Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 29.01.2014.
00:07 >> 12:21h
Beta A

Nikolić: Izbori su 16. marta!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 16. mart 2014. godine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Nikolić je potpisao i ukaz o raspuštanju sadašnjeg saziva Skupštine Srbije.

Parlamentarni izbori 16. marta biće deseti izbori od ponovnog uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

 

Premijer i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić predali su u četvrtak Nikoliću obrazložen predlog Vlade za raspuštanje Skupštine Srbije i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U obrazloženju se navodi da je Vlada ostvarila značajne rezultate, ali da dalje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi nalaže preduzimanje mera koje, po oceni predstavnika više parlamentarnih grupa, "iziskuju najširu političku podršku građana".

Srpska demokratija - više vanredno nego redovno

Izbori koje će Nikolić, prema najavama, raspisati za 16. mart bili bi četvrti vanredni izbori od demokratskih promena 2000. godine. Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji parlamentarni izbori su pet puta organizovani. Vanredni su održani 2000, 2003. i 2008. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

"Sa ciljem stvaranja uslova za izjašnjavanje građana o budućem pravcu državne politike i ostvarivanja što šire društvene podrške za ubrzane reforme i modernizaciju društva predlažemo da se Narodna skupština rapusti, održe nove izbori za narodne poslanike i saglasno volji naroda izabere nova Vlada", piše u obrazloženju.

U tekstu se kao najznačajniji rezultati Vlade navode početak pregovora za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dijalog sa Prištinom i borba protiv korupcije i kriminala.

Оd dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana. Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne
poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i vladi.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Kabinet Ivice Dačića izabran je 27. jula 2012. godine, a rekonstruisan 2. septembra 2013.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 00:38
Izgleda kao drogos u krizi - pod hitno potrebna infuzija valute. Ako nema igle, moze on i da usmrca...
Sreda 29.01.2014. 09:41
Sav je u žalosti, sa tugom deli sudbinu svog naroda...
Sreda 29.01.2014. 13:19
Evo svi junaci nikom ponikose! I sta ste se sada ucutali. Do juce ste kukali i blatili SNS i DS a sad cutite kad su raspisani izbori Garantujem da se ovde pojavljuju lazni komentatori koji se placaju da prate IP adrese i sta se pise po vesti-online portalu Pored toga, prica se jedno a radi se drugo. Svi koji su protiv SNS-a su ustavari njihovi clanovi, samo pipaju puls i prate komentare. Svi koji pricaju Protiv EU i NATA su u stvari za to! to je SRBIJA!!! MENTALITET..uzasno, kakvo smo mi bolesno drustvo :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online