Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.03.2010.
09:37
Tanjug A

Kosovska policija počela da hapsi zbog pasoša Srbije

Kosovska policija je u uhapsila nekoliko osoba koje su posredovale i na nezakonit način omogućile žiteljima Kosova da nabave putne isprave Srbije, prenose danas elektronski mediji u Prištini.

Uhapšeni mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom do tri godine zatvora, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemaju informacije koliko žitelja Kosova je dobilo nove pasoše, a taj podatak nema ni Euleks, iako je ova misija pre nekog vremena potpisala memorandum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.
 

Mediji navode da je obuhvatanjem zemalja regiona viznom liberalizacijom na Kosovu povećan broj zahteva za dobijanje dokumenata "susednih zemalja".
Povećan je broj i onih koji na nezakonit način posreduju u tome da žiteljima Kosova izvade ta dokumenta, tražeći pozamašne svote novca.
 

Zbog pasoša u zatvor

Ovaj čin je suprotan zakonu, a takve osobe hapsi kosovska policija.
Službenik za informisanje u ovoj službi, Arber Beka, rekao je da je od decembra prošle godine povećan broj falsifikatora dokumenata.
Upravo taj podatak ukazuje na vreme kada su zemlje regiona uključene u proces liberalizacije viznog režima.
 

Pasoš za 10.000 evra

 

Za nekoliko hiljada evra na Kosovu se prodaju pasoši i državljanstva drugih država, među kojima je i Britanska Gvajane.

"Firma 'Megasitis konsalting' ('Megacities Consulting'), u centru Prištine, svim Kosovarima kojima je uspelo da prištede 10.000 evra, nudi kupovinu državljanstva Britanske Gvajane, sa pripadajućim pasošem, s kojim je, bez problema, moguće putovati po zapadnoj Evropi i Kanadi", prenose mediji.
Onaj ko dobije ove "papire" ima mogućnost da zatraži i američku vizu "s velikom verovatnoćom da mu je vlasti SAD i odobre".
Za nešto manju sumu, oko 6.000 evra, stanovnicima Kosova se nudi nabavka državljanstva Namibije.
Pomenuta firma nudi i osiguranje dvogodišnjih i petogodišnjih viza za Veliku Britaniju i Kipar.
Vlasnik prištinske firme navodi da je uredno registrovana i tvrdi da je reč o potpuno legalnom poslu, koji zainteresovanima omogućava putovanje po svetu.
Ovakvih ponuda je na Kosovu bilo i ranije, a poznata je prevara jedne agencije iz okoline Lipljana koja je, za 1.500 evra, zainteresovanima nudila rad u građevinarstvu neke od zapadnih država i zaradu od 14 evra na sat.
Stanovnici Kosova sada bez viza mogu da putuju samo u pet zemalja sveta, a najzanimljivija im je Turska.

"Od decembra prošle godine, registrovano je 160 slučajeva falsifikovanja dokumenata, od toga, pet slučajeva falsifikovanja službenih dokumenata“, izjavio je Beka.
 

U međuvremenu, i ako je Ustavom dozvoljeno dvojno državljanstvo, kosovske vlasti treba da budu upoznate sa državljanstvom koje uzimaju njegovi građani.
Artan Duraku, savetnik ministra unutrašnjih poslova, rekao je da ovo Ministarstvo ne zna koliko je građana Kosova dobilo srpske pasoše.
 

"Srbija nas ne obaveštava o tome koliko naših građana dobija srpsko državljanstvo“, rekao je Duraku, naglašavajući da ni "Euleks nije pokrenuo ovo pitanje“.
 

Karin Limdal, portparol Euleksa, rekla je da ova Misija neće uraditi ništa po tom pitanju.
 

Po mišljenju advokata Tom Gašija, fizička lica koja sređuju žiteljima Kosova srpska dokumnta, vrše krivično delo. Ta lica rizikuju zatvorsku kaznu do tri godine, upozorava Gaši.
 

"Imamo slučaj nezakonitog posredovanja, ova dela su kažnjiva sa nekoliko godina zatvorske kazne. U određenim slučajevima imamo dela gde su prevareni građani Kosova, što je takođe teško krivično delo zarad interesa nekog drugog“, rekao je Gaši.
 

Bimetrijski pasoši Srbije kojima se bez vize može putovati u zemlje EU mogu da koštaju za žitelje Kosova i do 5.000 evra, navode mediji i prenose da nisu samo pasoši Srbije interensantni na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online