Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.02.2014.
16:56
RTS A

KCS: 16 zaposlenih zaraženo šugom

Posete Klinici za gastroenterologiju KCS ukinute su zbog pojave šuge kojom je zaraženo 16 zaposlenih na toj klinici. Izvor infekcije je pacijent koji je smešten na intenzivnoj nezi.

Šuga se uvukla u KCS
 

Načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija KCS dr Vesna Mioljević kaže da je izvor infekcije pacijent koji je smešten na intenzivnoj nezi ove klinike i da je zaraženo osoblje koje je bilo u kontaktu sa njim. Zaraženo osoblje je pod kontrolom lekara specijaliste dermatovenerologa i svi su poslati na kućno lečenje.

"Od utorka su zabranjene posete intenzivnoj nezi, zabranjen je prijem na intenzivnu negu, a od danas su zabranjene posete i na samoj Klinici za gastroenterologiju", naglasila je dr Mioljević.

Kod pacijenta koji je "rezervoar infekcije" pre četiri dana dijagnostikovana je "norveška šuga", a kako objašnjava dr Mioljević reč je o obliku šuge koji je infektivniji od klasičnog oblika.

"Kod ovog oblika šuge na površini kože zaraženog nalazi se veći broj uzročnika. Prisustvo na koži olakšava brže prenošenje sa obolele na zdravu osobu. To je razlog što su medicinski radnici koji su bili u kontaktu sa ovom osobom oboleli", naglasila je dr Mioljević.

Dodala je da među pacijentima nema zaraženih i da će svi pacijenti sa intenzivne nege koji su sa zaraženim bili u kontaktu, a kojim zdravstveno stanje dozvoljava, biti otpušteni kući. "Za sada će na odeljenju intenzivne nege ostati pacijent kod koga je dijagnostikovana šuga i jedan pacijent koji zbog svog zdravstvenog stanja ne može biti upućen na kućno lečenje", objašnjava dr Mioljević.

Šuga je zarazna infekcija kože, promene su uglavnom javljaju na rukama i pregibnim površinama, a zaraza se širi direktnim kontaktom sa obolelima. Oboljenje je izlečivo uz odgovarajuću terapiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.02.2014. 17:39
А наше банке дели кредите појединцима на стотине милијона евра! За здравства нема и шугу треба да трпима сад као што је било пре 300 година. Појединци живе у 23. веку а народ у 17. ! Ех, то је демократија. Неко може све а маса неможе ни хлеба да једе!!! Добро је, биће горе!!!
Četvrtak 06.02.2014. 17:23
A sta kaze ona Tuka Dejanovicka na to??Nista?Vazno je samo da je napunila svoje Dzepove!!
Petak 07.02.2014. 08:18
Čistoća je pola zdravlja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online