Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

Sever Kosova ni tamo ni amo

Od januara meseca na severu Kosova imamo de fakto protivpravno stanje. Beograd i dalje finansira deo stare administracije koja nije reizabrana na lokalnim izborima održanim po zakonima Kosova. Novi opštinska administracija još nije uspela da uđe u kancelarije. To je politički problem jer predstavlja kršenje Briselskog sporazuma. Svi projekti su zaustavljeni i ja se bojim da će takvo stanje da potraje sve do formiranja nove vlade u Beogradu, negde u maju. A i posle, jer nakon toga kosovske vlasti idu na izbore, pa ni oni neće biti zainteresovani za formiranje Zajednice srpskih opština.

Čije je naše Kosovo: Ivica Dačić i Aleksandar Vulin u Gračanici
 

Ovako na aktuelnu situaciju gleda direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
Vlada Ivice Dačića predstavlja Zajednicu srpskih opština kao najveći uspeh koji su srpski pregovarači postigli u pregovorima sa Prištinom. Međutim, te Zajednice sada nema ni u tragovima, iako je planirano da bude formirana do februara. Preduslov za stvaranje Zajednice bilo je konstituisanje četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom - Zubin Potok, Leposavić, Mitrovica i Zvečan.


Vlast u Mitrovici nije formirana zbog iznenadne odluke Krstimira Pantića da ne potpiše zakletvu na dokumentu sa simbolima samozvane države Kosovo. Taj gest, sa još uvek do kraja nerazjašnjenim motivima, doveo je do novih izbora u Mitrovici koji će se održati 23. februara.

 Sledi hapšenje srpskih direktora

Prema rečima Zorana Savića, pedijatra u Zdravstvenom centru u Mitrovici, zdravstvenim radnicima na severu i dalje redovno stižu plate iz Beograda. Tako je i u prosveti i administraciji. Dušan Janjić, međutim, upozorava da po Briselskom sporazumu svi koji imaju status pravnog lica i žiro-račun od 24. juna prošle godine su u obavezi da završne račune podnesu Prištini, a ne Beogradu. Na severu to nisu uradili, pa Janjić upozorava da bi Priština mogla da počne i sa hapšenjem nekih srpskih direktora.

- Čudno je zašto Pantić u poslednjoj sekundi nije potpisao lojalnost državi Kosovo, iako je svesno pristao da učestvuje na izborima koji se održavaju po ustavu i zakonima te tzv. države. Ovde, u Mitrovici, priča se da je on to namerno uradio da bi se odložilo formiranje Zajednice srpskih opština, a da bi SNS, čiji je član, u predizbornoj kampanji za srpske parlamentarne izbore pominjao i svoju nacionalnu strategiju. To je deo teorije zavere, ali je indikativno da albanski i zapadni mediji pišu da će Zajednica biti jedna nevladina organizacija, sa možda malo više novca, i ništa više od toga - kaže za "Vesti" dr Zoran Savić, kandidat DSS iz Mitrovice za narodnog poslanika u Skupštini Srbije.


Dok se svi izborni ciklusi ne završe, nastavlja se dualizam vlasti u srpskim opštinama na severu. S jedne strane je gradonačelnik izabran po kosovskom ustavu, a s druge privremena veća koje je Beograd uveo u septembru nakon što je raspustio tamošnje lokalne skupštine. Sada su formirane i skupštine četiri srpske opštine na severu na osnovu kosovskih izbora 3. novembra. Kada se i ako se formira Zajednica srpskih opština, iz njenog finansiranja moći će da se sagleda povlačenje države Srbije s Kosmeta. Prema Briselskom sporazumu, kaže Dušan Janjić, lokalne vlasti sa srpskom većinom biće finansirane iz kosovskog budžeta, dok će Zajednica u prvih tri do pet godina biti finansirana iz posebnog Fonda za sever Kosova u koji će sredstva donirati EU, a delimično i Srbija.
 

Politika odlaganja

Dušan Janjić

- Na delu je politiku odlaganja. Priština odlaže jer je Zajednica srpskih opština predstavljena kao najveći dobitak za Srbe, kao neka vrsta autonomije. Neki su čak govorili i o entitetu. Ako Zajednica ne bude konstituisana, Beograd mnogo gubi jer ne može da pokaže šta je dobio zauzvrat. Mislim da u Beogradu to koče neki koji i dalje veruju da je moguć entitet, to se vidi u Vulinovom ponašanju. Tu je i Dačić koji nije zainteresovan da stvari odmiču ako SPS nije na čelu vlade. I SNS čekajući da prođu srpski izbori, kako bi pokazali da Srbija i dalje funkcioniše na Kosovu - kaže Dušan Janjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online