Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.02.2014.
04:14
D. N. Petrović - Vesti A

Misterija grobnice u južnom delu Kosovske Mitrovice: Dajte nam kosti predaka

Kopajući temelje za jednu stambenu zgradu, u južnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bair prošle nedelje pronađena je grobnica sa 16 skeleta za koje se u prvi mah mislilo da su posmrtni ostaci Albanaca stradalih 1999. godine, međutim, čim su stigli stručnjaci brzo je zaključeno da su kosti stare oko stotinu godina i da najverovatnije pripadaju Srbima sa Kopaonika i iz doline Ibra koji su, predvođeni Kostom Vojinovićem-Kosovcem, nakon što su 1916. godine na ovim prostorima podigli i proširili Toplički ustanak, osuđeni na smrt i obešeni početkom 1917. godine.

Misterija grobnice u južnom delu Kosovske Mitrovice
 

Tadašnje austrougarske vlasti krvavo su ugušile pobunu, a 16 najbližih saradnika Koste Vojinovića Kosovca osuđeno je na smrt i javno obešeno u Kosovskoj Mitrovici. Kako su svojim potomcima ispričali stariji žitelji Leposavića i Kosovske Mitrovice, obešeni su danima visili na vešalima i niko nije smeo da im priđe, niti da ih sahrani, neprijatelji su hteli da uteraju strah u kosti srpskom narodu i odvrate ga od svakog pokušaja podizanja ustanka i borbe za slobodu.

Arifova banda

Kosta Vojinović i njegova desna ruka Uroš Kostić Rudinac izbegli su hapšenje i streljanje, ali, nažalost, nisu do kraja zajedno ratovali. Iskusni komitski vođa Uroš Rudinac svojom četom krstario je Rogoznom, želeo je da oslobodi svoje zatočene drugove, ali je mučki ubijen 28. januara 1917. Ubio ga je sa svojom bandom tadašnji kriminalac i robijaš Arif Lisica.

Nikada nije saopšteno gde su zakopani, pa se veruje da se u otkrivenoj grobnici nalaze upravo ostaci hrabrih ustanika iz doline Ibra.
Za grobnicu su se odmah zainteresovali u opštini Leposavić, odakle je najviše streljanih. Predsednik opštine Dragan Jablanović išao je u južnu Kosovsku Mitrovicu i zvanično će zatražiti da se ispita čiji ostaci su pronađeni u naselju Bair i da li se zaista radi o streljanim srpskim rodoljubima iz januara 1917. godine. I potomci topličkih ustanika žele da se tačno utvrdi, da li se radi o kostima njihovih predaka.

Ako DNK analize sve ovo potvrde ostaci će biti prebačeni u rodna sela i sahranjeni.

Spomen-soba

- Moj pradeda bio je jedan od streljanih, pobunio se protiv okupatora Švaba i Bugara i završio je na vešalima, nikada nismo saznali gde počiva, ako se utvrdi da su mu kosti u grobnici pronađenoj u Bairu, sahranićemo ga kako dolikuje - ističe Mirko Jovanović iz Sočanice kod Leposavića. Gojko Milivojević, doskorašnji direktor Centra za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću, najviše je uložio truda da se sazna istina.

Vođa ustanka: Kosta Vojinović Kosovac

- Pre nekoliko godina dostojno smo obeležili 90-godišnjicu Topličkog ustanka koji je, što se malo zna, počeo u Leposaviću gde je Kosta Vojinović Kosovac okupio jedan broj uglednih ljudi i sa njima dogovorio podizanje ustanka. Naša opština dostojno je obeležila ovaj istorijski događaj.

- U Sočanici smo uredili i opremili Spomen-sobu Koste Vojinovića i njegovih saboraca, bilo je i niz drugih aktivnosti - kaže Milivojević koji je rešen da se hrabrim ustanicima oda počast kakvu zaslužuju.


U prvoj polovini avgusta 1916. godine Kosta je u Leposaviću okupio ugledne seljake i rudare: Uroša Kostića-Rudinca, Aleksandra Pipera, Vlajka Vladisavljevića, Proku Planića i Radomira Gašića. Njih petorica osnovali su Ibarsko-kopaonički komitski odred, imali su štambilj i zastavu na kojoj je pisalo "Sloboda ili smrt".

