Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 03.02.2014.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Albanci i Britanci otimaju Trepču

Posle raznih modela koje je Priština smislila da bi dobila najviše od Trepče, Vlada Kosova predlaže da to bude javno preduzeće. Iako se Beograd i Priština spore o vlasništvu nad tim kombinatom i očekuju da spor bude rešen u okviru pregovora u Briselu, Albanci su izgleda rešili da igraju svoju igru.

Kosovsko ili srpsko: Kombinat Trepča

Najverovatniji razlog zbog kojeg se odustalo od ranije najavljivane prodaje su ogromni dugovi koji potražuju poverioci, najviše iz Srbije, a koji, kako se procenjuje, prevazilaze vrednost kompanije.

Na tenderu devet kompanija


Devet svetskih kompanija ili konzorcijuma konkurisali su na tenderu za angažovanje ponuđača profesionalnih usluga u preduzeću Trepča, saopštila je Kosovska agencija za privatizaciju. Kao glavni razlog tendera navedena je priprema plana za reorganizaciju preduzeća, a napominje se da ovo ne podrazumeva ni privatizaciju, ni likvidaciju Trepče.

Kosovski ministar privrednog razvoja Fadilj Ismajli najavio je da je vlast u Prištini usvojila predlog amandmana na Zakon o javnim preduzećima po kojem bi kombinat Trepča postao javno preduzeće. Njegovim usvajanjem Trepča bi bila u vlasništvu Vlade Kosova, kao i ostala javna preduzeća.


- Ovo je najbrži mogući put da se Trepča izuzme iz nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju koja nema kapacitete da to preduzeće tretira kao kompleks - kazao je on.

Trenutno je Trepča pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja KAP.


- To je pokušaj da se preduprede i obesmisle svi razgovori planirani u Briselu o imovini. Vlada Srbije je preko Fonda za razvoj Srbije vlasnik 58 odsto Trepče. Osim Vlade, vlasnici su i privredni subjekti EPS, Jugobanka, Progres..., kao i radnici u određenom procentu. I naravno da ovaj najznačajniji privredni subjekat, koji ima svoj ogroman pogon ne severu, u srpskom delu, ne može da menja svoj status. Trepča je akcionarsko društvo, i te akcije imaju svoje vlasnike, a ovo je prinudna nacionalizacija, otimanje imovine od strane javne vlasti, najobičnija pljačka u kojoj se ne spominje ni obeštećenje vlasnicima - kaže za "Vesti" Igor Popović, šef grupe za pravosuđe pri Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.


Promenu vlasništva nad Trepčom, kako pišu prištinski mediji, podržava ambasador

Dužni 12 miliona evra


Sever Kosova od 2009. godine duguje oko 12 miliona evra za isporučenu električnu energiju, od čega 60 -70 odsto duguju privredni subjekti. Jedan od najvećih potrošača na severu je kombinat Trepča, ujedno jedan od najvećih dužnika.

Velike Britanije na Kosovu Ian Klif, koji smatra da je "dobro da imovina Trepče postane vlasništvo vlade u Prištini".


- Najviše zabrinjava izjava britanskog predstavnika, jer je Velika Britanija država sa dugom parlamentarnom tradicijom i zaštitom vlasništva. Podsetiću da je ranije Kosovska agencija za privatizaciju pozvala sve poverioce Trepče da prijave potraživanja, pa je više kompanija iz Srbije to učinilo, i prijavilo ogromna potraživanja, i moguće da ih je to uplašilo, pa su odlučili da kompaniju na ovako grub način otmu. Država će protestovati kod posrednika u ovim pregovorima - kaže Popović.


Trepča je pre tridesetak godina zapošljavala više od 20.000 radnika, a danas ima oko 1.500 radnika albanske nacionalnosti i 1.000 srpske, koji rade u različitim sektorima u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice. Srbija je od 2003. godine do danas platila više od 500 miliona evra za razne kamate i glavnice zajmova uzetih da bi se gradile termoelektrane Obilić A i Oblić B. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 12:40
Procene su da Trepca ima jos tridesetak miliona tona rudnih rezervi, od toga 2.200 tona zlata sto je vise od zlatnih rezervi Kine i Svajcarske zajedno. Kosovo je uz to peto nalaziste lignita na svetu. Engleski pljackasi i najveci dusmani Srbije, sa kojima za nesto vise od sto godina prijateljstva izgubismo sve sto smo imali, su poznati po tome da u pljackama i otimacinama ne biraju ni saveznika ni obrazlozenje. I na nasu zalost, uvek uspevaju.
Ponedeljak 03.02.2014. 12:26
Trepča je već odavno kaparisana od Rotšilda.
Ponedeljak 03.02.2014. 13:16
Do sada se niko nije sprdao sa drzavom kao sto to siptari rade sa nama!! Da nije zalosno bilo bi smesno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online