Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.01.2014.
17:51
Beta A

Srbima otežana sloboda kretanja

Srbi iz Kosovskog pomoravlja zbog naplate osiguranja i registarskih tablica koje imaju, teško mogu da dođu u centralnu Srbiju preko prelaza Končulj, rekao je danas Milan Simić, meštanin Kosovske Kamenice.

Simić je za agenciju Beta kazao da Srbi koji preko Končulja žele svojim automobilom u centralnu Srbiju moraju da plate osiguranje koje je mesečno oko 100 evra i da se tu ništa nije promenilo od uvođenja plaćanja osiguranja u decembru 2011. godine.

Foto: Ilustracija

Po njegovim rečima, time je Srbima i dalje ograničena i otežana sloboda kretanja. Simić koji od 2012. godine po uredbi samoproklamovane kosovske Vlade vozi automobil sa probnim kosovskim tablicama, izjavio je za agenciju Beta da su te probne tablice, kakve ima i mnogo Srba u Kosovskom pomoravlju, drugi veliki problem jer s njima niko ni nema pravo da pređe Končulj.

Srbi u Kosovskom pomoravlju su počeli preregistraciju svojih vozila sa gnjilanskih "GL" tablica koje izdaje MUP Srbije na kosovske "KS" tablice u produženom roku koji je dala Priština u junu 2012. godine, kada su svi dobili probne tablice.

"To su nerešivi problemi za nas u Kosovskom pomoravlju jer manji broj onih koji su se preregistrovali na vreme i imaju 'KS' tablice moraju da plaćaju po 100 evra mesečno za prelazak u Srbiju dok većina ostalih ni ne može da pređe administrativnu liniju jer nam prištinske vlasti još produžuju probne tablice koje smo dobili u junu 2012. godine", kazao je Simić.

"Osećamo se diskriminisano, a sporazum o slobodi kretanja se za nas pretvorio u paradoks. Kome je potrebno da ide prema Vranju ili Bujanovcu može samo taksijem ili autobusom. I za Srbe severno od Ibra i za Albance u Bujanovcu i Preševu se tražilo neko rešenje oko plaćanja te takse, a za nas rešenje niko i ne traži", rekao je Simić.

Albanci iz Preševa i Bujanovca, koji su takođe bili pogođeni uvođenjem plaćanja taksi za osiguranje vozila za ulazak na Kosovo, oslobođeni su plaćanja te takse uredbom kosovske Vlade iz novembra 2013. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 18:06
Ne ljute se Srbi na vlasti iz Pristine nego na vlasti Srbije jer osiguranje naplacuju osiguravajuce kuce iz Srbije, a Kosovske vlasti samo sprovode ono sto je potpisano u Briselu.Znaci slobododu kretanja kosovskih Srba ugrozava Srbija pod izgovorom nepriznavanja Kosova i njihovih registarskih tablica a ceh placaju Srbi.Siptarske vlasti za vozila sa registarskim tablicama gradova iz Srbije naplacuju po 20 evra za nedelju dana a srbija Srbima sa KS i RKS tablicama po 100evra na mesecnom nivou , znaci za 12 meseci 1200 evra.Kako divna sloboda kretanja koju potpisase nase vlasti a sve za dobrobit Srba sa K i M.
Četvrtak 09.01.2014. 19:46
al zato kad smo kukakli ,molili srbe juzno od ibra da sede kucama i ne izlaze na siptarske izbore ti gnjilanci i oklina su prvi autobusima nisexpresa dolazili na glasanje iz nisa i okoline,pa sami su se takmicili ti ,,ugrozeni,,srbi ko ce vise svom bratu kumu rodjaku obezbediti glasova na glasanje samo da ne bude izabran za odbornika i poslanicku platicu od 15o evra onaj tamo,, arso karanfilce od preko potoka,,pa sad dragi moji kad ste skinuli gace za lovu i naguzeni cekate siptarske pare ne palamudite vise i ne prosipajte vaseu demagogiju postajete smesni i sami sebi
Petak 10.01.2014. 01:46
Ne razumem srbe ,oce da voze bez osiguranja... Ncncnc znao sam mnoge srbe ali nikad nisu bili toliko glupi i da jos pisu o tome. Platis osiguranje VOZIS ,ne placas uzmi bus.. Jos nekoliko meseci jel platicete i pitacete jel treba jos ko ceo normalan svet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online