Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.02.2014.
10:16
Telegraf A

Krade lovu od putarine a ne mogu da mu daju otkaz?!

Ovo je samo u Srbiji moguće! Radnik "Puteva Srbije" Đorđe Čogurić je čak tri puta za samo pet godina dobio otkaz, ali ga je Inspektorat rada svaki put vraćao na posao. Kako??

Đorđe Čogurić je od 2008. do 2013. tri puta dobio otkaz zato što je novac od naplate putarine uzimao za sebe. Međutim, prema mišljenju Inspektorata za rad, to nije dovoljno jak prekršaj za otkaz, već je sporan poslodavac “koji nije postupio u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje postupak otkaza”.

Uzme deo pazara, ne vraća kusur...a Ispektorijat ga vrati na posao (Foto: Ilustracija)
 

Čogurić je kao radnik na naplati prvi prekršaj napravio krajem jula 2008. u trećoj smeni i tom prilikom je protivpravno prisvojio 140 evra iz kase i 540 dinara. Samo nekoliko dana kasnije, u prvoj smeni, uzeo je 384 evra i 360 dinara, da bi desetak dana kasnije prisvojio još 530 evra i 1.120 dinara.

Sve ove podatke proverili smo i u “Putevima Srbije“, u kojima navode da je ovaj radnik i pored toga rešenjem Inspektorata za rad vraćen na posao u martu 2009. godine.

Krajem 2011. Čogurić je ponovo na naplatnoj rampi oštetio putnike tako što ih je “krajcovao” za 200 dinara kusura, zbog čega su putnici i podneli žalbu “Putevima Srbije”.

Početkom 2012., po završteku prve smene, on je čak prisvojio pazar u vrednosti od 56.000 dinara, zbog čega mu “Putevi Srbije” daju otkaz, ali ga Inspektorat za rad ponovo vraća na posao.

Sredinom prošle godine, Čogurić po treći put dobija otkaz zbog manje uplaćenog pazara u iznosu od oko 30.000 dinara, a Inspektorat za rad ga još jednom vraća na posao u septembru 2013.

Čogurić je sve radio po sistemu “ukradeš novac s naplate putarine, dobiješ otkaz, a onda tužiš firmu sudu zato što si dobio otkaz”. Sledi žalba Inspektoratu za rad za vraćanje na posao, koji Čogurića ekspresno vraća na posao do okončanja sudskog spora, a on traje godinama (prva tužba podneta 2008, postupak i dalje u toku).

Nakon drugog otkaza ugovora o radu, Čogurić se prilikom razduživanja opreme pozdravio s kolegama rečima “Vidimo se uskoro!”, što govori o njegovoj sigurnosti u ljude koji su ga već jednom vratili na rad, kažu u “Putevima Srbije”.

U “Putevima Srbije”, ipak, tvrde da ovakva odluka Inspektorata za rad nije dobra ni za koga, ni za preduzeće, a ni za zaposlenog koji se samo ohrabruje na protivpravno ponašanje, čime nanosi štetu i budžetu Republike Srbije.

U “Putevima Srbije” navode da iako zapisnikom inspektora rada nije konstatovana nijedna očigledna povreda prava zaposlenog niti je navedena nijedna nepravilnost, inspektor rada donosi rešenje o povratku na posao Čogurića što predstavlja zloupotrebu ovlašćenja sa unapred postavljenim ciljem da se zaposleni vrati na rad, čime se praktično podržava u vršenju zloupotreba, što svojim daljim postupcima potvrđuje.

- Očigledno je da Inspektorat za rad ne želi da zaposleni Đorđe Čogurić prestane sa radom, već svojim rešenjima odlaže otkaz Ugovora o radu i udaljavanje zaposlenog sa rada, iako su u pitanju povrede rada koje u sebi sadrže elemente krivičnog dela. Prilikom postupka utvrđivanja povrede radnik obaveza i dužnosti Đ. Č, mi smo u svemu vodili računa o pravima zaposlenog, što potvrđuje i zapisnik inspektora rada u kome nije navedena nijedna nepravilnost, tako da ne postoji povreda prava zaposlenog, kažu u “Putevima”.

Đorđe Čogurić odbio je da prokomentariše za Telegraf ove navode.

POVEZANE VESTI

Petak 14.02.2014. 10:45
Ima Cogurica koliko god hoces.Dobro je ova zemlja i prezivela koliko lopova ima.
Petak 14.02.2014. 10:37
Ovo je klasičan način KRADUCKANJA a to im je preporučio VELJA ILIĆ . Čitam i pade mi na pamet KOLESAR , JANJUŠEVIĆ , ČEDA i shvatih koliko je ovaj mučenik POŠTEN u odnosu na gore pomenute ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online