Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.02.2014.
14:10
Z. Mirković - Vesti A

"Srbima na Kosovu treba samoopredeljenje"

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Andreas Melcer očekuje velike napore Srbije na putu ka EU i ukazuje da će veliki kamen spoticanja ostati kosovsko pitanje, koje, kako je dodao, malo ko u Evropskom parlamentu razume.

Andreas Melcer, poslanik Slobodarske partije u Evropskom parlamentu
 

Srbija je započela pristupne pregovore sa EU početkom ove godine, kada bi ti pregovori mogli biti okončani, odnosno kada će Srbija postati član Unije?
- To je teško reći. Nadam se da će to biti u okviru narednih 10 godina. Srbija mora preduzeti velike napore, kao i sve zemlje na putu ka EU. Nadam se da je Srbija zemlja koja raspolaže ekonomskom i ljudskom snagom da bude pozitivan deo Evrope. Nama, slobodarcima, uvek je bilo jasno da je Srbija deo Evrope, za razliku od Turske. Srbija je evropska zemlja, a Srbi evropski narod.
 

Uloga Srbije

Šta bi Srbija mogla doneti EU?
- Uvek se govorilo da je austrijsko iskustvo na Balkanu veoma dragoceno, i da zbog toga bolje razumemo, nego, na primer, Nemci ili Englezi, tamošnje stanje. Tako i Srbija ima drugačiji pristup ruskim političkim elitama od nas. Srbija bi, kao što je to činila Austrija za Balkan, mogla probuditi razumevanje za Rusiju u EU.

Međutim, posle decenija komunizma postoje mnogi nedostaci u demokratiji, a tu je i korupcija. Potrebna nam je prava demokratija u kojoj odlučuju građani, ne mafija, veliki koncerni ili strane sile. Takođe je potrebno, ko želi u EU, da ima blagostanje i radna mesta.

Gde vidite mogući kamen spoticanja na putu u EU?
- Verujem da je najveći kamen spoticanja, a nije na Srbiji, već na evropskim partnerima, kosovsko pitanje, odnosno kako ga rešiti. Uveren sam da će opravdani istorijski interesi Srbije morati biti uzeti u obzir. Takođe sam uveren da će Srbi na Kosovu morati da dobiju pravo na samoopredeljenje. Isto tako smatram da je Kosovo država koja ne može ekonomski da opstane.


Znam da Srbija umnogome mora prevazići svoj ponos, ali na drugoj strani Evropljani treba realno da sagledaju taj problem. Da Kosovo bude centar za islamizaciju u Evropi, što je samo u interesu SAD, ne sme se dozvoliti.

Bosanski problem

Da li desnica u Evropskom parlamentu, kako su nedavno tvrdili pojedini bosanski političari, deluje u cilju rasturanja BiH?
- Bosanska problematika je teška. U Evropi su granice, koje su nastale istorijskim situacijama, postale svete, kao da ne može ništa da se menja. Smatram da je pitanje demokratskog procesa šta žele ljudi u BiH. To se ne može odlučivati u Vašingtonu ili Briselu. Neophodno je da bude moguće u Evropi da se mirno reše nacionalni interesi naroda. Potrebno je da bude moguće i menjanje granica, da se poštuje pravo na samoopredeljenje.

Nemačka je indirektno stavila do znanja da će Srbija na kraju evropskog puta morati da prizna nezavisnost Kosova?
- Ne verujem da samo Srbi treba nešto da urade. Smatram da se granice moraju menjati, a to se tiče srpskog dela Kosova. Takođe verujem da će u toku evropskog ujedinjenja doći do drugih rešenja, kantonalnih solucija. Država Kosova neće imati veliku budućnost i kao što je danas neće moći da opstane. Međutim, jedno je jasno, a to je da se ovo pitanje mora rešiti miroljubivim putem.

Kako ocenjujete delovanje izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijske političarke Ulrike Lunaček?
- Poštedite me komentara njenog rada. Ne delim njene političke stavove i međunarodne politike. Njena viđenja nisu prave osnove za rešenje. Nažalost, i evropski establišment je u većoj meri na toj liniji. Mi smo jedini, i zato se nadam da ćemo postati snažniji nakon izbora. Potrebno je da se poštuju istorija, identitet i ponos naroda na zapadnom Balkanu i mora im se omogućiti da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Kako ocenjujete rad srpske vlade do sada?
- Na dobrom je putu. Živimo u doba ekonomske krize, kada nije lako. Socijalni problemi, nezaposlenost i korupcija su veliki zadatak koji treba rešiti. Nadam se da će stranke u Vladi imati snage to da učine. Moraju ići evropskim putem, ujedno imati u vidu interes svog naroda, i potrebni su i ekonomski uspesi.

Šta očekujete od prevremenih izbora u Srbiji?
- Nadam se da će izbori ojačati patriotske i evropske snage. Mi smo prijatelji stranke predsednika Srbije i želimo toj partiji uspeh na ovim izborima.
 

Očuvati države

Šta FPO želi od EU?
- Mi smo za evropsko ujedinjenje, ali na osnovama očuvanja država i naroda. Bogatstvo Evrope je šarolikost kultura naroda. To treba očuvati. Tu mislimo da je naša politika, koja se zalaže za savez država, a ne centralističkoj uniji, ispravna. Danas je Evropa slaba prema spolja, možemo samo plaćati tamo gde Amerikanci vode ratove, a iznutra je Evropa suočena sa sve više propisa i zabrana. Mi želimo da iznutra Evropa bude liberalna, federalna, sa suverenim državama. Potrebno je da se vratimo korak unazad. Videlo se da zajednička valuta sa slabim privredama u pojedinim zemljama ne funkcioniše. Treba neke zemlje pustiti da izađu iz tog bloka, ne iz Evrope, već samo iz zajedničke valute. Poljska, na primer, sopstvenom valutom se dobro razvija, i na krizu je uspešno reagovala promenom kursa. To bi i za Grčku bilo idealno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 15:38
Ponizenje srba je svuda isto, bili oni u Bosni,Hrvatskoj, Crna gori, Makedoniji, u Eu. Tako da ni srbima na Kosovu se ne pise nista bolje. Srbi su usli u voz bez voznog reda, kartu su platili a gde ce da zavrse to niko nezna.
Ponedeljak 03.02.2014. 17:51
Jedina Partija u Austriji koja dobro misli Srbima!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online