Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.01.2014.
13:37

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Stotine Srba krije se od Rusa

U Sočiju je nastavljena drama 33 srpska građevinska radnika, koje je ruska imigraciona policija pre nekoliko dana uhapsila zbog rada na crno, a slična sudbina čeka još stotine radnika koji se kriju kako ne bi pali u zatočeništvo.

Foto: Ilustracija

U konzulatu Srbije u Moskvi, "Vestima" je rečeno da čine sve kako bi izbavili te ljude, ali da je veliki problem činjenica što su uhvaćeni bez papira.


- Konzul Srbije u Moskvi je već posetio sve uhapšene i čini sve da se ovaj problem reši, ali je očigledno bila u pitanju šira akcija policije u kojoj je priveden veliki broj ilegalnih drugih nacija. Svi radnici su u mogućnosti da se čuju sa svojim porodicama, ali samo preko mobilnih telefona - saznajemo u ovom konzulatu.
 

Kupali se ledenom vodom

- Za dva i po meseca koliko sam radio u Rusiji, dva puta sam se okupao ledenom vodom, a dva puta kao čovek, kod jednog drugara koji je došao preko normalne firme i imao savršen stan - kaže Saša Matić.

Saša Matić, jedan od radnika koji je iz Veseloja posle silnih peripetija pre samo nekoliko dana uspeo da se dokopa Srbije i rodnog Bogatića, kaže za naš list da je drama prevarenih srpskih radnika u Veseloju toliko ozbiljna da se plaši za konačni ishod.


- Iskreno strahujem za sudbinu svoje sabraće zato što sam i sam prošao sličnu golgotu - ističe Matić.
Ovaj 41-godišnjak se ka Rusiji uputio 29. oktobra, a za dva i po meseca, koliko je proveo na građevini, umesto obećanog zaradio je manje od 600 evra, a sve je na kraju morao da potroši na hranu.
 

Mahali i pištoljima

Saša Matić kaže da se u Rusiju zaputio posredstvom agencije Hedž džuo
, a da je tamo radio za nekog Srbina, koji je imao firmu registrovanu u Rusiji.
- Taj čovek se predstavljao lažnim imenom, a jedno od njih je bilo i Raško Tanasković. Oko nas su se šetale neke ruske pištoljdžije, ali nisu nam pretili, samo su povremeno pokazivali pištolje, onako slučajno. Naravno da nismo smeli da se bunimo, jer smo znali ode glava - kaže sagovornik "Vesti".

- Lepa priča beše na početku, kad mi je drugar predložio da idemo u Rusiju, u Soči, i spasemo se srpske bede. Uslovi su bili kao iz mašte, pa smo i nas dvojica krenuli sa velikim snovima, a ispostavilo se da smo zapravo stigli iz jedne u drugu - još goru i težu bedu - priča Matić.


On objašnjava da su u Sočiju bili smešteni u nekoj devetospratnici u fazi izgradnje, bez grejanja, a posle u selo 30 kilometara udaljeno od Sočija, gde su spavali u užasno prljavom i neuslovnom stanu.


- Za jelo su nam davali belu džigericu i buđavi hleb koji bukvalno nije mogao da se jede. I pored toga ne krivimo Ruse nego naše agencije i firme, koje su nas prevarile i poslale tamo da radimo - kaže Matić.


Zvanično su počeli da rade 1. novembra prošle godine, na poslu su provodili po 15 časova, ali kad su videli da nema ništa od obećanih novaca rešili su kako znaju i umeju da se vrate u Srbiju. Saša i još njegovih šest prijatelja su uspeli u tome i u Srbiju su se vratili na Badnji dan. Svima onima koji se nalaze u Sočiju poručuju da zaborave snove o lakoj zaradi i gledaju da se što pre vrate u Srbiju.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.01.2014. 14:20
Naslov je malko manipulativan, ne kriju se Srbi od Rusa vec deo Srba od ruske vlasti, i to onaj deo koji je prekrsio emigracioni zakon drzave. Iza vecine ovakih svinjarija u inostranstvu stoji srpska rezija. Ruku na srce, da se Srbi ovako kriju i apse negde po Americi ili Nemackoj, odma bismo im naredjali po spisku sve fasisticko. Ne ljutite se na matorog ako gresi.
Utorak 21.01.2014. 15:46
......koji se kriju kako ne bi pali u zatočeništvo. Ovo kao da je pisano pod palicom Engleske tajne sluzbe....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online