Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.01.2014.
18:20 >> 22:22h
Beta A

''Hapšenje Ivanovića pogoršava situaciju na KiM''

Socijaldemokratska partija Srbije ocenila je danas da na političku stabilnost na Kosovu mogu uticati način hapšenja lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, kao i vreme kada se to dogodilo.

Dobio mesec dana pritvora: Oliver Ivanović

Ivanoviću je prošle noći određen pritvor od 30 dana i on je odveden u pritvorsku jedinicu u Prištinu. Ivanović je osumnjičen za teško krivično delo, a mediji spekulišu da je reč o navodnom ubistvu Albanaca 1999. i 2000. godine.

SDPS saopštenju izražava čuđenje zbog hapšenja Ivanovića dva dana pre isteka roka za predaju kandidatura na ponovljenim izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

"Euleks je dužan da saopšti koje su to nove okolnosti motivisale tužioce da ponovo pokrenu istragu, i da li se na ovaj način tužilaštvo direktno uključilo u politički proces na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

SDPS ukazuje da ne ulazi u prirodu optužbi na račun Olivera Ivanovića i dodaje da ih svakako treba nepristrasno istražiti.

"Ovakvo ponašanje Euleksa i tužilaštva sigurno će uneti i dodatni strah među stanovništvo srpske nacionalnosti", upozorava se u saopštenju.

Srbi sa severa traže da se Ivanović pusti na slobodu

Upravljački tim za uspostavljanje zajednice srpskih opština, gradonačelnici i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su večeras od predstavnika međunarodne zajednice da što hitnije oslobode Ivanovića, kako bi se branio sa slobode.


"Dalje zadržavanje Ivanovića u pritvoru bez jasnih saopštenja, obrazloženja i optužžbi dovodi do destabilizacije i narušavanja odnosa između Beograda i Prištine", navodi u saopštenju Upravljački tim.

Oni su upozorili da ovakvim aktom međunarodna zajednica šalje poruku koja izaziva nepoverenje kod srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i da nikome nije u interesu da dođe do destabilizacije, pogotovo ne u jeku predizbornih aktivnosti.

"Za sve negativne posledice koje budu proizišle iz pritvaranja Ivanovića, odgovornost će snositi upravo predstavnici međunarodne zajednice. Ovaj čin svakako nije u duhu pomirenja, razumevanja i normalizacije odnosa Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju.

Iz Upravljačkog tima ističu da Srbi sa severa Kosova i Metohije neće pribeći nasilju, blokadama, niti biti faktor nestabilnosti, što su pokazali i sinoć mirnim protestom u Kosovskoj Mitrovici.

"Takođe, ne razumemo postupak pritvaranja Ivanovića u pritvorsku jedinicu u Prištini. Ukoliko međunarodna zajednica nema sluha za pravo i zakone, onda zahtevamo da se Ivanović odmah prebaci u pritvorsku jedinicu na severu Kosova", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.01.2014. 23:23
Zanimljivo da hapse Ivanovica za "zlocine" u 1999 i 2000-toj, najgorim godinama lova na Srbe, kada su Albanci i K4 ubili verovatno blizu 1000 Srba. Sa druge strane, zasto da trace vreme apsenjem pravih ubica, kad ih ionako ne bi kaznili. Od petorice Albanaca koji su u 2001 kod Podujeva razneli autobus Nis Ekspresa pun putnika niko nije u zatvoru, i niko nece biti. Hapsenje je bilo parada, jer su Ameri efektivno blokirali istragu. A gde su ubice 14 kosaca u Starom gacku, 10 Srba u kuci Kojica u Peci... Albanci su zasticena zivotinja, koja moze da stetoci i ubija bez kazne, jer ih Ameri (a tu je naravno i ostatak NATO bagre) koriste da drze NATO cizmu na cenralnom i juznom Balkanu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online