Preki sud

Crkva u Sočanici
 

- Pre odlaska u Toplicu Kosta Vojinović je u dogovoru sa Urošem Kostićem organizovao sastanak u kući prote Vićentija Simića iz Sočanice. Okupili su se najhrabriji i dogovorili da se na dati znak udari na Kosovsku Mitrovicu, na policijsku stanicu i opštinu u Ibarskoj Slatini. Akcija je, međutim, otkrivena, a austrougarske vlasti su preko noći blokirale ceo kraj i pohapsile sve muškarce koji mogu da nose pušku - kaže Budimir Budo Kostić, profesor iz Sočanice.
 

Profesor Budimir Kostić

Austrougarski preki sud bio je nemilosrdan, na smrt vešanjem osuđeni su: sveštenik Vićentije Simić, Milorad Kostić, Đorđe Jablanović, Dimitrije Blagojević i Nikola Jovanović iz Sočanice, Isailo Nastić iz Ibarske Slatine, Novica Đurđević, Ananije Mihajlović i Krsta Radosavljević iz sela Mošnice, Nikodin Đuković iz Dobrave, Jevrem Milutinović iz Vuče, Radojko Nešović iz Kajkova, Rako Orlović iz Strmca, Ivan i Avram Miljković iz Lokve na Rogozni i Avram Radovanović iz Lipovice.
 

Bugarski okupatori veđaju narod u Toplici
 

Smrtna kazna izvršena je 30. januara 1917. godine u centru Kosovske Mitrovice. Sveštenik Vićentije Simić uspeo je da svojim drugovima poslednji put kaže: "Naš život će sada biti prekraćen, ali za istinu i slobodu nije teško umreti, braćo moja". Na 20 godina teške robije osuđeno je 26 ljudi, desetorica su dobila po 15 godina, a na desetogodišnju robiju upućeno je i 12 maloletnika. Mnogi su umrli u Lipotaru i drugim kazamatima u Mađarskoj, a samo mali broj se vratio u rodnu Sočanicu - naglašava profesor Kostić.

Maloletni na robiju

Maloletnici Radoslav Milosavljević iz Rodilja, Milija Prolović i Radovan Jovanović iz Kamenice, Milosav Anđelković, Jevrem Spasojević, Anđelko Bogićević, Mladen i Milan Miljojković iz Sočanice, Dimitrije Vitorović iz Ibarske Slatine, Ljubo Jovanović iz Drena i Dobrija Đurđević i Mihajlo Ralović iz Mošnice preživeli su desetogodišnju torturu u austrougarskim zatvorima, kada su se vratili, mnogi su bili nesposobni za bilo kakav rad. Ipak, neki od njih su se u Drugom svetskom ratu borili protiv okupatora i pokazali zavidnu hrabrost.

 

Apel potomaka

U Leposaviću strahuju da li će Albanci dozvoliti srpskim stručnjacima da dođu u južni deo Kosovske Mitrovice i na osnovu DNK uzetog od potomaka identifikuju leševe pronađene u naselju Bair. U Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici apeluju na Beograd da im pomogne da, kako kažu, sahrane svoje junake kako dolikuje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 08:08
Retko je ko znao da je TOPLIČKI ustanak krenuo iz SOČANICE,u selima MZ-Sočanica pored puteva i dan danas zarasli u korov stoje oronuli spomenici izginulim u Topličkom ustanku,baš mom pradedi piše poginuo u Toplici.Žalosno je to što niko ne obnavlja te spomenike jer su slova do te mere oštećena da je velika šteta da ti spomenici krajputaši ne budu restaurirani,da generacije i generacije čitaju i shvate kolko su nam preci prolili krvi zarad naše slobode.No tužno je to da danas njihovi potomci staju u prve redove izdajstva kao što je taj nesrećni Dragan Jablanović,koji je pretio radnicima da će ostati bez posla ako ne glasaju na tačijevim izborima i sad on otišo da vidi iskopanu grobnicu jadno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online