru kod Zvečana.

Do danas groblje je više puta devastirano, a više od 90 odsto spomenika je polomljeno i oskrnavljeno, kao i grobna kapela. Mnoga grobna mesta su samo zatravljene humke, pa rodbina i prijatelji po sećanju pale sveće svojim najmilijim.

Zbog toga je učestalo iskopavanje i prenošenje posmrtnih ostataka na groblje u Rudare i u gradove širom centralne Srbije.

Komentarišući činjenicu da danas na zadušnice u Prištinu raseljeni Srbi nisu došli organizovano iz mesta centralne Srbije, gde privremeno, već petnaest godina žive, zamenik premijera samoproklamovanog Kosova Slobodan Petrović kazao je novinarima da je uzrok tome verovatno individualnog karaktera.

"Svako ima mogućnost i pravo da slobodno obiđe groblje. Ovo danas je dobra prilika da pozovemo sve one koji su nekada živeli u ovom gradu da se vrate i da tako budemo svi zajedno", kazao je novinarima Petrović.

POVEZANE VESTI

Subota 22.02.2014. 12:55
Dokle vise ovo mucenje i trpljenje, pitam se da li uopste i postoji nesto u sto verujemo.samo stradamo i pred nestankom smo, a i dalje verujemo u nesto.sad i Spc sa koljacima sluze mise.nema tu vise vere
Subota 22.02.2014. 14:44
"Srbi bez pratnje otišli na zadušnice" Uh, kakva vijest.. Nevjerovatne su ove tekovine demokratije. Srbi čak smiju i do groblja otići! Vau!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online