Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.02.2014.
02:28
B. Simonović - Vesti A

I povetarac može doneti svetlost

Darko Jovović, šezdesetsedmogodišnji ekonomista iz bjelopavlićkog sela Kosić kod Danilovgrada, ceo radni vek je proveo u carini - od toga 20 godina samo na graničnom prelazu Božaj prema Albaniji. Otkad je otišao u penziju ovaj svestrani i posve neobični čovek gotovo sasvim se povukao u rodno selo gde se u miru na obali Zete potpuno posvetio ostvarenju nekih svojih ideja koje nemaju ama baš nikakve veze sa poslom kojim se bavio ceo radni vek.

Sedam godina eksperimentiše: Darko u svojoj radionici
 


Ovih dana je tako procurila gromovita vest da je Jovović patentirao pronalazak koji bi mogao da znači pravu revoluciju u sferi korišćenja vetro-energije. Sve to dobija na značaju ako se zna da priča o vetrenjačama traje sve od drevnih Feničana naovamo i da je u ovoj oblasti do sada registrovano oko 5.000 raznih patenata i sistema.


- Veoma mali broj tih pronalazaka je i praktično primenjen - kaže Jovović - a proteklih 80 godina je najpopularniji jedan francuski model. Ja sam, uveren i to ću lako i dokazati, rešio neke ključne probleme i otklonio najveće mane svih do sada poznatih vetrogeneratora, odnosno, nakon sedam godina upornog istraživanja, eksperimentisanja pa i malo sreće, napravio prototip vetrogeneratora koji će, u to sam potpuno siguran, biti barem upola jevtiniji za izgradnju i proizvoditi najmanje toliko više struje...

 

Umesto horizontalne osovine (reč je o položaju osovini na kojoj je pričvršćen poznati trokrilni rotor), Jovović je pribegao vertikalnoj osovini čime je eliminisao glomazne i veoma skupe i rizične visoke stubove na kojima su pričvršćeni rotori, ali i svi vema skupi uređaji koji regulišu rad vetrenjače (kod većih vetrenjača tu se mora instalirati i posebna kabina za čoveka koji će neposredno pratiti i kontrolisati njen rad, a to podrazumeva i izgradnju posebnog lifta).


- Za moj sistem nisu potrebni nikakvi visoki i glomazni stubovi. Tačno je da su vazdušna strujanja i vetrovi jači na većim visinama, ali je taj gubitak zanemarljiv u odnosu na dobit i pojevtinjenje pri gradnji. Uz to, svi vitalni uređaji koji regulišu rad moje vetrenjače, pa dakako i kabina za onoga ko će pratiti i kontrolisati njen rad, montiraju se na zemlji ili, još bolje, pod zemljom. Od svega je ipak najvažnije, i to je ono što smatram svojim najvećim uspehom: ja sam potpuno eliminisao gubitke energije vetra, što je ključna mana svih do sada poznatih modela vetrenjača. Eliminisao sam korišćenje dodatne energije, odnosno posebnih motora neophodnih za start vetrenjače, a što je najznačajnije moja vetrenjača ne zavisi od jačine i smera vetra - nju može pokrenuti i povetarac, a sistemom pokretnih krilaca u potpunosti se koristi snaga vetra. Ta krilca regulišu i brzinu okretanja rotora, tako da ni najjači vetar ne može da izazove havariju ili uspori, odnosno sasvim blokira rad vetrenjače...


Ovu svoju zanimljivu i reklo bi se dosta jednostavnu teoriju Jovović nam je demonstrirao u svojoj skromnoj radionici u kojoj ima nekoliko prototipova svoje vetrenjače, različite veličine. Uz pomoć običnog ventilatora izazivao je vazdušne struje koje su pokretale šestokraki rotor na kojem je menjao i postavljao nekoliko vrsta specijalnih pokretnih krilaca koja se lako pomeraju u jednu ili drugu stranu, zavisno od smera vetra. Za njih nikad nema takozvanog mrtvog položaja, praznog hoda kad bi jedno moralo da troši energiju da bi poguralo ono drugo - što je u svim do sada poznatim sistemima vetrenjača bio ključni problem i glavni gubitak energije.

Darko Jovović

- Ja sam o svemu ovome godinama maštao, crtao i planirao u dugim noćima, čak i dok sam kao carinik dežurao na granici, a ovde evo već sedam godina eksperimentišem, prvo u ovom zatvorenom prostoru, a potom i leti gore na planini, na Ponikvici, gde imam kolibu - letos sam već eksperimentalno sasvim uspešno proizvodio struju na jednom malo većem modelu moje vetrenjače - kaže Jovović.
Podsećamo Jovovića da za Crnu Goru važi da nije vetrovit prostor:


- To je donekle tačno za moje Bjelopavliće, recimo, ili neke druge kotline i doline, ali za planinske, brdovite predele, a njih je najviše, to uopšte ne važi. Tu su stalna strujanja vazduha zbog tih neprekidnih temperaturnih razlika i kolebanja tokom dana. A za moj model vetrogeneratora dovoljan je i lahor-vetar od dva metra u sekundi, da pokrene rotor. Već na povetarcu, na tri metra u sekundi, on počinje da proizvodi struju. A to što rotor nije podignut na visoki stub, nebu pod oblake, lako se reguliše i nadomesti rasponom krila i veličinom pokretnih krilaca na njima - objašnjava Darko Jovović, siguran da je na jedinstven način rešio ključne probleme u korišćenju vetro energije.

Zaštićeni patent

Svoj "vertikalni vetrogenerator sa pokretnim krilcima", Darko Jovović je zaštitio prošle godine u Zavodu za intelektualnu svojinu (br. 59/0606) i sada čeka ko će i da li će pokazati interesovanje za njegov izum:
- Naravno, ja bih najviše volio da to bude neko sa ovih prostora, ali je ipak najvažnije da to ne doživi sudbinu sličnih patenata jer sam siguran da nijedan nije sličan ovome i da nijedan ne rešava ovako efikasno ključne probleme u ovoj oblasti - veli Jovović.

 

 

Slikar i pesnik...

A o svestranosti Darka Jovovića, inače oca troje uspešne dece, govori i to da je on i vrlo zapaženi slikar, što u Crnoj Gori, odvajkada postojbini velikih i uspešnih majstora kičice, i nije baš tako lako postići. Uz to, bavi se i poezijom, a u njegovoj zbirci stihova "Ko zna gdje živi Marija sad?" nije lako zaključiti da li su lepši stihovi ili prekrasne ilustracije kojima ih je ukrasio.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online