Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.02.2014.
20:01
M. Todorović - Vesti A

Srbija dovela struju za jednog đaka podno Kopaonika

Ispod Kopaonika, na putu od Kuršumlije prema Lukovskoj Banji nalazi se malo selo Merćez. Sa tek tridesetak marljivih i vrednih stanovnika poznatih po proizvodnji kvalitetne šljive i jabuke, svakako i po dobroj rakiji, i kojima su osnovna delatnost šumarstvo i seča drva za ogrev ili za drvnu građu u građevinarstvu, Merćez ima i svoju školu. Osnovana je između dva svetska rata kao samostalna obrazovna ustanova kad je selo imalo nekoliko stotina žitelja, a sada je istureno odeljenje matične OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji.

Igor Novaković sa Miljenkom u klupi
 

Ovih februarskih dana u školu dolaze učiteljica i samo jedan đak. Njih dvoje, mališan Miljenko Kostić, učenik četvrtog razreda i njegova učiteljica Bojana Veličković ovih dana su najsrećniji u Srbiji. Stari školski objekat prvi put od kada postoji dobio je struju.


- Nisam mogla da se zaposlim u Kragujevcu, gde mi živi porodica i konkurisala sam za radno mesto u Kuršumliji, gde sada stanujem. Svakoga dana autobusom dolazim u selo i kada završim nastavu sa malim Miljenkom, vraćam se u Kuršumliju. I tako sve dok traje školska godina - ispričala je učiteljica Bojana.

Nema đaka prvaka

Ljudi dobre volje, na čelu sa rukovodstvom PD Jugoistoka obećali su učiteljici Bojani i njenom đaku Miljenku kupovinu kompjutera, TV prijemnik i sve drugo što im je potrebno, a što do sada nisu mogli da koriste.
- Nažalost - rekao nam je - može se dogoditi da istureno odeljenje u Merćezu već narednog leta prestane da radi. Jer, kaže, Miljenko će u peti razred u drugu školu. A prvaka nema - kaže direktor OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Slobodan Šindić.


Jedini đak, mališan Miljenko Kostić, nasmejan i vedar, ali i zbunjen jer je priključenju škole na elektro-mrežu prisustvovali mnogo ljudi, razgovor je počeo za nas ipak neočekivanom šalom:


- Meni je moja porodica veća i brojnija nego cela škola. Živim u jednom od zaseoka Merćeza i svakoga dana do škole prepešačim oko kilometar i po. U kući smo majka Jasmina i tata Radovan, moja braća Radiša i Miloš i sestrica Mikica, kao i tatin otac deda Hranislav. Nije mi teško, volim školu, ali nemam društva, to mi nekako najteže pada. Znam da tamo gde su velike škole deca igraju fudbal, trče i da imaju društvo - iskren je mališan.

Učiteljica Bojana Veličković i đak Miljenko Kostić
 


Radost za Miljenka i njegovu učiteljicu Bojanu, koji su svakoga dana od 11 do 14 časova zajedno u školi, došla je sa strujom. Zasvetlela je sijalica u prostoriji koju koriste kao učionicu i koju su prilagodili svojim potrebama. Direktor Privrednog društva Jugoistok Niš Igor Novaković kaže da je struja do škole stigla u akciji ovog preduzeća i ministarstava za prosvetu i energetiku:


- Ceo poduhvat je radi ravnomernog razvoja Srbije. Konkretno, u toku je izgradnja dalekovoda prema Lukovskoj Banji i u sklopu toga odlučili smo da obezbedimo struju za školu. Verujemo da će se u ovom ekonomski nerazvijenom području Srbije stvoriti uslovi i za bolji život, ali i za razvoj turizma. Najdraže nam je, naravno, veliko zadovoljstvo što smo ovom predivnom dečaku Miljenku i njegovoj učiteljici obezbedili bolje uslove za rad - rekao je tokom boravka u Merćezu direktor Jugoistoka Novaković.

Sreda 19.02.2014. 21:00
Neka korist i od izbora
Sreda 19.02.2014. 22:21
To sto su doveli struju to je ok, i to nije nesto o cemu treba da se pise. Ono sto je pravo pitanje, to je zasto smo dozvolili da u skoli ostane samo jedan ucenik!? Sakupljati glasove, tako sto cemo se ponositi nasim nesposobnostima, to moze samo u zemlji gde narod ne vidi dalje od nosa. Nestacemo bre cekajuci nekakve datume i clanstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online