Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.03.2010.
14:39
Tanjug A

Van Rompej neće u Kranj bez Tadića

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas u Beogradu da je predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej rekao da će u slučaju da predsednik Srbije Boris Tadić dođe na skup lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji, i Rompej biti spreman da dođe.

 Doći će i Van Rompej, ako dođe Tadić: Jelko Kacin
 

"Srbija je suverena zemlja koja sama odlučuje o dinamici približavanja Evropskoj uniji i sama mora da odluči šta je u njenom interesu" vezano za planirani skup na Brdu kod Kranja, rekao je Kacin novinarima posle odvojenih razgovora u Skupštini Srbije sa predstavnicima više poslaničkih grupa.


On je dodao da smatra da je Rompejova poruka dobra, ali da ne može da odgovori na pitanje da li je i kako Srbija tu poruku shvatila.


"Nijedna država koja bi došla (na skup) ne bi došla ni sa zastavom ni imenom, tamo se okupljaju najuticajniji i najodgovorniji političari koji razmišljaju o budućnosti regiona. To nije skup država, nije stvar državnih simbola i ne radi se o međunarodnom priznanju nepriznate države (Kosova) od strane Srbije - radi se o oklupljanju i slanju pozitivne slike svima u regionu i iz regiona u EU", rekao je Kacin.


Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno ponovio da će Srbija učestvovati na regionalnom forumu na Brdu kod Kranja samo ako predstavnici Albanaca sa Kosova i Metohije na tom skupu budu učestvovali u skladu sa principima UN, odnosno rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN.


Kacin kaže da je suština ovog susreta "dobrosudsedska saradnja i poboljšanje klime u regionu zapadnog Balkana". Izvestilac Evropskog parlamenta je kazao da se nada da će Evropska unija ove godine staviti na dnevni red izveštaj o napretku Srbije.


On je kazao da to prošle godine nije bilo moguće jer Srbija nije ostvarila punu saradnju i nije okončala saradnju sa Hagom "pa samim tim nije ni uspunila uslove da počnemo raspravu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji u pridržzivanju u Evropskom parlamentu i državama članicama".

"Na neki način vreme ističe, (glavni tužilac Haškog tribunala Serž) Bramerc će morati skoro da pripremi svoj novi izveštaj, treba ga dati u proceduru i na osnovu njegove procene i izveštaja koji će dati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, EU će postupiti dalje," dodao je Kacin.


On je rekao da sa saradnicima i drugim institucijama EU radi na izveštaju i podvukao da bi u slučaju da Srbija danas ili sutra okonča saradnju sa Hagom bilo brzo reagovano i stvorili bi se uslovi da se odmrzne proces i krene ratifikacija, a u Evropskom paralmentu bi se odradilo sve što je potrebno i Srbiji bi se odalo priznanje za sve što je postigla ali bi joj i bilo rečeno i šta je čeka ubuduće.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online