Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 08.02.2014.
14:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Čiji je sat kneza Miloša?

Za 7.500 evra ponuđen je na aukciji u Parizu džepni sat za koji francuski aukcionari tvrde da je pripadao knezu Milošu Obrenoviću. Sat je privatni kolekcionar ponudio na tržište prošle godine. Prethodno je ponuđen srpskim muzejima na čiji se odgovor još čeka.

Miloš Obrenović

Mada su procenitelji iz pariske aukcijske kuće Ekspertisim, koja prodaje ovaj sat, ubeđeni da se radi o satu kneza Miloša Obrenoviča, stručnjaci u Beogradu su oprezniji.


Oni su ovaj sat videli samo na fotografijama. Zbog grba na časovniku koji je bio karakterističan za epohu vladavine Mihaila Obrenovića (1839-1842) nisu sasvim sigurni da je u pitanju sat Mihailovog oca Miloša. Zna se da je napravljen u Švajcarskoj, ali nije poznato kada je naručen i ko je naručilac..


- Sat na fotografiji dosta ubedljivo deluje. Grb i sve ostalo je u zanatskom smislu maestralno urađeno, osim jednog malog i neupadljivog detalja - kaže za "Vesti" međunarodni ekspert Dragomir Acović.


Švajcarska fabrika u kojoj je sat napravljen, kažu u Ekspertisimu, pod imenom koje je ugravirano na satu je postojala samo u periodu vladavine Miloša Obrenovića.


- Posle je promenila naziv. Slovo M kao i potpis firme su urađeni u istom periodu, a tu je i grb srpske države iz tog perioda. Mi mislimo da je ovo bez sumnje sat Miloša Obrenovića - tvrdi Dafni Aube iz aukcijske kuće Ekspertisim.


Za Acovića je pak sporan taj sitni pisani detalj.
- Upotrebljen je tip slova za koji je nepoznato da je igde korišćen pre početka 20. veka, a ako je to sat iz vremena vladavine Miloša ili Mihaila Obrenovića, morao je biti napravljen u 19. stoleću - kaže Acović.


Oprezna je i Slađana Bojković, savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, jer se, kako kaže "još ne zna da li se radi samo o medijskoj atrakciji ili je sat zaista originalan".
Da je knez Miloš Obrenović naručivao bečki nakit pokazuju i dokumenta u Arhivu Srbije, gde se može videti da je sedam zlatnih satova poručio u Beču, a jedan od njih sačuvan je do danas. 

Sporna autentičnost

Ne može se samo na osnovu fotografije ustanoviti autentičnost. Sat je marke brege (Bregue). Do sada je, međutim, poznato da je za Miloša Obrenovića nakit radio juvelir Svoboda iz Beča. Trećina tih sačuvanih predmeta je urađena krajem prve vladavine Miloša Obrenovića. Ovo je prvi put da se pojavljuje sat iz Švajcarske - kaže Slađana Bojković.

Subota 08.02.2014. 14:32
Francuzi mi drzavu unistise, praunuka ubise i na kraju mi i sat maznuse. Neko ce pomisliti da su bitange isto tako opljackale i unistile Vizantiju, devedesetih prosloga veka organizovale Srebrenicu i na kraju nas i bombardovali.
Subota 08.02.2014. 16:26
Nek vam Oliva i englezi objasne ko je kriv za milion Srbskih zrtava u drugom svetskom ratu. pozz.
Subota 08.02.2014. 18:59
Pa potomci ovog sa slike su iscezli pre ravno 110 godina.izumrli ko mamuti.koga to zanima?imamo fala sreci dinastiju sa mnogobrojnom familijom.tica Karadjotdjevica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online