Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.03.2010.
18:38 >> 21:15h
Tanjug A

File: Dug je put Srbije do EU

Pred Srbijom su dva strateška cilja kada je reč o procesu evropskih integracija - da se održi pozitivan elan ostvaren krajem prošle i početkom ove godine i da se ove godine otvori nova faza u tom procesu, poručio je iz Beograda evropski komesar za proširenje Štefan File.

Dug je put pred Srbijom...

"Nadamo se da ćemo dobiti zeleno svetlo članica Evropske unije da Evropska komisija iznese mišljenje o kandidaturi Srbije", rekao je File novinarima posle sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem na početku posete Beogradu.

Srpski premijer je rekao da je Fileu preneo spremnost Srbije da nastavi sa reformama neohodnim za učlanjenje u EU, kao i saradnju s Haškim tribunalom kako bi od juna počela ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kako bi do kraja godine ili nakasnije u prvoj polovini naredne Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

File je naglasio da su upravo nastavak reformi, saradnja sa Haškim tribunalom, ali i regionalna saradnja, koja uključuje i rešavanje svih pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju, od suštinske važnosti za evropske integracije Srbije.

...ali će joj EU pomoći: Štefan File i Mirko Cvetković u "konstruktivnim razgovorima"

"Mnogo je zadataka i izazova na putu ka članstvu u EU, ali ja sam uverio premijera da je Unija spremna da Srbiji, ako je rešena da nastavi tim putem, pruži svu pomoć u tome", rekao je File.

Cvetković je rekao da je sa evropskim komesarom razgovarao o "čitavom nizu konkretnih političkih pitanja".

On je izdvojio pitanje administrativnog kapaciteta Srbije za evropske integracije, koji neće biti umanjen uprkos smanjenju broja zaposlenih, kao i pitanje azilanata iz Srbije koje je "rešeno na obostrano zadovoljstvo".

Jedna od tema bilo je i zastupanja Kosova na međunarodnim skupovima za koje je Cvetković naglasio da treba da bude statusno neutralno.

Srbija da se uključi u strategiju EU 2020

 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da se prioriteti Srbije, koje mu je tokom današnjeg sastanka predstavio potpredsednik Vlade Božidar Đelić, u potpunosti poklapaju sa strategijom Evropske unije "Evropa 2020" i pozvao Srbiju da se uključi u njenu primenu.


Na sastanku je, kako je saopštio Đelićev kabinet, razgovarano o koracima koje Srbija preduzima u procesu integracija u EU, regionalnoj saradnji i o učešću Srbije u izradi Sveobuhvatne strategije EU za Dunavski region.


Na sastanku je bilo reči i o inicijativi za stvaranje Tehnološkog fonda za Zapadni Balkan, koja je naišla na podršku većine zemalja regiona.

Tadić: Kandidatura da bude prosleđena EK što pre


Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je tokom susreta sa Štefanom Fileom, očekivanje da će kandidatura Srbije za članstvo u Uniji biti prosleđena Evropskoj komisiji što je pre moguće i da će uskoro početi proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


Tadić je Fdodao da u Srbiji postoji snažna politička volja i značajni administrativni kapaciteti da se ispune neophodni uslovi za učlanjenje u EU.


Pored evropskih integracija Srbije, Tadić i File su razgovarali i o saradnji sa Haškim tribunalom i borbi protiv organizovanog kriminala.


Predsednik je ponovio da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom i da čini sve što je u njenoj moći kako bi locirala i tom sudu izručila preostala dva optuženika.


Tadić je naglasio i da je Srbija zemlja odlučna da sa ostalim državama razvija intenzivnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, podsećajući da je Srbija nedavno na tom polju ostvarila više značajnih uspeha na globalnom nivou.


Balkanska turneja

 

Posle Beograda, File nastavlja turneju po Balkanu u okviru koje će posetiti Sarajevo, Podgoricu, Tiranu i Prištinu.

Četvrtak 22.12.2011. 12:43
nedostizan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online