Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.03.2010.
10:11
Tanjug, Srna A

Patrijarh Irinej služio parastos žrtvama pogroma

Patrijarh srpski Irinej služio je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu parastos žrtvama martovskog pogroma pre šest godina na Kosovu i Metohiji. Parastos je služen i u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i svetu.

Irinej je posle službe rekao da je martovski pogrom "dan strašnog stradanja, možda i najvećeg stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

"Nikada se Kosova ne možemo odreći i molimo se Gospodu da se seti svih nevino postradalih onog strašnog datuma. Nadamo se u one naše svete mošti da zadržimo Kosovo, koje je uvek bilo naše", rekao je patrijarh Irinej.

On je podsetio na vekovnu istoriju srpskog naroda vezanu za Kosmet, svetinje i grobove, koji su porušeni, ali je istakao da će doći vreme za njihovu obnovu.

Parastos je sa patrijarhom služio i vikarni episkop Atanasije Hvostanski, a liturgiji su prisustvovali ministar vera Bogoljub Šijaković, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i mnogobrojni vernici.


Pomen služen i na Kosmetu

 

Pomen žrtvama martovskog nasilja u hramu Svetog Nikole u Kosovu Polju, koji je 17. marta 2004. godine bio zapaljen, služio je privremeni administrator eparhije raško-prizrenske Atanasije.
"Želimo svima svako dobro, u dobru, u pravdi, u čovekoljublju, u čoveštvu, u humanosti. Molim vas da ovo bude podstrek i podsticaj da se ne mrzimo, da se ne klevetamo, da se ne ogovaramo, da ne podmećemo", rekao je vladika Atanasije, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Vladika Atanasije je najavio je da će u subotu služiti liturgiju u hramu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je, takođe bila zapaljena 2004. godine.

 

U znak sećanja na martovski pogrom patrijarh Irinej otvoriće večeras u Svetosavskom domu na Vračaru izložbu kopija i replika fresaka sa Kosova i Metohije pod nazivom "Da se ne zaboravi".

Osim u Beogradu, izložba, koja sadrži radove diplomiranih slikara i konzervatora, kao i studenata Visoke škole - Akademije SPC za umetnosti i konservaciju, biće otvorena na još pet lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj - Bijeljini, Kraljevu, Istočnom Sarajevu, Čajetini i Han Pjesku.
 

Prvu izložbu pod istim nazivom u beogradskoj Galeriji fresaka otvorio je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle 2005. godine.
 

Nova izložba je priređena u znak sećanja na dan kada je gorela čuvena freska Bogorodice sa Hristom Hraniteljem Prizrenskim, čime je ozbiljno ugrožen biser srpske baštine, crkva Bogorodice Ljeviške, saopštila je Služba za informisanje SPC.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online