Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 05.02.2014.
16:06
Đ. Barović - Vesti A

Predizborna poternica za Orićem

Interpol Srbije raspisao je difuzne poternice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem i oni bi, ukoliko se nađu na teritoriji Srbije, odmah mogli da budu uhapšeni. Federalna televizija BiH javila je da je Interpol Beograd putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmenu informacija dostavio svim državama članicama međunarodne poternice, ali da će u naredna dva dana centrala Interpola u Lionu da odluči da li će za njima da bude raspisana i crvena poternica.

Prozvan: Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević
 


Stručnjaci iz oblasti međunarodnog terorizma, bezbednosti i prava smatraju da će i ova poternica na kraju biti povučena kao što je to prethodno bio slučaj sa poternicama koje su raspisane protiv Agima Čekua, Hašima Tačija ili Ramuša Haradina.

- Bosna će isporučiti Orića na svetog nikad, a poternica je raspisana zato što je tako propisano zakonom. Ne treba imati iluzija da će uopšte doći do suđenja, a najviše što možemo da očekujemo jeste da Tužilaštvo za ratne zločine ustupi sva dokumenta kolegama iz Sarajeva - izričit je advokat Toma Fila.


I profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović smatra da od cele priče neće biti ništa, zato što je reč o "predizbornom marketingu".


- Kako to da sve ove godine ni Srbija ni RS nisu radile ništa i baš u izbornoj godini eto poternice? Pa Vladimir Vukčević (specijalni tužilac za ratne zločine) na ovaj način obesmišljava međunarodnu pravdu i poziciju Srbije. Za koga taj čovek zapravo radi - pita se ogorčeno Trifunović.

Prijava protiv Vukčevića

Darko Trifunović kaže da zajedno sa Domagojom Margetićem priprema krivičnu prijavu protiv Vladimira Vukčevića zbog prikrivanja ratnog zločina.
- Plašim se da će tužilac za ratne zločine Srbije i u slučaju Orić postupiti kao što je postupio sa dokazima koje smo mu predali za zločine u Lori i Sisku. Umesto da podigne optužnice, on ih je prosledio državnom tužiocu Mladenu Bajiću - kaže Trifunović.


Papir bez obaveze

Javnost u Srbiji je zbunjena i činjenicom da je raspisana "difuzna" poternica.
Kako je "Vestima" nezvanično objašnjeno, reč o aktu koji se ne šalje preko centrale Interpola, već pojedinačno svim članicama ove organizacije.
- Svaka od tih zemalja samostalno odlučuje hoće li reagovati. U slučaju da se zahtev pošalje u centralu Interpola u Lionu i oni je odobre, onda se ona automatski šalje svim članicama i tako postaje "crvena poternica" - objašnjava naš izvor.


Advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević nije toliko skeptičan i smatra da to što prethodno Čeku, Tači, Haradinaj ili Ejup Ganić nisu izručeni Srbiji po interpolovoj poternici ne znači da nije bilo dovoljno dokaza.


- Ne treba zaboraviti da je kod tih interpolovih poternica uvek i politika u igri. Uostalom, ni Srbija svojevremeno nije želela da izruči Karlosa ili Bin Ladena - ističe Prelević i zaključuje da će takva biti i odluka o poternici za Orićem.


- Čini mi se da rasplamsavanje priče o Oriću odgovara i BiH i Srbiji. U obe države ljudi veoma loše žive, a već je oproban recept da se u takvoj situaciji rasplamsaju nacionalne strasti. Jedni će tražiti krvnika, drugi će braniti svog "heroja", a loš život ostaje u drugom planu - zaključuje Božo Prelević.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.02.2014. 16:30
Za koga taj čovjek radi...., nismo sigurni, ali zato znamo 100% da radi protiv Srba !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online