Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.01.2014.
18:21
Beta A

DSS traži ostavku ministarke Mihajlović

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas ostavku ministarke energetike i životne sredine Zorane Mihajlović zbog otkrivanja kadmijuma i žive u jezeru Vrutci odakle se Užice snabdevalo vodom za piće.

DSS smatra da je za aferu sa vodom u Užicu kriva ministarka Zorana Mihajlović
 

"Nalaz kadmijuma i žive u akumulaciji u Vrutci tokom 2012. i potpuno odustvo bilo kakve reakcije ministarke životne sredine Zorane Mihajlović jasno pokazuje njen potpuni prezir prema životu i zdravlju građana", piše u saopštenju rezornog odbora DSS za životnu sredinu.

DSS zamera ministarki Mihajlović da nije reagovala na nalaze republičke Agencije za zaštitu životne sredine koja je 2012. u jezeru Vrutci otkrila živu i kadmijum.

Kruševljani vodom pomažu Užičanima

Grad Kruševac obezbedio je dva šlepera sa ukupno 50.000 litara vode u balončićima i još deset manjih cisterni sa vodom gradskog Vodovoda, a ta pomoć će u utorak
biti dopremljena građanima Užica, saopšteno je danas iz kruševačke uprave.

Navedeno je da se posebno za potrebe Dečjeg odeljenja užičke Bolnice priprema šleper zdrave pijaće vode, flaširane u bocama od po pola litra.

 

Gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić je, kako je prenela služba protokola Grada, kazao da će Kruševac pomoći koliko aktuelne prilike dozvoljavaju, te da očekuje da će, s obzirom na to da je Vlada taj problem svrstala u proritete, Užičani u najskorije
vreme dugoročno i trajno rešsiti pitanje vodosnabdevanja. Saopšteno je i da je pomoć u zdravoj pijaćoj vodi obezbeđena iz donatorskih sredstava, odnosno obezbedilo ju je preduzeće koje se bavi flaširanjem vode "Brzmin" iz Brzeća.

"S obzirom, da kadmijum i živa spadaju u ekstremno otrovne ali i kancerogene teške metale, ministarka Mihajlović je bila dužna da hitno reaguje i spreči trovanje građana koji se snabdevaju vodom iz ove akumulacije. Umesto toga, kako saznajemo, ova akumulacija je bila izostavljena iz daljeg monitoringa kvalitata vode, verovatno da se
prikrije izuzetna opasnost po stanovnike Užica", ukazuju u toj opozicionoj stranci.

U DSS smatraju da premijer Srbije Ivica Dačić mora pod hitno da pokrene postupak za smenu ministarke Mihajlović inače će, kako kažu, građani Srbije biti svesni da je i on saučesnik u tom "skandalu".

Građani Užica od 26. decembra nemaju vodu za piće zbog zagađenja jezera Vrutci. Vodom za piće se snabdevaju iz cisterni i kupovinom flaširane vode.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 18:44
zlo zena,svuda u svetu bi ministar morao da podnese ostavku,samo u banani drzavi srbiji ne !!
Ponedeljak 13.01.2014. 19:28
Ваља напоменути да је акумулација Врутци прављена крајем 70-тих година прошлог века и то на темељима средњевековног манастира Рујан. Иста прича се и данас понавља са браном Стубо -Ровни, код Ваљева, чијом би се изградњом потопио још један средњевековни манастир Грачаница ваљевска. Да не говоримо о стадиону Крушик, где се налазио манастир Градац, затим ту је још и Завојско језеро, код Пирота, где још увек може да се види купола ПРавославне цркве када је вода бистра итд итд.
Ponedeljak 13.01.2014. 19:39
S ovakvom vlasti nije ni cudo sto je natalitet negativan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online