Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 29.01.2014.
17:35
Beta A

Više od polovine građana je za u EU

Više od polovine građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a podrška evrointegraciji raste, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja koje je obavila Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Ako bi sutra bio održan referendum s pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU", 51 odsto građana Srbije glasalo bi za, što je porast od jedan odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Više od polovina građana Srbije podržava evrointegracije

Protiv bi glasalo 22 odsto građana, što je pad za dva odsto u odnosu na prethodno istraživanje, 20 odsto ne bi glasalo, dok sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je istraživanja javnog mnenja "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", sprovedenog tokom decembra 2013.

Anketa je rađena prema standardu Evrobarometra, a učestvovalo je 1.038 ispitanika starijih od 18 godina. Ovaj nivo podrške procesu pristupanja EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ispitanici su naveli da bi članstvo u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto građana smatra da je to loše, a 29 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar. I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi zbog dobrobiti samih građana, odnosno radi stvaranja bolje uređene Srbije, reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo.

Najviše građana, čak 39 odsto, borbu protiv korupcije, koja najviše utiče na njihov svakodnevni život, svrstava među najznačajnije reforme. Iako je u odnosu na prethodna istraživanja opao procenat onih koji smatraju da se Kosovo postavlja kao glavni uslov Srbiji, najveći broj građana, 39 odsto, i dalje ovu situaciju vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

U skladu s tim, čak 70 odsto građana razume važnost ovog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU. Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su
navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), nesposobnost domaćeg rukovodstva (12 odsto), kao i mentalitet ljudi i nespremnost na promene (11 odsto).

Međutim, prema rezultatima najnovijeg istraživanja, 34 odsto građana je izrazilo spremnost da se u cilju ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što predstavlja porast za sedam odsto u odnosu na 2012. godinu. Ipak, za najveći broj građana, njih 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto).

Kad je reč o razvojnoj pomoći Srbiji, građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u poslednjih 13 godina. Zvanični podaci govore da su u periodu od 2000. do 2010. godine Evropska unija i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde evra doniranih sredstava, doprineli razvoju Srbije.

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi, kako vide budućnost za sebe i svoju porodicu i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka članstvu u EU.

ANKETA
Da li ste za ulazak Srbije u EU?

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 17:51
ха,ха,ха ,,,,,,51%,,,,, да верујем анкети ,,,,,, веровао сам и оној двојици кретена што су се сликавали за време избора, са пуним џаком гласачких листића ,,,,,,,, и на крају испало да су све измислили, то јест слагали,, СМРТ ЛАЖОВИМА
Sreda 29.01.2014. 17:47
После ће бити касно за кајање. Увек када повучемо погрешне потезе,испаштамо.Улазак у ЕУ сигурно ничега доброга неће донети.Градско становништво навикнуто на добар живот,у односу на село,није свестан да ће им живот бити неподношљив.Када би анкету радили искључиво на селу сигурно је да би огромна већина била против ЕУ.
Sreda 29.01.2014. 17:58
Ovce su za sisanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online