Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 16.01.2014.
19:36
Radio 021 A

"Gazde će nas terati da radimo 12 sati"

"Novi Zakon o radu omogućava poslodavcima da zaposlenima radno vreme produži i do 12 sati dnevno, bez obaveze isplaćivanja prekovremenog rada", rekla je Željka Jorgić Đokić iz Saveta samostalnih sindikata Vojvodine.

Radnik neće moći da dokaže zloupotrebu zakona, tvrdi pravnica
 

Ona navodi da se predloženom izmenom Zakona o radu "na mala vrata" derogira jedno od osnovnih prava zaposlenih, osmočasovno radno vreme i 40-časovna radna nedelja.


"Novim zakonskim rešenjem, ukoliko se usvoji, uobičajeno puno ili nepuno radno vreme za koje je zaposleni zaključio ugovor o radu moći će da se produži do 12 sati ukupno u toku radnog dana, odnosno do 48 sati u toku radne nedelje i to uvek kada je kod poslodavca rad organizovan u smenama ili kad to zahteva organizacija rada", kaže ova pravnica.


Budući da je smenski rad u Nacrtu Zakona definisan veoma široko, kao i da poslodavac potpuno samostalno ocenjuje koje su potrebe organizacije rada, nije teško zaključiti da će se ''mini preraspodela radnog vremena'' primenjivati uvek kad poslodavac to želi.

"S druge strane, pravilo o uprosečavanju radnog vremena na mesečnom nivou ne pruža nikakve garancije, jer ne postoje odgovarajući kontrolni mehanizmi koji mogu sprečiti zloupotrebe", navodi Željka Jorgić Đokić.


Ona dodaje da će u praksi sve ovo, u velikom broju slučajeva, značiti da zaposleni neće znati unapred kakvo je njegovo dnevno i nedeljno radno vreme, a najveći broj dana i nedelja će raditi 12, odnosno 48 sati, bez prava na naknadu za razliku vremena i bez mogućnosti da dokaže zloupotrebu.
 

"Ovakva preraspodela radnog vremena nije ni raspored radnog vremena, ni prekovremeni rad, već je neka potpuno nova, neuređena kategorija koja će omogućiti različite zloupotrebe u vezi sa radnim vremenom radnika, koje su i do sad bile veoma česte", zaključuje ona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 19:41
Време је да народ узме оружје у руке и да протера мафију(као у Мексику)
Četvrtak 16.01.2014. 19:54
Tvorac ovog zakona nije Radulovic vec privredna komora SAD. Ovaj zakon je navodno uslov da Amerika plasira svoj kapital u Srbiju ali pod njenim uslovima. Jos se pre pola godine pisalo o tome ko trazi ovakav zakon a pre neki dan ste mogli gledati na RTS-u ko zahteva i lobira da ovaj zakon prodje (USAID). Mozete onda da zamislite koliko taj zakon moze da bude dobar za radnika a koliko za poslodavca s,obzirom koje poreklo ima. Ovo nisu jedine novotarije seta zakona o pravima radnika,ljudskim pravima i u opste osnovnom pravu na zivot koji nas cekaju u ovoj godini a ciji tvorci ce biti upravo stranci ,naravno ako se nesto pre toga ne desi.
Četvrtak 16.01.2014. 19:51
oruzije u ruke i da se govna pobiju...sve im jebem najmilije sto imaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online