Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.01.2014.
09:47 >> 13:24h
Beta A

Srbija u utorak kreće u pregovore sa EU

U Briselu će se u utorak, 21. januara, održati prva međuvladina konferencija Evropske unije i Srbije čime će i formalno biti otvoreni pregovori o članstvu sa Srbijom.

Foto: Ilustracija

Pregovori o članstvu, nakon političke odluke o otvaranju, formalno počinju međuvladinom konferencijom na kojoj predstavnici vlada članica EU i zemlje kandidata razmenjuju pregovaračke okvire. Šefovi država ili vlada Evropske unije su 20. decembra prošle godine na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara donetu 18. decembra o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Grčka, kao predsedavajuća EU, zatim je odredila 21. januar za održavanje te konferencije koja traje obično oko pola sata, a na kojoj će Srbija, između ostalog, dati opšti odgovor da želi da postane članica EU.

Kako se očekuje, Evangelos Venizelos, šef diplomatije Grčke, redsedavajuće EU, na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija srpskom premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivanu Mrkiću će obrazložiti "Generalni stav EU" za pregovore, u kojem se naglašava da se ta usaglašnost s merilima odnosi takođe na "ključni prioritet preduzetih koraka za vidljivo i trajno poboljšanje odnosa s Kosovom".

Prema "Generalnom stavu EU", u koji je imala uvid agencija Beta, Beograd i Priština moraju "ulagati napore da se postepeno dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova u vidu pravno obavezujućeg sporazuma pre nego što Srbija postane članica EU".

Pre formalnog otvaranja pregovora u slučaju Srbije su već počele pripreme za pregovore: nakon načelne odluke lidera EU u junu 2013. da se otvore pregovori sa Srbijom najkasnije u januaru 2014, počeli su skrininzi poglavlja, odnosno pregled usklađenosti zakonodavstva Srbije i EU.

Srbija je po tome specifična, pošto je u slučaju drugih zemalja u proširenju skrining počinjao posle otvaranja pregovora, odnosno održavanja međuvladine konferencije.

EU, kao, ne traži priznanje Kosova

 

Evropski komesar Štefan File je novinarima tada rekao da "pravno obavezujući sporazum" kad Srbija završi pregovore o članstvu, samo treba da obezbedi postojanost procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a da se nigde ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, jer i pet članica EU ne priznaju jednostrano proglašenu samostalnost u Prištini.

Lideri EU u decembru prošle godine potvrdili su i pregovarački okvir koji se sastoji od pravila i mehanizma za pregovore o članstvu sa Srbijom.

Pravna tekovina je podeljena u 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih se o 33 pregovara dok su dva poglavlja - institucije i ostala pitanja, tehnička. Međutim, u slučaju Srbije poglavlje 35 namenjeno ostalim pitanjima odnosiće se na odnose sa Kosovom.

Skrining za to poglavlje će se održati u sredu, 22. januara, a nakon toga bi trebalo da bude jasnije šta će konkretno njime biti obuhvaceno. Prema najavama srpskih zvaničnika, normalizacija odnosa sa Prištinom neće biti u tehničkom smislu merilo za otvaranje poglavlja, osim poglavlja 35, ali će to pitanje uticati na tok pregovora u celini.

Međuvladine konferencije, na kojima učestvuju i predstavnici Evropske komisije, održavaju se dva puta godišnje, po jedna za vreme svakog predsedavanja, a na nižem nivou po dogovoru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 10:12
POMOZI BOŽE da nikada ne počnu ti IZDAJNIČKI PREGOVORI jer se nikada neće završiti a UNAKAZIĆE SRBIJU .
Nedelja 19.01.2014. 14:44
nije jasno sta se to pregovara vec toliko meseci ?pa predaja kosova se moze obaviti za jedan da , zar ne ? pogledajte albanske predstavnikae , i pogledajte ko na predstavlja. vidite li razliku . jedni napravise od niceg drzavu, a ovi .........
Nedelja 19.01.2014. 15:28
Почетак нашег краја,слављен иначе,међу бриселским подгузним мувама,као историјски дан за Србију.Боже,помози.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online