Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.03.2010.
12:00
Z. Gligorijević - Vesti A

U Srbiji živim kao pas

Momčilo Avramović (71) i njegova supruga Nadežda Todorović (61) iz Kupinovca kod Svilajnca veoma su se pokajali što su se 1994. godine vratili iz Pariza.

Pored toga što u zavičaju od proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i prodaje stoke ne mogu dobro da žive, njima najviše smeta ovdašnja nekultura i nepoštovanje.

Razočarani: Momčilo i Nadežda Todorović
 


- U Srbiji sam nadničio kao radnik na građevini i bio sam slepac. Ni gaće nisam imao. Pošteno pričam. U Francusku sam otišao 1976. godine, jer ovde nisam mogao da se zaposlim ni u jednoj firmi zato što sam 1956. godine dobio iznenadnu paralizu leve noge. U Parizu su me primili u šnajderaju, gde sam šio komade od kože. Iako sam imao 36 godina, plakao sam kao dete dok nisam savladao tajne tog zanata - iskreno priča deda Momčilo.

Deca u inostranstvu


Nadežda je Momčilova treća supruga za koju kaže da važi narodna izreka "treća-sreća" i sa kojom je u zajednici 22 godine. A srećan je, kaže, i što su njegova deca iz prva dva braka u inostranstvu. Ćerke Ljiljana i Verica sa svojim porodicama žive u Parizu, a sin Bojan sa svojom familijom u Austriji.


On još kaže da mu posle ništa nije bilo teško. Svakog dana je radio od šest do devet uveče, a mnogo puta je za mašinom ostajao i do pet sati izjutra.


- Dešavalo se da gazda donese kožu i kaže da komadi moraju da budu sašiveni do 10 ujutru. I ja šta ću, ostanem dok ne završim. Jer, tamo važi pravilo da ako hoćeš, radiš, a ako nećeš - ubij vrata. Doduše, dobro se i zarađivalo, što mi je bio dodatni motiv za prekovremeni rad. Imao sam platu od 13.000 do 22.000 franaka, jer sam dobro i brzo radio, a plaćalo se po sašivenom komadu. Bio sam među najboljim radnicima. Dok su neke kolege za radno vreme uradile samo po tri-četiri komada, ja sam izrađivao od 10 do 13 - dodaje deda Momčilo.


 

Neuređeno tržište


Deda Momčilova velika ljubav su pčele, pa mu nije teško da održava 120 košnica. Ali, on je ljut što država ne obezbeđuje tržište.
 

- Pre neki dan sam na sajmu u Beogradu pitao Slovence da li bi oni otkupili med, a oni su mi rekli da im naša država ne dozvoljava. To je sramota. I sada treba da ga prodajem po 180 dinara, a kilogram pasulja košta 250 dinara. A mene proizvodnja kilograma meda košta 250 dinara. To je Bogu plakati. U Parizu i Nemačkoj kilogram meda košta 11, a u Austriji devet evra - ogorčen je deda Momčilo.

Na pitanje da li se pokajao što je otišao u inostranstvo, kaže da nije, ali da se mnogo pokajao što se vratio u otadžbinu.


- Nisam bio pametan. Voleo sam svoju zemlju, kuću, otadžbinu. A sada živim kao pas jer sve što dobijem, dam državi. Nisam radio u Parizu da bih svu penziju davao našoj državi. Osim toga, ovde nema nikakve kulture ophođenja prema ljudima, niti poštovanja. A tamo su me cenili kao čoveka. U koju god sam ustanovu ušao, dočekali su me kao gospodina. Odmah bi mi prinosili stolicu, ako nešto nisam razumeo, našli bi mi prevodioca, a autobuski prevoz nisam plaćao jer imam međunarodnu invalidsku karticu, po kojoj sam invalid 80 odsto - objašnjava Momčilo.


I njegova supruga Nadežda, koja je u jednom pariskom hotelu radila kao kuvarica, kaje se što je pristala da se vrati.


- Tamo mi se više sviđa. Sve je bolje nego ovde, kultura, poštovanje, standard. Da sam znala kako ćemo ovde da živimo, nikada se ne bih vratila - kaže Nadežda.
Pored velikih dažbina, ovom bračnom paru ne sviđa se što moraju da plaćaju i radnike koji im obrađuju pet hektara zemlje, jer oni zbog godina i bolesti nisu u stanju da to rade.

Četvrtak 18.03.2010. 12:57
no hajde ni kod nas u Hrvatskoj nije bolje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online