Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.02.2014.
14:34
Blic A

Pančevo primer kako nas naša država ubija

Doktor Milan Milić, direktor Opšte bolnice u Pančevu, kaže da imaju devet anesteziologa, umesto 19, koliko ih je potrebno. Zbog ukidanja dopunskog rada Pančevo je ostalo i bez radiologa i pokretnog mamografa, kojim je za samo dva meseca rada otkriven rak dojke u ranoj fazi kod 20 Pančevki, što im je spasilo život. Državo, čemu služiš?

Pančevo, lep gradić na obali Tamiša koji nije ovo zaslužio
 

Problem manjka anesteziologa nastao je posle ukidanja dopunskog rada, po nalogu Ministarstva zdravlja, pa pančevačka bolnica više nema novca za dodatni angažman ovih specijalista.

Nema radiologa, nema ni mamografa

 

Zbog radiologa kojima nije plaćan dopunski rad iz Pančeva je prošle godine otišao i pokretni mamograf. Aparat je u Pančevo stigao 3. jula, a proradio u oktobru. Ubrzo se pokvarila rendgenska cev, čija je popravka koštala 35.000 evra. Posle popravke, nastao je problem s radiolozima, koji su dolazili iz Beograda. Pošto im ukinut dopunski rad, oni su prestali da dolaze. Za dva meseca, koliko je radio, ustanovljen je tumor u ranoj fazi kod 20 Pančevki, što im je spaslo život.

Abortusi će se zbog toga raditi samo utorkom i četvrtkom. Bezbolni porođaj uz pomoć epiduralne anestezije postaće privilegija, jer će se ona davati samo pre podne, i to kada se proceni da je medicinski neophodno.

"To su bile usluge koje smo pacijentima pružali kroz dopunski rad, gde su doktori bili motivisani da rade, a pacijenti su bili zadovoljni jer su dobijali uslugu koju su hteli. Sada je to veliki problem. Kiretaže su vanstandardna usluga, nešto što se plaća. Mi to više ne možemo da organizujemo u nekom popodnevnom ili vikend-terminu, kada možda odgovara našim pacijentkinjama. Sada to moramo da radimo pre podne u toku redovnog radnog vremena, a plaćaće se kao i do sada", kaže Milić.

U pančevačkoj Opštoj bolnici je prošle godine 250 porodilja platilo po 15.000 dinara za bezbolni porođaj sa epiduralnom anestezijom. Novac je išao i anesteziolozima za dodatni rad jer ih, jednostavno, nema dovoljno.

"Tu uslugu u perspektivi ćemo moći da pružimo samo u prepodnevnim satima, kada ima anesteziologa koji mogu da je pokriju. Koje će porodilje moći da je dobiju, procenjivaće anesteziolozi. Oni će odrediti indikacije, odnosno razloge zašto je to nekom medicinski potrebno", kaže dr Milić.

POVEZANE VESTI

Petak 21.02.2014. 08:05
Jadno nam je zdravstveno osiguranje, umesto da olakšavaju narodu, olako sve izbacuju kao nepotrebno. Najbolje je da se trpi bol, i da se lepo umire.
Četvrtak 20.02.2014. 23:27
Dole izdajnici ! Dole crna trojka ! A posle pred sud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online