Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.02.2014.
15:24
Lj. Ivanović - Vesti A

Piloti sveta iz srpske škole

Pilotska akademija u Vršcu iškolovala je od 1954. godine više od 2.200 pilota koji su leteli za gotovo sve velike svetske aviokompanije u više od 30 država na planeti. "Prošlu godinu ćemo posebno zapamtiti jer smo uspeli da uđemo u krug četiri najbolje evropske pilotske akademije, u konkurenciji Oksfordske pilotske akademije, akademije Lufthanze i SAS pilotske škole", rekao je za "Vesti" kapetan Novak Novaković, šef letačke obuke Pilotske akademije SMATSA.

Kapetan Novaković (prvi s leva) sa reporterom "Vesti"
 

Trenutno su u Pilotskoj akademiji 72 polaznika, uglavnom đaka iz inostranstva, kako iz regiona, tako i iz evropskih država, među njima i deca iseljenika koji su odabrali da se za karijeru pilota obučavaju u otadžbini.

Nedavno je obuku uspešno završila grupa od 45 studenata iz Alžira koje je stipendirala tamošnja vlada, a u Vršcu se posebno raduju što je i Er Srbija odlučila da pošalje 16 đaka koji će se obučavati po posebnom programu.

Savremena flota za obuku letača
 


 

Prepoznatljivi u svetu


Centar za obuku kontrolora letenja osnovan je 1962. godine, a prva klasa kontrolora letenja započela je svoje školovanje 1964. godine. Centar za obuku kontrolora letenja u Beogradu, koji je bio sastavni deo Agencije za kontrolu letenja Jugoslavije, bio je jedini Centar za obuku KL u Jugoslaviji. U sledećih 49 godina, Centar za obuku KL u Beogradu obučio je 48 nacionalnih i pet međunarodnih klasa studenata.

Uz flotu od 18 aviona tipa cesna 172-s, dve cesne 172-n, te jedne cesne 310, Pilotska akademija SMATSA u svom kompleksu u Vršcu ima i aerodrom sa dve piste, kontrolnim tornjem, sopstveni vazdušni prostor od 1.700 kvadratnih kilometara i savremene simulatore, učionice, te smeštaj za studente.


"Đaci koji ovde dolaze na obuku stiču potrebne veštine u uslovima koji se bitno razlikuju od pilotskih škola, recimo na Floridi ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Naime, Vršac je poznat po specifičnoj ruži vetrova koja otežava letenje i piloti koji se ovde školuju izlaze prekaljeni, za razliku od onih koji školu završavaju u sterilnim, idealnim meteorološkim uslovima", ističe kapetan Novaković.


Nije samo kvalitetna nastava motiv mladim ljudima širom Evrope da baš u Srbiju dolaze na školovanje. Puno školovanje za linijskog pilota košta 41.000 evra, što je više nego dvostruko jeftinije nego, na primer, školovanje u sličnoj instituciji u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji.

Vanja Marčeta želi da krene očevim stopama

Jedna od učenica je i Vanja Marčeta (21), koja se nada da će krenuti stopama svog oca, nekada pilota u Jatu, ali i prve tri pilotkinje koje su probile led u Er Srbija i ušle u istoriju kao prve žene komercijalni piloti u Srbiji.


"Otac je u početku bio protiv i odgovarao me je od upisa Pilotske akademije, a ja sam od detinjstva želela upravo to - da budem za komandama putničkog aviona. U Vršac sam prvi put došla kad sam upisivala akademiju i zadovoljna sam nastavom. Nadam se da ću, po okončanju školovanja, postati deo nacionalne aviokompanije", kaže Vanja.

Dozvole koje letači, ali i kontrolori letenja dobijaju posle završenog nastavnog programa u Vršcu, priznate su svuda u svetu.


"Od 1967. godine obučili smo više od 2.100 kontrolora letenja koji posao obavljaju u Evropi, Aziji i Africi, a naš Centar za upravljanje vazdušnim saobraćajem rangiran je kao drugi najbolji u Evropi u pogledu bezbednosti. Naše dozvole odobrene su od strane Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja - EASA i ne zahteva se dodatna obuka", dodaje kapetan Novaković.

Mladi Francuz se zbog devojke školuje u Srbiji

Jedan od budućih vođa vazduhoplova koji je rešio da znanje stiče u Srbiji je i Francuz Flarija Bernel (22), koji je ljubavi prema letenju u Srbiju dodao i jednu drugačiju ljubav.


"Moja devojka je Beograđanka i ona me je navela da upišem Pilotsku akademiju u Srbiji. Raspitao sam se o uslovima školovanja i bio impresioniran. Štaviše, voleo bih da ostanem u Srbiji i profesionalnu karijeru gradim ovde", kaže Bernel.

Slavna istorija SMATSA

 

Vazduhoplovna akademija i grad Vršac imaju dugu i slavnu tradiciju školovanja pilota. Prvi let u Vršcu je sproveo pilot-inženjer Aurel Vlaiku, koji je bio za komandama aviona i to 11.08.1912. godine. Povoljni vetrovi učinili su da region Vršca postane optimalna oblast za jedrilice, tako da je 1925. godine formiran prvi aero-klub Naša krila. Sa porastom popularnosti jedriličarskog sporta došla su i velika ulaganja, a prvo takvo ulaganje je bila izgradnja prvog hangara za smeštaj vazduhoplova 1934. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online