Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 11.02.2014.
16:06
Beta A

Stefanović: Zakon o nabavkama uštedeo 230 miliona

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović rekao je danas da je Zakonom o javnim nabavkama stavljena tačka na korupcionaške afere i da su njim ostvarene uštede od 230 miliona evra.

Nestašica u zdravstvu zbog farmaceutske mafije, kaže Stefanović
 

"Sada je jasno da Zakon o javnim nabavkama neće ostati mrtvo slovo na papiru, da je ideja SNS-a uspela i da je u velikoj meri ispunio očekivanja", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, poređenjem rezultata javnih nabavki u prvih devet meseci 2012. i 2013. godine ostvarene su uštede od 230 miliona evra. Stefanović je istakao i da je sprovedeno 90 odsto postupaka javnih nabavki, što je takođe dokaz da je bilo opravdano donošenje tog zakona.

"To znači da je zaustavljena korupcija ali i da smo dali ohrabrenje i pomogli malim i srednjim preduzećima da učestvuju u nabavkama", rekao je Stefanović, koji je i predsednik Skupštine Srbije.

On je objasnio da je broj malih nabavki u 2013. godini smanjen sa 12 na sedam odsto i naglasio da je uglavnom takav oblik nabavki bio izvor korupcije. Dodao je da je 80 odsto postupaka bilo javno, za razliku od 2012. godine kada je otvorenih postupaka bilo svega 56 odsto.

"Sada mogu da konkurišu svi, jer su unapred ne zna konačan ishod", rekao je Stefanović i dodao da je to samo jedan deo reformi koje će pomoći da se uvedu standardna pravila i otvore nova radna mesta.

Upitan kada će biti rešeni problemi zakona koji su se osetili u nestašici lekova i medicinske opreme, Stefanović je rekao da će se nastaviti ispitivanje svih manjkavosti zakona kako bi on bio poboljšan. Prema njegovim rečima, postoje veliki problemi u zdravstvu, a za nestašiću lekova odgovorna je, kako je rekao, "farmaceutska mafija".

"Veliki broj tendera u Apotekarskoj ustanovi Beograd bio je namešten... To je očigledno problem ne samo sa javnim nabavkama već će se njim baviti i drugi državni organi", rekao je Stefanović.

Dodao je da postoji ideja da se nabavka lekova i proizvoda za decu tretira na drugačiji način u postupku javnih nabavki, tako da se spreče koruptivni mehanizmi i omogući redovno snabdevanje.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.02.2014. 19:26
Po uzoru na učitelja Broza i njegove od Davorjanke, do Jovanke, svi građani seljačke provincijencije, od Leke i njegove Slavke, pa Cvijetina Mijatovića i njegove Mire Stupice, do Mrkonjića i njegove Ane Bekute i Aleksandra Bolan Vučića i njegove Tamare mu Đukanović, uložili su sve zrele političke godine u bračne postelje s mladim umetnicama. Ti komunisti i političari i njihovi đaci, s radošću su oponašali vođu. Videlo se kuče u čakšire! Hrvatski komunista Perković, "izručen" Nemačkoj zbog negdašnjeg ubistva hrvatskog ustaše (bivšeg komuniste) Đurekovića. Stavio sam alternativu u zagrade. Jer su hrvatske ustaše i komunisti ponekad dva lica iste medalje.
Utorak 11.02.2014. 19:27
Bili su najbliži saradnici u drugom svetskom ratu. Hrvati nisu radili jedni drugima o glavi. To su radili Srbi imali su Krcuna gvozdenu metlu za Srbe. Imali su Leku Rankovića, tihog glavoseču Srba! Imali su Petra Konja (iz Brezove) Stambolića. Čiji je zarobljeni um oteo Srbiji deo teritorije koju je dodao "drugovima Albancima", da imaju "strukturu".Bojim se da je i danas veština mnogih Srba da vodaju opanke srboubicama! I pitam se da li se posle briselskog sporazuma sprema "stambolićizam" u Srpskoj politici?
Utorak 11.02.2014. 19:28
U vrhu slabosti koje ophrvavaju srpski narod je gubljenje srpskog jezika. U poslednjih desetak godina nekoliko hiljada srpskih reči zamenjeno je tuđicama, koje em nemaju slično značenje. em potpuno menjaju smisao reči.U prethodnim decenijama evropomodnog ponašanja počeli smo nekontrolisano svašta da izgovaramo. recimo, pozdrav "zdravo" često zamenjujemo pozdravom "ćao"."Za" (ciao) znam znam u prevodu sa latinskog "rob sam" - "vaš sam podanik" - "služim vam". Tu reč je izgovarao rimski plebs razgovarajući sa bogatim Rimljanima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online